0
0
0
s2smodern

Срещаме Дейвид, трето поколение Бабич, в популярно столично заведение - домакин на представянето на вината Babich. София е началната точка на голямата международна обиколка, в рамките на която Дейвид ще разкаже на света за вината Babich, тяхната история и бъдеще. Дори гръм и трясъкът, така присъщи на тазгодишното софийско лято, не можаха да ни попречат да се запознаем с винарната.

Ако името Бабич вече ви е правило впечатление от щандовете или винените листи и ви е накарало да се усмихнете дори само заради звученето си, може би, подобно на нас, искате да разберете малко повече за новозеландците, които стоят зад марката.

От шестимата братя Бабич, които са потомствени хървати, общо пет заминават за Нова Зеландия. Последен от тях заминава Йосиф Бабич като той се присъединява към семейството си още през 1910 г. изпратен от родителите си. Според Дейвид (внук на Йосиф), причината за емиграцията бил слухът, че в Нова Зеландия е “really nice” или иначе казано “много хубаво”, а ние няма да спорим доколко основателна е тя предвид, че подобен аргумент е в основата и на голямата българска диаспора. Както става в истинския живот обаче, туризмът не бива да се бърка с емиграция. На братята Бабич им се налага и да поработват и през 1912 г. младият Йосиф решава да засади лозе в семейните земи около Оукланд, а през 1916 г. е готово и бутилирано първото вино с марката Babich Brothers. Макар и братята му да помагали в процеса, повечето от тях се занимавали с друг биснес. Йосиф бил предан на идеята за семейна изба и обезпечил бъдещето й с петте си деца, част от които постепенно навлизат в бизнеса. Синът му Питър, баща на Дейвид, е основен винар на избата. Днес новозеландската избата разполага с лозя в Хендерсън Вали, долината Малборо и Хоукс Бей и празнува успешна 95-та годишнина.

На повечето от нас Нова Зеландия е позната главно с отличителните вина от сорта Совиньон блан, а Babich не правят изключение. Дейвид Бабич ни представя три вина от сорта в различна ценова категория – пивкия Marlborough Sauvignon Blanc с лесно разпознаваеми растителни и цитрусови нотки, през разпространения в България Black Label Sauvignon Blanc, до нашият фаворит Family Estates Cowslip Valley Sauvignon Blanc 2012, отличен представител на сорта и стилен спътник в летните горещини. Монополът на Совиньон блан е нарушен от Hawke’s Bay Chardonnay 2013, което също дегустираме.

Портфолиото на Babich не се изчерпва с белите вина. Макар и по-непознати, Нова Зеландия има какво да предложи на ученолюбивите и в раздел “червени”. В рамките на дегустацията опитахме Babich Marlborough Pinot Noir 2013, Babich Winemakers’ Reserve Merlot 2012 от специална селекция грозда от лозята на избата в Хоукс Бей и крайъгълният за Babich бордо-бленд The Patriarch (Каберне совиньон, Мерло и Малбек). Не бързайте да съдите строго, червените вина на Бабич са предизвикателство за сетивата и установените норми. Нашият избор падна върху The Patriarch, но и останалите две червени вина бяха повод за дискусия.

За нас беше интересно и откритието, че от 2007 година насам Babich стават собственици и на Rongopai Wines - друг познат винен етикет, представящ Нова Зеландия у нас.

С няколко думи харесваме Babich заради отдадеността им на професията, любовта към земята и продукта от лозето до бутилката, стремежа им да се развиват и да съхраняват това, което имат. Философията им гласи, че за тях виното е начин на живот и всячески искат да ни накарат да му се насладим поне толкова, колкото и те. Хедонизмът не ни е чужд, Бабич, ще положим нужните усилия.

Ако още не сте ги опитали, вината с марка Babich може да намерите в избрани ресторани и търговски вериги, както и в специализираните магазини за вино като Casavino. Цените варират от 15 до 50 лева.