0
0
0
s2smodern

Какви са основните разлики между трапезното грозде и гроздето, отглеждано за целите на винопроизводството?

Зърната на трапезното грозде са големи и сочни. Те се отглеждат по начин, който им придава по-добър външен вид. Хубавото трапезно грозде е с по-големи размери, често няма семки, има повече месеста част и по-тънка люспа. Трапезното грозде има по-ниска киселинност и по-малко захар от гроздето, използвано за производство на вино. За сравнение - стандартното трапезно грозде има нива на захарност от 17-19 по скалата на Brix (скала за измерване на процент захарност в течностите), докато захарността на гроздето за винопроизводство при гроздобер е близко до 24-26 по същата скала.

Гроздето за производство на вино има много сладки и интензивни на вкус зърна. Те са по-малки от зърната на трапезното грозде, с много семки и повече сок (вместо “месеста част”). Зърната са деликатни и трудни за транспортиране.

Най-култивираните сортове грозде (които неособено изненадващо са сортове, отглеждани основно за винопроизводство) са от вида Vitis vinifera, който отговаря за около 90% от култивираното грозде в световен мащаб. Vitis vinifera се нарича още европейска винена лоза, а произходът й може да се проследи чак до Иран.


ventanawines.com

Трапезното грозде и гроздето за винопроизводство са свързани помежду си чрез техния общ род - Vitis. В този род попадат повече от 70 различни вида, в това число и най-разпространеният - Vitis vinifera.

Познай гроздето още на лозето

Следващият път, когато сте на път към вашата любима дестинация за винен туризъм, може да определите типа лозови масиви (трапезно грозде или грозде за винопроизводство) около вас, като наблюдавате начина, по който се отглеждат лозята.

Грозде за винопроизводство

Масивите с грозде за винопроизводство най-често използват формировка на отглеждане за по-добър контрол върху шумата и излагане на гроздето на слънчева светлина. Целта е концентрация на вкусовите характеристики на гроздето = по-добро вино.


winefolly.com

Трапезно грозде

Трапезното грозде се отглежда по начин, предотвратяващ триенето на чепките в други чепки, листа или стъбла.


winefolly.com

Така формировката, при която отделните чепки висят независимо от заобикалящата ги растителност, дава по-добри крайни резултати.