0
0
0
s2smodern

Идеята финансово подплатени винени ентусиасти сами да създават виното си не е особено нова в Напа, САЩ, но наскоро успява да пробие в традиционна Европа и то в един от най-популряните винени региони - Бордо.

Макар и внос от Америка, концепцията пуска корени в Пуйак, Франция под името Viniv – компания, която позволява на винени ентусиасти да участват в създаването на тяхно собствено Бордо. На цена от (“едва”) 6900 британски паунда за 288 бутилки (съдържанието на една бъчва) всеки има шанса да избере от кои лозя да дойде гроздето за неговото вино, да участва в гроздобера, да избира вида дъб, в който виното ще отлежава и да участва в интензивна сесия с един от топ уайнмейкърите от региона, дискутирайки финалния купаж.


Изображение: vinivwine.com

Виното се създава от грозде, отглеждано на 14 малки разпокъсани парцела земя. Може да избирате между Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло и Бордо блан.

Стивън Болджър, изпълнителен директор на Viniv разкрива стъпките в елитарния процес: “Първото нещо, което правим с клиентите е да обсъдим стила вино, който те харесват. Част от тях обичат да участват в нещата и посещават всяко лозе, изучават почвата и избират абсолютно всичко чак до дизайна на етикета. Други предпочитат само да ни предоставят финансовите средства, да преглеждат ежемесечната информация, която им изпращаме и да ни махат с ръка да продължаваме. Клиентите може да помагат в гроздобера – не отказваме безплатна работна ръка! – макар че лично съм се убедил, че след час работа на лозето, с мръсни ръце и болки в кръста първият въпрос, който ми задават е: “Стивън, знаеш ли откъде мога да си взема кафе наблизо?” След това ги виждам отново едва седем часа по-късно, когато се връщат, за да помогнат при сортирането.”

Ако си мислите, че на тази цена идеята на Viniv се върти само в рамките на фантазиите, грешите. Тази седмица компанията съобщи избора си за екслузивни агенти в Хонг Конг и Великобритания – действие, с което се надява да привлече допълнително клиенти към 400-те винени ентусиасти, избрали да правят вино с тях от първата реколта на през 2009 г.