0
0
0
s2smodern

Оказва се, че съществуват 6 вкусови профила, с които може да експериментираме и да развиваме собствени вкусови комбинации. В тази статия ще разгледаме основните вкусови профили на комбинациите между вино и храни, както и един пример за регионална комбинация и защо тя винаги е добър вариант. Научете се да комбинирате храната с виното като професионален сомелиер.

Основите на комбинирането на вкусове всъщност е доста просто (макар и невинаги лесно постижимо). Запознайте се с шестте основни профила, с които да работите, когато обмисляте комбинирането на вино с храна:

1. Киселинно
2. Мазно
3. Горчиво (танини)
4. Солено
5. Сладко
6. Алкохолно

Регионално комбиниране

Идеята на регионалното комбиниране е фундаментална. Представете си италианско вино с италианска храна или френско вино с френски сирена от същия регион. Регионалните комбинации невинаги са идеални, но ни дават база, на която да градим разбирането си за структурираното комбиниране на вино с храни.

Кисело + Кисело

За разлика от горчивината, киселинността може да се съчетава при комбинация между вино и храна, създавайки основата на това, за което любителите на виното мислят, когато избират вино за определена вечеря. Ако виното е по-слабо киселинно от храната, вкусът на виното ще се губи. Лесна визуализация на подобна небалансирана киселинност е чаша дъбово Шардоне и салата с винегрет. При комбинирането на ястие с вино, обърнете внимание на киселинния баланс между двете.

Сладко + Солено

Ризлингът, комбиниран с азиатски ястия като пържен ориз или солети, e чудесен старт на едно балансирано приятелство.

Горчиво + Мазно

Вземете дебела, мазна пържола и я комбинирайте с вино с наситени танини. Това е класическа комбинация на стек с червено вино, но може да се справим и по-добре. Опитайте например италианско Санджовезе с интензивен вкус на череши в комбинация с картофен крокет с билки, печени домати и рукола (класическо тосканско предястие). Изведнъж се оказвате с ястие, в което мазнината на крокета балансира танините във виното, а подхождащите си вкусове на доматите и черешите се усилват взаимно. При една подобна вечеря виждаме и добър пример за географско комбиниране на продукти.

Кисело + Мазно

Нищо не неутрализира мазнината по-добре от чаша шампанско. Напитка с висока киселинност ще добави спектър от интересни вкусове към ястията, богати на мазнини. Това е причината, поради която масленият сос с бяло вино е толкова популярен. Бялото вино в соса оживява цялото ястие. Така че, ако изпаднете в ситуация, в която разполагате с нещо мазно като чийзкейк например, поднесете спокойно с чаша пенливо вино.

Алкохолно + Мазно

“Алкохолната” категория е малко странна. Алкохолният вкус всъщност се усеща като киселинност, поради което много от принципите, приложими към категорията “кисело + мазно” важат и за категорията “алкохолно + мазно”. Основната разлика се състои в това, че високоалкохолните напитки не бива да се използват за плакнене на небцето, защото притъпяват вкусовите усещания. Вместо това, за да избегнете прекалено бързото поглъщане на храна, обърнете се към категорията “алкохолно + мазно”. Чаша 17% Зинфандел сериозно ще забави скоростта, с която поглъщате вашия пепър стек. Често използваме категорията “алкохолно + мазно” при поднасянето на десерти, но би било хубаво да я прилагаме и по-редовно с основното хранене, за да се научим да ядем по-бавно и да се наслаждаваме на вкусовите усещания.

Горчиво + Горчиво = Не

Горчивото не си отива с горчиво, което е и основната причина, поради която комбинацията на червени вина с черен шоколад често е неприятна.

winefolly.com