0
0
0
s2smodern

Сериозният разговор, който проведохме с Брад Пит в края на миналата година във връзка с нашумялото “семейно” розе MIRAVAL, AOC Cotes de Provence рефлектира в безсънно следене на новините покрай известната двойка и активността им в сферата на виното. Miraval розе очевидно е едва началото на една страст, която "Бранджелина" (що за клише на този етап?!) разгръщат с помощта на друго известно семейство, този път в друга индустрия – Перин.

Част от добрите новини се въртят около бъдещите планове на френските уайнмейкъри. Те включват засаждане на нови лозови масиви върху територията на имението Миравал, които ще излязат от рамките на системата за наименование за произход на Прованс. Марк Перин споделя, че вече се работи по “Суперпровансалско” червено вино Miraval, което вероятно ще бъде близко по стил до италианските Супертоскански червени вина (след като ги опитахме, идеята звучи повече от добре).

За decanter.com Марк Перин споделя мнение, че сходните климати на Тоскана и Прованс и изключително подходящите почви са наклонили везните в полза на експеримента. Идентифицирани са три отлични парцела, върху които ще бъдат разсадени различни сортове грозде – от Сира и Мурведър (тук няколко български сърца прескочиха) до Каберне фран.


Имението Miraval. Изображение: jamiiforums.com

Към момента едва 20% от 50-те хектара лозови масиви на имението са заети от червени сортове като почти цялата продукция се използва за производството на розе.

Междувременно, силното представяне на миналогодишното розе, “копродукция” на Jolie-Pitt & Perrin - купаж от сортовете Гренаш, Каринян, Сира и Рол – буди огомен интерес към премиерата на тазгодишната реколта, чието представяне ще се състои днес, 7 февруари. Към момента единствено предварително заявилите желание могат да закупят количества от ограничените 200000 бутилки розе. Дали и в България ще успеем да се докоснем до звездния вкус предстои да разберем съвсем скоро, но след интереса проявен към миналата реколта, всички предпоставки са налице.