0
0
0
s2smodern

Отново поемаме познатия път към Vino Orenda (в час пик!), за да присъстваме на официалното представяне на “първия български пътеводител за винен туризъм” – “Винени маршрути” на ВиноЗона. Сърдечно благодарим за поканата!

Признаваме, че бяхме леко подготвени за съдържанието на самия гид, тъй като безбрежният ни еносиазъм към всичко, носещо етикет “български винен туризъм” ни задължи да станем горди собственици на пътеводителя седмица по-рано по време на Августиада. По същата причина ни се стори задължително да разберем и кой стои зад самото издание.

Мястото

Vino Orenda ни посрещна със запазената си марка “уют и гостоприемство”, а още от вратата ръка ни подаде г-н Петър Василев – един от виновниците за “Винени маршрути”.

След като подсигурихме доброто настроение и fashionably late с петнайсетина минути, идеята за пътеводителя получи своето кръщение пред присъстващите в Orenda. С усмивка на лице разбираме, че двамата господа зад “Винени маршрути” нямат професионално образование в сферата, но за сметка на това са заредени с много позитивно отношение и ентусиазъм към начинанието си. Правим мислена отбелязка в списъка ни с плюсове и продължаваме да слушаме внимателно.

Преломният момент

Двамата започват да пътуват през 2008 г., когато посещават Брестовица и се вдъхновяват от комуникацията с технолозите, реалния досег до винопроизводството и специалното усещане, което всички ние знаем, че витае около подобни места.

Последиците

През октомври 2012 на бял свят излиза “Винени маршрути” – българският пътеводител за винен туризъм. Той включва общо 60 български изби с “условия за посрещане на посетители и позитивно отношение към винения туризъм”. И въпреки че по думите на авторите не всички винопроизводители реагират положително на подобно търсене, дружно оставаме с желанието това да се промени.

Пътеводителят

“Винени маршрути” вече се разпространява в търговската мрежа (избрани книжарници, павилиони, бензиностанции), като скоро ще имате и опция за закупуване от новия сайт на ВиноЗона. За момента на пазара е налична единствено българска версия, но се надяваме скоро да има и поне още една на английски. Текстовете са разведряващи и могат да подобрят представата ви за това кой кой е на винената карта на България. Сравнявайки с личните ни впечатления от избите, които вече сме посетили, информацията е актуална и поднесена с качествени снимки.

Разделът за всяка една от 60-те изби съдържа история и кратка справочна информация, която да даде начален старт на посетителите. Винарските изби са разделени удобно на винени региони, така че спокойно да може да планирате обиколка на няколко изби в един ден. Ако интересите ви се простират и отвъд виното, пътеводителят предлага и информация за други забележителности в близост до избите, където да прекарате свободното си от дегустации време.

Изненадата

Винаги, когато посещавате винарна от пътеводителя, не забравяйте да си поискате стикера “И аз бях там”. За отличниците, посетили ВСИЧКИ 60 изби и прилежно залепили стикерите си на последните страници на “Винени маршрути” ще има подаръци. Не, не, не питайте какво! Разбрахме, че е важно да е изненада!

Ние лично се надяваме това да са поне още 60 локации, където да можем да опитаме уникални български вина, съпроводени с прословутото ни българско гостоприемство!