0
0
0
s2smodern

Love Wines? Да, определено!

Какво се случи на Winebox Portfolio Tasting 2014? За тези от вас, с които не се видяхме лично, разказваме нашите впечатления.

Без забележки към организацията, централното място гарантира бързото изпълване на залата с посетители, въпреки работния ден. Предвид масовите стълпотворения, на които сме се натъквали на други винени дегустации, опитахме всичко възможно да стигнем там сред първите.

На прима виста залата предлагаше така необходимия простор на движение, като стратегически с нейното начало бе позициониран и новият български бранд Someno. Ние дегустирахме Someno Rikat 2011 и Someno Buket 2011 на винарска изба Боровица, тъй като българското начало и желание за излизане от познатите коловози ни доставя радост. Пожелаваме успех.

Присъстваше и представителят на първото шампанско, спонсор на FIFA и световното първенство по футбол в Бразилия – небезизвестното Tattinger.

Правим бърза спирка при френските Chateau Minuty, Delas Freres и André Lurton, които на въпроса “Какви са очакванията Ви от българския пазар?” ни обясняват, че България им е интересна, тъй като е винопроизводител с все по-добри резултати и българите вече имат изградена винена култура.

Подхождаме с усмивка към няколко интересни предложения от Испания и Италия.

Испания ни зарадва с прекрасни бели вина от нови за нас изби и характерни сортове за Галисия. Rafael Palacios представи вината си от Годейо (Godello), а избата Palacio de Fefiñanes - от Албариньо (Albariño).

Преходът ни към червените вина ни срещна с още една очарователна малка испанска изба с името Elias Mora. Опитахме 3 червени етикета и едно десертно вино от Tinta de Toro – така наричат сорта Темпранийо в малкия винен регион Торо, провинция Кастилия и Леон. Избата се намира в близост до границата с Португалия и долината на река Дуро. Макар да произвеждат едва 200 000 бутилки годишно (7000 от тях десертно вино), Elias Mora се опитват да присъстват на повече пазари и изнасят близо 50% от продукцията си.

Италия, за наша радост, бе представена и от по-малко популярните си региони. Ние изпитваме особени симпатии към Фриули и избата Lis Neris, които представиха Пино гриджо и Совиньон блан.

Сицилиaнската изба Donnafugata ни изненада приятно с червените си вина и местното Неро д‘Авола. Те предложиха и 2 десертни бели вина, с които решихме да приключим дегустацията.

Заключението беше, че за да разберем техните вина трябва да посетим и едно бижу на юг от Сицилия – остров Пантелерия (Pantelleria). Няма да крием, че проявяваме жив интерес какво правят с лозята там, след като видяхме какво е възможно на Cinque Terre (нали не смятате, че епичният ни разказ за Италия е приключил!?).

Winebox Portfolio Tasting 2014 бе една от приятните дегустации, която успя да ни поднесе някои нестандартни нови предложения, както и среща с много познати лица. Заслужава си да опитате новите им предложения по ваш вкус!