0
0
0
s2smodern

Дегустирането на вино е основна част от удоволствието да пием вино. За съжаление с времето “правилната дегустация” се е превърнала в нещо, което се асоциира със снобите на тема вино. Повечето от нас тръпнат пред плашещите и често мистериозни очаквания, че съществува един единствен абсолютно правилен начин за дегустация, който често е изпълнен с ненужни демонстрации и специфичен жаргон. Разбиваме този мит на пух и прах с настоящия наръчник, предлагащ подход, фокусиращ се върху практичните техники без излишни инструкции, които гарантирано ще ви направят отличен дегустатор.

Дегустиране на вино

Освен ако не правите слепи дегустации, вече разполагате с множество подсказки за виното, в това число неговия сорт, година и производител. Тези подсказки ще спомогнат за изграждане на очакванията ви относно вкуса на виното. Определени плодови вкусове са по-присъщи или дори ексклузивни само за определени винени сортове. Колкото повече внимание отделяте на даден вкус, толкова по-тренирани стават вашите сетива. Идентифицирането на различните вкусове на отделните вина се натрупва с практика и експерименти. При дегустиране на вино, дегустаторите изграждат мисловен каталог на картините, ароматите и вкусовете, към който могат да се допитват в бъдеще.

Къде е била устата ви досега?

Ако току-що сте погълнали огромен Биг Мак и сте изпушили половин картон цигари, дегустацията няма да е най-силната ви страна. Уверете се, че устата ви е чиста и че сте добре хидратирани. Не мийте зъбите си непосредствено преди дегустация. Това не само ще направи дегустирането по-трудно, но в действителност ще увеличи вероятността от поява на винени петна по зъбите ви.

5 основни стъпки за успешно дегустиране:

• Погледни
• Помириши
• Опитай
• Преглътни/Изплюй
• Помисли

Погледни

Използвайте тази стъпка, за да се настроите за дегустиране. Погледнете цвета и плътността на виното. Сравнете тези характеристики с други вина от същия сорт. По-тъмен ли е цветът? По-интензивен? По-трудно ли се вижда през него? Понякога бял фон като лист хартия, покривка и необходимото количество светлина могат да са ви от помощ при определянето на цвета. Направете мисловна снимка за по-късно – тези подсказки ще ви помогнат да определите колко плътно, наситено и гъсто е виното. За пример може да използвате схемата за Характеризиране на типовете бели вина по цвят.

Помириши

Време е да фокусирате вниманието си. Предварителното идентифициране на ароматите прави дегустиранетo по-лесно. Започнете с въртене на чашата, за да аерирате виното и да освободите ароматите му. За да завъртите добре чашата, поставете я стабилно на масата и движете ръката си сякаш рисувате малки кръгчета с основата й. Сега вдишайте дълбоко в отвора на чашата. Какво усещате? Използвайте жокери: Ароматни характеристики на червените винени сортове и Ароматни характеристики на белите винени сортове. Не пълнете чашите си повече от една трета, за да можете да се справите с въртенето без разливане и да оставите достатъчно пространство на ароматите да се отворят.

Опитай

Кой не обича тази стъпка? Отпийте малка глътка и за кратко я прекарайте през цялата си уста, като се уверите, че виното е обгърнало целия ви език и вкусови рецептори преди да преглътнете. Можете да пропуснете и тънка струя въздух, която да позволи на виното да ви разкрие повече от ароматите си. Помислете за вкусовете, текстурата и тялото на виното. Остро ли е? Кара ли ви да чувствате езика си сух? Вкусовете отговарят ли на ароматите, които идентифицирахте в предишната стъпка? Може ли да разпознаете вкуса на плод, минерали или подправки? Има ли виното парещо усещане за алкoхол? Помиришете виното отново след първата глътка – това ще ви помогне да формулирате вашите заключения (предположенията също са съвсем в реда на нещата!). Някои вина имат нужда от повече време, за да разкрият същинските си аромати, дайте им го и те ще ви се отблагодарят. Температурата на сервиране често има пряка връзка с това колко от ароматите се откриват веднага и колко изискват повече време в чашата.

Преглътни/Изплюй

Хммм! Някога рационализирали ли сте преглъщането с това, че не ви се иска да хабите вино? Съществуват и няколко добри причини да плюете. Може би виното не допада на вкуса ви или искате да се запазите за някое по-хубаво вино. Може би се налага да шофирате. Или може би искате да останете достатъчно трезви, за да може реално да дегустирате всички вина на събитието. Стига да не се излагате на рискове, ние няма да ви съдим и в двата случая. Ако дегустирате 20 вина в един и същи ден, може би ще е удачно да се научите да плюете.

Помисли

Прекалено много препоръки се фокусират върху нюансите на винената дегустация. Дегустирането е интелектуална игра и като такава ви позволява да ставате все по-добри с "тренировки" и да се забавлявате. Увереността и гръмките изказвания могат да накарат всеки да изглежда като професионалист, без да знае нещо за виното. Не се притеснявайте да изкажете собствените си предположения. Когато имате правилната нагласа, няма грешни отговори! ...Макар че, ако всяко вино ви мирише на прегорели филийки, например, може би е добра идея да си запишете час за преглед.

източник: winefolly.com