0
0
0
s2smodern

За всички почитатели и вярващи в точковата система носим добрата вест за създаването на един отличник в жанра.

Американският винен критик Джеймс Съклинг пуска в продажба мултифункционална “100-точкова” чаша за вино в сътрудничество с френската компания за кристал Lalique. Цената на чашата е 100 евро.

Заедно с дизайнера на Lalique Марк Лармино, Съклинг задълбочено изучава всички стари дизайни на Lalique в търсене на вдъхновение за “идеалната” чаша за вино.


100-точковата чаша на Джеймс Съклинг, снимка: lalique.com

“Родителите ми, както и техните родители преди това, винаги са имали Lalique у дома. Марката е непреходен стандарт за качествен кристал в семейството ми”, казва Съклинг.

Всяка 100-точкова чаша се състои от балон във формата на “U” и специфично матирано столче. Създаването на всяка чаша отнема 4-5 дни и работа от страна на 15-20 човека.


Самият Джеймс Съклинг с произведението си, снимка: lalique.com

В директна конкуренция с австралийския производител на изделия от стъкло Riedel, който предлага широка гама чаши за вино – от такива за кианти до такива за шардоне – чашата на Съклинг е създадена за абсолютно всякакъв вид вино – червено, бяло, младо и отлежало.

Съклинг, който през 2010 г. се пенсионира след 29 години в качеството си на директор на Европейското бюро на Wine Spectator, твърди, че е дегустирал над 15 000 вина.

“Докато работех за WS, винаги дегустирах от едни и същи четири на брой чаши Riedel, които ме накараха да повярвам във философията “една чаша за всичко””, казва Съклинг.

Той описва 100-точковата чаша като “неокласическа по отношение на дизайн и стил”.

Признавайки, че идеята за една чаша за всички вина “не е нова”, Съклинг разкрива, че работи и върху чаша за шампанско, тъй като според него традиционната чаша тип флейта “не отдава заслуженото на това вино”.

Ето и цялата история по създаването на чашата, разказана от самият Джеймс Съклинг.

източник: thedrinksbusiness.com