0
0
0
s2smodern

Когато става дума за Riedel - семейна компания с над 250 годишна история - е важно да ви разкажем основното за производителя, който с финес комбинира традициите и иновациите – нещо трудно постижимо в света на виното с такъв успех и то толкова дълго.

Историята на Riedel започва в Северна Бохемия през 17-ти век и преминава през едно убийство, две световни войни, затвор и много други от реалностите в Европа по това време. Днес десетото и единадесетото поколение на семейството, представени съответно от Georg J. Riedel и синът му Maximillian Riedel, продължават да променят представите на хора за начина, по който се усеща виното.

Членовете на семейството са постигнали много технически върхове в производството на стъкло, включително стъкло за военни цели. Историята им се преплита и с тази на друга известна фамилия - Swarovski, които впоследствие решават да специализират в различна насока от производството на кристални изделия, но научили занаята си от член на семейство Riedel. През 60-те години на XX в. компанията за пръв път издава каталог с чаши, чиято философия е формата им да съответства на конкретното виното, а не функционалността им като съд за пиене на течности, подобно на чашите за вино до този момент.

Риедел безспорно е лидер в ръчната изработка на висококачествени чаши и декантери за вино. Компанията се старае да задържи и позициите си в един много по-конкурентен сектор – този на машинно произведените чаши за вино в лицетo на марките си Spiegelau и Nachtmann.

Едно е сигурно: докато света на виното се променя динамично, можем да очакваме още иновации от компанията, придала смисъл на фразата “varietal specific” (б. а. “специфичен за сорта”).

От днес при нас може да намерите голяма част от продуктите на Riedel. Защо? Можем с часове да гледаме ръчното майсторство на обработката на стъкло. Удивително е как дори деликатните части като балонът на чаша с дебелина под милиметър могат да бъдат направени от човек..., а ние си мислехме, че занаятите са на изчезване. Riedel са първокачествен пример за професионализъм и талант, вложени в произведения на изкуството, които отдават необходимото уважение на виното.

За по-любознателните представяме едно интригуващо видео за историята на компанията:

Още един бонус от Riedel: за да не си пеете “Walkin’ on broken glass“ и да не променяте навиците си да не миете на ръка, трябва да знаете, че всички чаши с марката Riedel са подходящи за миене в съдомиялна машина. За декантерите се препоръчват перли за измиване, както и отстраняване на утайката с бяло вино, тъй като повечето от тях са с нестандартни размери и форми. Това е тайната зад невероятната им функционалност и красотата им!