един италианец във Варна

а историята Джузепе Гарибалди (Giuseppe Garibaldi) е италиански генерал и политик, който взема сериозно участие в обединението на Италия. Прозвището си „герой на два свята” печели заради участието си във военните действия в Южна Америка и Европа, а обширното медийно отразяване на двете събития му гарантира световна популярност.

В наши дни Гарибалди е уютен италиански ресторант на бул. “Цар Освободител” 9, точно срещу Морската градина на Варна (учудващо тихо място за централното си разположение), на който, подобно на съименника му, решихме да отдадем заслужено медийно присъствие.

La dolce vita през юли

Това лято ще е различно! Ще го посветим на италианския начин на живот.

Тоскана е добре изследван винен регион, който ще открием за себе си и настоятелно ви каним да ни придружите в това предстоящо приключение през месец юли. Очакват се и леки залитания към провинциите в Северна Италия, но засега няма да издадем всички подробности. Е, да, ще стане дума и за пица, скутери и мода, но най-много ще се фокусираме върху следните теми:

Bio Cafetto не е обичайният вино бар, но харесахме трактовката и решихме, че заслужава "място" в нашите "Места".

Къде?

Разположено на тихата Лавеле 19 (в София) зад ретро-соц фасада, това алтернативно място ще задоволи всичките ви арт въжделения и ще предложи различна гледна точка към виното.

След посещението на Винария 2013 се отбихме в едно местенце с приятна идея.

ВиноКафе е едно от оригиналните места за любителите на виното в Пловдив, където можете да прекарате хубава вечер с приятели или да си купите бутилка вино, която трудно се намира в магазините. Заведението се фокусира върху предлагането на вина основно от български производители и типични български винени сортове като Мавруд, Рубин, Мелник, Димят, Мискет, Руен и други.

Мидалидаре са едни от основните заподозрени в създаването на добро име на бутиковите изби у нас. Освен че правят страхотно вино, те знаят какво означават термини като „маркетинг“, „позициониране“ и „винен туризъм“ и ги използват по предназначение.

Предвид имиджа, който са си извоювали на българския пазар, беше естествено да ги посетим от първо лице!

Since 1901

Били ли сте в огромна изба? Ако не сте, то определено можете да го добавите към списъка си с неща, които да направите преди следващия си юбилей – ще видите нещо интересно, работещо и с история зад гърба си. За тези, които са се прозявали в час по микроиномика, предприятия като Домейн Менада са чудесен пример за „икономия oт мащаба“ (economies of scale) или идеята за ценовите предимства, които следват от мащаба на едно производство. Трудно можете да намерите информация за Менада в интернет пространството, а виждате вината им всеки ден – затова запретнахме ръкави.

Сливен.

Февруари, 2013.

11:11 ч.

Шато Копса година по-късно.

Невероятните гледки и усещания остават дори и в един по-мрачен сезон като зимата.

Предлагаме ви едно малко по-поетично представяне на Chateau Copsa единствено през обектива на фотоапарата ни. Нашият уикенд в снимки...

Вълшебството на добрия екип

Напук на януарската неприветливост, вместо ски, нарамваме цялата си любознателност, един 100-килограмов фотоапарат, разни други чудеса на съвременната техника и потегляме към Рила и по-точно с. Смочéво (да, ударението пада върху “е”-то), където ни очаква винарска изба Меди Валей.

Докато се носим по небезизвестния и незаслужено набедения за “международен път” E79, се чудим какво да очакваме от хората зад вината от серията A Good Year и Incanto, от местоположението на Medi Vаlley и курса, по който избата е решила да поеме. Освен етикетите на серията Добра година, дело на Йордан Желев, The Labelmaker, избата е актуализирала и логото си, винаги добър знак в графа развитие.

Съвременният вино бар

Днес из дебрите на необятните винени маршрути откриваме заслужаващ внимание пражки винен бар, наречен Red Pif (Ред Пиф). Да, противно на стереотипа, в Чехия пият и алкохол, различен от бира.

Ред Пиф е дело на Aulík Fišer Architects и е съвсем близо до Карловия мост, тоест нямате оправдание да не се натъкнете именно на него, докато се разхождате в града на стоте кули.

Tishbi Estate, кашерно вино и сладко от смокини с каберне

Има много прекрасни страни на това да си еносиаст и несъмнено една от тях е, че получаваш подаръци под формата на вино от цял свят, изпратени с много любов и инструкцията непременно да ги опиташ.

Това е една история за семейна изба в Израел на име Тишби – Tishbi Estate и ако вече се питате къде точно отглеждат лозята си там и за какви традиции може да става дума, четете нататък.

Лукс и вино

Тук може и да е зима, но студът навън единствено стимулира виртуалните ни странствания из прекрасните винени дестинации по света, където (естествено) винаги е по-топло, по-зелено и виното никога не свършва.

The Yeatman е луксозен “винен” хотел, разположен във Vila Nova de Gaia (град на южния бряг на р. Дуеро, срещу гр. Порто) непосредствено до старите изби за порто (портвайн), където готовата продукцията е отлежавала повече от три столетия.

Неподозиран чар

Въпреки прекрaсните български изби и подема на винения туризъм в България, хубаво е човек понякога да поглежда и извън удобната му паничка. Европа е пълна с винена култура и възможности за пълноценна почивка в контекста на любимата напитка. Днес се пренасяме на запад, към една недотам прочута винена дестинация, но комерсиалното така или иначе няма да избяга.

Рицарят с меки извивки

В Quixote Winery не се бият с вятърни мелници.

От самото зараждане на идеята, през нейното осъщeствяване, до гладкото й функциониране, избата и хората зад нея за убедени в своето начинание, знаят какво искат да постигнат и го правят добре.

Дъхът на божественото във всеки от нас

Веднага след като до слуха ни достигна новината за Вино Оренда (новият магазин за българско вино в столицата), грабнахме фотоапаратите и се запътихме към едно от любимите ни кръгови кръстовища в София.

Ще намерите Orenda на бул. “Македония” 50А (на Руски паметник), а повече информация може да откриете за тях на сайта им или във Facebook страницата им.