Топ 100 места, които да видите (#100)

...на чаша вино, дори и само онлайн.

От тази седмица започваме обратното броене от 100 до 1, като ще разгледаме някои от най-интересните кътчета на Земята. Започваме с уговорката, че изреждаме местата на произволен принцип и не сме се опитали да ги подредим по степен на забележителност. "Ако не усещате позитивните вибрации, значи се нуждаете от още една чаша"Преценката оставяме на вас и се надяваме, че тези статии ще ви допаднат.

На края на всеки от тези материали ще има и кратко описание на основните традиции в производството на вино в района на забележителността, както и какво можете да опитате, ако наистина решите да я видите наживо.

Кладенецът на Тор (Thor’s Well) – щата Орегон, САЩ

Кладенецът на Тор се намира на нос Перпетуа в щата Орегон, САЩ, като мястото е част от Национален парк или по-скоро гора с национално значениe, носеща благозвучното, но непонятно нам име Сиуслав. При отлив тази скална структура прилича на бездна, която поглъща вълните безвъзвратно. С умиление се сещаме за част от екипа и сходната връзка между устите им и хубавото вино...

Мястото е сравнително безизвестно и доста опасно, особено по време на прилив и зимна буря. Кадрите дължим на прекалено смели фотографи, а видеото е заснето от доста по-безопасна дистанция:

Във видеото са заснети и две други прилежащи забележителности, наричани от местните Devil’s Churn (нещо като “Дяволски кипеж”) и Spouting Horn (“Изригващ рог”). Този своеобразен соленоводен фонтан се задвижва от силата на приливите и отливите, като от време на време „изригва“ при сблъсъка на идващи и отиващи си вълни. Друго интересно място наблизо е Центърът за посетители на нос Перпетуа, който предлага невероятна гледка към Тихия океан и възможност за наблюдение на мигриращите сиви китове.

За виното:

Определено най-известен с виното си на източното крайбрежие на САЩ е Калифорния, но опитът показва, че щатите Орегон и Вашингтон (северно от Калифорния) съвсем не са изпускане. Kонкретно Орегон е освободен от прословутия данък добавена стойност, което го прави още по-примамливо място за пазаруване.

В момента в Орегон има над 300 винарни, поради което и виненият туризъм бързо набира сила. Петте най-популярни сорта за щата са Пино Ноар (Pinot Noir), Пино Гри (Pinot Gris), Шардоне (Chardonnay), Мерло (Merlot) и Ризлинг (Riesling).

Ето ТУК спокойно можете да планувате кои изби да посетите, като избирате по град, име или сорт вино, който ви интересува. Повечето изби се намират в долини в източната част на щата, по-близо до Тихия океан и несъмнено предлагат различен тероар дори за най-познатите сортове. Ако вече сте стегнали багажа, не пропускайте да посетите и Международния празник на Пино Ноар, който се провежда ежегодно в колежа Линфийлд. Там ще може да опитате вина от сорта Пино Ноар, произведени в различни части на света.

 

Вижте също:
Fattoria Nittardi: изкуство и вино
Fattoria Nittardi: изкуство и вино
По Коледните празници ви поднасяме една от най-специалните за нас истории от пъту
Antinori nel Chianti Classico
Antinori nel Chianti Classico
Страстта зад супертосканските вина GPS координати: +43° 36’ 43.30’’; +11°11’ 29.76’’Marchesi
Fattoria San Giusto
Fattoria San Giusto
Искахме да ви представим една наистина бутикова винарна, но думата “бутикова” н
Barone Ricasoli
Barone Ricasoli
Най-добрият винен тур За да започнем тази история както трябва, беше наложително
Fattoria Poggio Alloro
Fattoria Poggio Alloro
От самото начало на подготовката ни за обиколка на Тоскана знаехме, че трябва да в

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Реклама

Абонамент

 

Видео