0
0
0
s2smodern

Сложили шапки-мерудийки, посетихме второто издание на DiVino.Taste, което се провежда този уикенд (17-ти и 18-ти ноември) в Централния военен клуб в София. Ако успеете да се абстрахирате от шумните митинги пред Александър Невски, трафика, достоен за делничен ден и вече сте в центъра, факт е, че времето ви предразполага да прекарате почивните си дни на закрито, а защо не и заобиколени от хубави вина.

Форумът на българското вино предлага лекции, майсторски класове, WiFo и, разбира се, дегустация на качествени български вина. Тук можете да разгледате цялата програма на събитието. Реално за лекциите не е необходима регистрация, затова се еносиазирайте и посетете каквото ви звучи най-интересно. Входът за изложението е 12 лева, ако желаете да дегустирате и да посетите т. нар. безплатни лекции. Работното време е в диапазона 10.00-18.00 ч.

Общото ни впечатление клони към добра организация и приятна обстановка с лек привкус на клаустрофобия - било то поради нагъсто разположените щандове или многото посетители. Оставяйки настрана розовите стени (неподлежаща на промяна интериорна особеност) и прекалената разпръснатост на отделните събития (лекции, изложение и прочие) из Военния клуб, с радост отбелязахме присъствието на голям брой български изби. Сериозната посещаемост и присъствието на важни фигури от индустрията говорят сами за значимостта на форума.

В Зала „Концертна“ ще откриете вината на близо 40 български изби, които са бутилирали и част от най-новите си вина специално за събитието (които принципно ще бъдат налични в търговската мрежа следващата година, а ние понякога сме нетърпеливи).

Водени от желанието си да се изненадаме приятно и този път, опитахме новото от Rossidi. Ако не сте чували за тях до момента, масивите им се намират до с. Николаево (в близост до Сливен) и сериите им обикновено са между 1000 и 3000 бутилки. Ние бяхме впечатлени от един техен Пино ноар, 2009. По този повод научихме, че от реколта 2011 ще има малко над 1000 бутилки. Винарната не е изневерила на стремежа си да експериментира и засега не смята да увеличава количествата, които пуска на пазара. Очакваме вината им с нетърпение следващото лято.

Попаднахме и на още нещо бутиково – вината с марка Ivo Varbanov. Млад и амбициозен екип, който смята, че виното е вид изкуство. Съгласихме се.

Вследствие на постоянното облъчване по радиото, си бяхме набелязали и новото (модерно по това време на годината) Bouquet Nouveau на Едоардо Миролио, което ни се стори като разведряващ експеримент на избата: младо, свежо и непретенциозно - заигравка със забравения български сорт Букет. Може би си струва да се проследи дали интересът към младите български вина ще нарасне и ще се окаже ли, че ставаме свидетели на една бъдеща тенденция.

Забелязахме и един от златните медалисти на Balkans International Wine Competition - Mелник 55, 2010 от серията Aplauz на Вила Мелник. Малко се засрамихме, защото до този момент сме ви разказали повече за вината на северна Гърция, отколкото за нашите южни винени региони. Затова си записваме скоро да посетим региона Долината на Струма и да ви запознаем и с типичните български сортове там.

На форума можете да опитате и серията Добра година на Меди Валей, за които ви разказахме скоро. Ние успяхме да дегустираме новото им "barrel fermented" Шардоне, 2011 от серията Incanto. Наистина има шанс да ви очарова, ако обичате такъв тип „натоварени“ вина – на нас те определено ни действат разтоварващо.

Срещнахме се и с някои стари любимци от Salla Estate и Chateau Copsa.

В обобщение, ако сте пропуснали DiVino.Taste тази събота, но все пак светът на виното ви очарова, не пропускайте втория и последен ден на форума. Той може да ви предложи много качествени вина, ако искате да се социализирате свободно със себеподобни, и специализирани лекции, ако имате желание да се образовате теоретично.

Ако пък сте се запътили към Лондон, ей така, артистично за почивните дни, не пропускайте да се отбиете и в Landmark Hotel, където се провежда Fine Wine Encounter на Decanter. Очертават се едни доста натоварени почивни дни.