0
0
0
s2smodern

За всички, които пожелаха второ парче, както и за тези, които все още не са опитвали сладкиш, излязъл изпод талантливите ни пръсти, споделяме рецептата за:

Пясъчен лимонов кейк

…със специалните ни почитания към Майкъл Киарело, когото гледаме малкото пъти, когато не сме си свалили филми с роботи.

Какво ви е необходимо

- 200 гр. нишесте (натурално)
- 3 яйца
- 7 с. л. захар
- 250 гр. масло
- ½ чаена чаша настъргана лимонова кора (може и повече в зависимост от предпочитанията)
- 1/5 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. течна ванилия (става и със старомодните прахчета, тествано е)
- щипка сол

Как се прави

Ако все пак ви липсват вродените сладкарски умения, следвайте следната процедура:

1. Разделете белтъците от жълтъците в отделни купи. Разбийте белтъците със 5-6 с. л. захар, докато не станат на сняг, и оставете в хладилника.

2. В друга купа разбийте маслото с щипка сол. Добавете 1 с. л. захар и разбъркайте добре. Добавете лимоновата кора, бакпулвера и ванилията и разбийте. Добавете жълтъците 1 по 1, като разбивате внимателно. Изсипете нишестето и разбъркайте на бавни обороти.

3. Смесете съдържанието от двете купи, като постепенно добавяте белтъците към по-плътната смес, докато не получите гладка консистенция.

4. Тук идва ред на формата за сладкиши, но ако не разполагате с такава, използвайте добрата стара кръгла тава за баници. Покрийте дъното на съда, в който ще печете кейка с добре намаслена хартия за печене/фолио. Поръсете отгоре с малко брашно и изсипете сместа за кейка. Разпределете я равномерно.

5. Печете в предварително загрята фурна на 180 °С за около 1 час.

Сервирайте на любимите си гости, но не забравяйте, да опитате крайния продукт предварително. Гостите може и да са любезни, но зъболекарските услуги са скъпи.

Идея: Поднесете с леко бяло вино и няколко свещи, ако гостите са с потенциал за романтични отношения…

Ние разполагахме с мерло, което, противно на очакванията, ни се стори чудесна зимна комбинация.

Интересен факт: Добре де, не факт, а тенденция. Все повече пекарни и сладкарници в Европа и САЩ започват да си вадят разрешителни за продажба на алкохолни напитки с цел привличането на аудитория, която обича десертите си с нещо по-отпускащо от кафе и чай. Дегустациите на вина, комбинирани с десерти, са особено популярни.