0
0
0
s2smodern

Премиера на Incanto BLACK

Incanto (Инканто) накратко е името на високия клас вина на винарска изба Меди Валей, а за основната им серия A Good Year (Добра Година) говорихме неотдавна. Подобно на Incanto серията, A Good Year също търпи промени и сред вината от реколта 2012 ще ни липсва запомнящият им Рубин 2010, но за сметка на това ще можем да се насладим на нов бленд на Мавруд и Каберне совиньон 2012. С това предложение винарната продължава усилията си да предлага качествени вина от местни сортова. Достоверни източници споделят, че реколта 2013 вероятно отново ще ни предложи Рубин, затова нека почитателите му да запазят спокойствие!

Серията Incanto скоро дебютира с ново попълнение. През изминалата година избата бе награждавана от едни, недооценявана от други и като цяло бе обект на много коментири. Нашата задача тук е да разкажем за новостите около Меди Валей без скала за оценка от 1 до Х, не само защото си нямаме скала, а и защото продължаваме да вярваме, че подобна мерна система не може да обхване голяма част от значимите в случая фактори.

Започваме с:

Incanto Chardonnay Barrel Fermented (обаче наистина)

Реколта 2012, енолог Ивона Георгиева, 2933 бутилки. Още в горещите дни на лятото имахме възможността да опитаме Incanto Шардоне след 8-месечния му престой в дъб. Обичаме това вино! То успява да съвмести сила и нежност, като впечатлява от пръв поглед с цвета си и не разочарова до финала. В този сезон ни прави меланхолични за изминалото лято и, разбира се, ни провокира да правим планове за следващото (и то в работно време).

Incanto Syrah

Реколта 2012, енолог Стойчо Стоев, 2371 бутилки.

Оставяме си тази Сира за една специална дегустация, докато отваряме бутилка Мерло, наш фаворит заедно с Шардонето от реколта 2011 насам.

Incanto Merlot Single Vineyard

Реколта 2012, енолог Стойчо Стоев, 2301 бутилки.

Човек пие Мерло от цял свят, а изведнъж се оказва, че тероарът на с. Смочево (ня-я-якъде в Рила) е нечувано подходящ за сорта, който под правилния надзор резултира в едно невероятно вино. И то за пореден път. Първата реколта Incanto реално е от 2010, затова си отбелязваме да потърсим първите бутилки от серията, да се заемем с мини вертикална дегустация при първа възможност и да не се оправдаваме, че блогът ни за вино още не е навършил 2 години.

Тази година избата ни е подготвила и още една изненада. Очaкваме премиерата на Incanto Black - Каберне совиньон, Мерло, Сира и Мавруд в общо 1018 бутилки, които има вероятност да се изчерпат преди да са достигнали до магазините. Не сме изненадани... Скоро ще имаме възможността да споделим и лични впечатления.

Според избата, от Incanto Black може да очаквате наситен тъмно червен цвят, аромати на червени горски плодове, черен шоколад и ванилия, бял пипер и листенца от боровинка с многопластов вкус и дълъг шоколадово-ванилов финал. Няма как докато пишем това да не чуваме гласа на Стойчо Стоев: „Стига боровинки и малинки, въпросът е защо бихте пили това вино?“

Добре тогава! Харесваме вината от серията Incanto, защото ни пасват по характер и не случайно са редовен избор за подаръци и вечери с любими хора. Е, да, имайки удоволствието да познаваме и енолозите им, знаем как са гледани, възпитани и какво се очаква от тях, когато пораснат. Ние го усещаме в чашата, но е важно дали вие го долавяте без да е необходимо да се информирате за количеството грижа, внимание и любов, вложени в него. Радва ни факта, че силното начало на новия екип на избата е затвърдено и не са правени компромиси както с качеството, така и с ценовото позициониране на продуктите в портфолиото на избата.

В заключение: 2933 + 2371 + 2301 + 1018 по наши изчисления са общо 8623 бутилки очарование. Струват ни се малко, но особено достойни и тази година да са сред най-добрите български вина. Все пак, ако може да перефразираме клишето, “най-хубавите неща идват в малко опаковки”.