0
0
0
s2smodern

Асоциации на лозари от 15 страни-членки на ЕС ще се съберат в Брюксел тази седмица, за да лобират срещу реформата на Европейската комисия, предвиждаща увеличаване на лозовите насаждения от януари 2016 г.

На 7 ноември Асоциацията на европейските винени региони (Association of European Wine Regions, AREV) ще събере на среща представители на повече от 50 европейски винени региона, които да кажат “не” на плана за реформа.

Петнайсет от 27 страни от ЕС, в това число Франция, Испания, Италия, Германия и Португалия, са заявили несъгласието си и формално са поискали преразглеждане на казуса от Европейската комисия.

Групите, представляващи лозаро-винарите твърдят, че реформата ще доведе до “катастрофални резултати” за историческото и културно естество на европейските лозя. Според Европейска федерация на вината с произход (European Federation of Origin Wines, EFOW) тя ще насърчи преместването на насажденията “от склоновете в равнините”, драстично ще “намали броя на лозарите”, “туристическата индустрия ще се отдръпне”, като допълнително “ще се нанесат поражения върху околната среда и биоразнообразието”.

Срещата на 7 ноември предвижда да информира Европейския парламент за тези опасности.

На 14 декември в Брюксел ще се проведе и друга среща на така наречената Група на високо равнище. Съставена от представители на всички 27 страни-членки, двама наблюдатели от Европейския парламент и представители на лозаро-винарската индустрия, тази група има възможност да предостави авторитетно мнение върху бъдещето на реформата.

източник: decanter.com