0
0
0
s2smodern

“Memories… pressed between the pages of my mind.
Memories, sweetened through the ages just like wine…
Memories, memories, sweet memories!”

Както ви обещахме неотдавна на Винария (добре де, отдавна беше, но имахме неотложни еносиастки задачи), ви представяме ребром ревюто си на Season of Memories, 2009 на Братя Минкови/Minkov Brothers, което мислим да разнообразим с мъдри мисли на тема „спомени“, които, редно е да споменем, естествено, не са наши.

Чудесният цитат за начало по-горе е от една от нетолкова известните песни на Елвис Пресли, която не можем да не споделим с вас, защото така бързо ще успеете да се потопитe в атмосферата на Memories – мека, топла и нежна като гласа на Краля.

Е, както е казал Марк Твен: „Чистата съвест е сигурен признак за лоша памет.“

...и така Memories е бяло ликьорно вино от Гевюрцтраминер/Gewürztraminer (сорт, който пази специално място в сърцата и спомените ни). Десертните вина се делят на ликьорни и благородно сладки, като разликите са в технологиите на производството им, на които дължат различния си стил. Благородните сладки вина се правят от естествено стафидирали гроздови зърна, но за тяхната благородна плесен и късен гроздобер - друг път.

Ликьорните вина са резултат от частично ферментирала гроздова мъст (каша) или вино (може и купажно), към които е добавен етилов алкохол (бренди) или винен дестилат. Това не се прави при другите вина, а пък и би било незаконно. Добавянето се извършва или след, или по време на ферментацията и заради този процес, ликьорните вина имат по-високо алкохолно съдържание (обикновено 17,5%-22% или се формулира като вино с алкохолно съдържание над 14%) и затова се наричат и подсилени или фортифицирани вина.

„Предимството на лошата памет е, че човек се радва няколко пъти на същите хубави неща като за първи път.“Когато се споменат тези вина, много хора автоматично се сещат за Порто, което подсеща нас да поговорим повече за портото възможно най-скоро, благодарение на наш кореспондент в Португалия. Разбира се, не е редно да се спре до Порто, затова поемаме ангажимент във времето да ви разкажем и за Шерито (ах, mon chéri!), Мадейрата и Марсалата. Това са качествени ликьорни вина от определени райони, като някои от тях имат и много специфична технология на производство.

А ето го и същинското ревю. Цветът е кехлибарен, блестящ и плътен, а в аромата успяхме да доловим цветя, стафиди, мед, сушени плодове и ванилия. Вкусът е плътен, сладостта е съчетана със свежест, а финалът е онова, което прави това ликьорно вино от Гевюрцтраминер запомнящо се. Препоръчителната температура за сервиране е между 10 °С и 12 °С.

„Само тези, които нямат спомени, настояват, че са оригинални.“Добрата новина е, че открихме за себе си света на десертните вина, които незнайно защо дискриминирахме допреди с аргументи като „ненужни калории“, „не е вино“ и други оригиналности. Лошата е, че Season of Memories по наши данни не се продава свободно в търговската мрежа. Има голяма вероятност да трябва да се отбием лично до избата на Братя Минкови (а защо не?), за да си вземем още Memories, които да споделим с тълпите от разярени приятели-читатели, бесни, че не са опитали Memories на гости. Извиняваме им се предварително, но виното свърши преди да успеем да поканим... някой.

...но, както е казал не друг, а Ницше: „Предимството на лошата памет е, че човек се радва няколко пъти на същите хубави неща като за първи път.“

Откакто оценихме качествата на десертните вина (явно точно това се нарича „завладяващ вкус“), забелязваме все повече “произведения” от и извън България, които търпеливо ни чакат на рафтовете на магазините за вино. Разчитаме и на вас за препоръки, разбира се. И помнете:

„Само тези, които нямат спомени настояват, че са оригинални.“ - Коко Шанел. Създаването на прекрасни спомени е приятна отговорност.