0
0
0
s2smodern

„Мечтаех за съвършенство..."

Днес бе специален ден, не само защото е национален празник и според мнозинството от хора е просто недопустимо, че се пада в и без това почивен ден, а защото в света на виното времето за гроздобер почука на вратата. Наскоро в пощата си открихме любезна покана от екипа на Меди Валей да споделим началото на тазгодишната кампания с тях в съчетание с откриването на обновената им изба.

Очевидно е, че уважаваме екипа на винарната и резултатите от техния труд, затова приемаме без колебания и се насочваме към с. Смочево по Е79. В сърцата си таим надежди за първи път да вземем дейно участие в гроздобер, да се поизморим, да ни ужили някоя и друга разярена оса и да режем внимателно чепките на поне 5 сорта в красиви кошници, пеейки трудови песни.

Пътят ни е познат, но ако на вас случайно ви се губят спомени, може да се опитате да откриете 10-те разлики между „преди” и „сега” след като си припомните интервюто ни с енолога Стойчо Стоев, представянето на избата или ревюто на серията Incanto.

Готови?

Пристигаме fashionably подранили. Станали сме в раааааааааанни зори неслучайно.

Церемонията започва с освещаване на гроздобера и коктейл.

Първи опитахме новата реколта на серията Incanto, както и най-новата серия eXcentric Incanto, Single Vineyard на избата, бутилирани преди броени дни, както се казва, едва ли не специално за нас. Всички наоколо са усмихнати, официални и развълнувани. В цялото това вълнение и на фона на дегустацията се опитвам да запазя спокойствие, за да съставя строен план с какви въпроси да ангажирам вниманието на енолога на избата.

Не след дълго успявам да открадна 10 минути от времето на Стойчо Стоев, който, освен че е енолог по време на гроздобер, се опитва да обърне внимание на всички и да им благодари, че са отделили от времето си, за да станат част от живота и виното на Меди Валей.

Първият въпрос е за най, ама нааааааааай-новото при тях.

С. С. „Най-новото е, че сме се опитали да направим от избата една атрактивна дестинация за винен туризъм. Мисля си и че промяната на имиджа на българските вина пред чужденците не трябва да става чрез износа на евтини вина. Трябва да ги накараме да дойдат тук, на място и да има какво да им предложим.”

Веднага проверявам дали това е вярно. Да, Меди Валей работи в посока винен туризъм. Освен винения бар и магазина на основното ниво на сградата, избата вече разполага с дегустационен бар на подземното вино, сред бъчвите (по-истинско от това няма как) и на панорамната тераса, където можете да дегустирате в компанията на планини-гиганти, облаци и, разбира се, лозя, разположени на най-високата надморска височина в България (630 м.). Избата вече предлага и четири различни дегустационни пакета за посетители, всеки от които с продължителност между 30 и 90 минути на цени между 5 и 25 лева.

Продължаваме с въпросa какво ще променят Меди Валей по отношение на вината си.

С. С. „Ще наблягаме на производството на вино в бъчви. Всички казват, че Стойчо Стоев много обича дъб. Е, няма да спра да обичам дъб. Имаме и едно ново лозе в близост до Видин от 250 декара, което означава, че ще можем да си позволим и производството на вино от северния тероар. Елегантно разширяваме сортовия състав – миналата година разширихме с Вионие.

Прекъсваме за снимка с Ивона Георгиева, която всички познаваме от етикета на бялото Incanto...

…и веднага скачаме на въпроса за гроздобера, защото на този етап съм почти сигурна, че мечтите ми да запретна ръкави и лично да обера поне един ред Шардоне ще са напразни.

С. С. „Трябваше ни повече от месец за организирането на това мероприятие и нямаше как да сметнем точно кога ще започнем с гроздобера, така че същинската част започва още в понеделник или вторник другата седмица.”

Не пропускаме и да научим повече за концепцията зад новата серия eXcentric Incanto.

С. С. „Серията eXcentric Incanto която наричаme „малкото Incanto“ притежава стила и очарованието на Incanto плюс нещо ексцентрично. Вече сме по-ексцентрични с Вионието от серията, а малко по-късно тази година ще предложим и един ексцентричен Мавруд – не може да няма български сорт в българска винарна, а догодина може би ще има и друга ексцентричност, ще видим каква...”

Последният ни въпрос е свързан с бъдещето, плановете и целият този джаз (или по-точно Kenny G, който неуморно изпълваше пространството около нас).

С. С. „Решили сме, че няма да сме като вселената – да се разширяваме постоянно. Смятаме новите неща да са за сметка на някои стари. Ще се стараем да поддържаме портфолио от максимум 16 вина, за да не объркваме клиентите си и да знаят какво да очакват от съответната серия.”

Очевидно частта, в която Стойчо Стоев ме кара да се замисля за вселената, битието и връзката им с виното си остава класика в жанра. Според скромните ни познания вселената се разширява, но сценариите за съдбата й според специалистите, наречени космолози, са три и зависят от формата й - отворена, затворена или плоска. Замислям се дали за бъдещето на Меди Валей и всички нас също има повече от един вариант на развитие, но решавам да не тръгвам по тази плоскост, защото аналогията ми няма да се получи.

Ето я, идва…

В отворената, разширяваща се вселена нещата са доста самотни, защото разстоянията стават непреодолими и гравитацията се променя, правейки средата подходяща само за особено широко скроените и тези, които нямат нищо против да се променят. Това значи също, че един ден Холивуд не би имал добра причина да прави филми за инвазиите на извънземни, защото не би било реалистично някой (особено по-висш разум) изобщо да си правил труда да пътува в безкрая, за да ни види. Спокойно, обаче! Засега се смята, че вселената ни е плоска (а вие си мислехте, че в историята няма да има метафизична поука).

Но това не е всичко…

В растящите производства (или според някои тези, в които присъства и думата „холдинг“) пък съществува риск от загубата на контакт с крайния потребител. Контактът се губи, когато общуването стане безлично. Това може да се изразява в некачествена комуникация, посредствени вина или и двете (обратното на джакпота в света на виното). Стъпките, които Меди Валей са поели в тази връзка изглеждат правилни – ще дадат възможност на любителите на виното да бъдат близко до все по-качествени вина. За вината ще следим и ние, за посещенията ще се доверим на вас. Така вселената изглежда като едно значително по-дружелюбно място, в което да се наслаждаваме на виното си без да губим светлинни години в търсенето му.