Ако свързвате Чехия само с бира и разкрепостени туристки от нашето соц минало, помислете отново.

Тъй като в Еносиасти не се славим с уседналост и мислене в кутийки, откриваме сезон 2014 на път за Централна Европа в търсене на некомерсиалното винено приключение.

След изключително турбулентния ни магистрален преход Прага ни посреща с много история, коспомополитни тълпи и, за наше удоволствие, интересни винени предложения.

Отдавна не сме ви препоръчвали нещо ново и причините за това са две, а именно:

1) в процес на планиране на нов винен тур сме и

2) напоследък не можехме да открием заведение, което да ни накара да посегнем към клавиатурата, за да ви го представим… до вчера!

Тероарът говори. Те наистина слушат!

GPS координати: +43° 10’ 23’’ N; +11°55’ ’’59 E

Avignonesi е една от онези винарни, които не се страхуват да предизвикат статуквото в държава с традиции. Избрахме ги като винарната, която да ви покажем в региона на Монтепулчано, за да ви разкажем за отличните вина, които предлагат и невероятното им отношение към клиентите дори в очите на най-претенциозните винени туристи.

Тази седмица връщаме часовниците назад към поредното известно градче в Тоскана, което ни приюти в горещата си прегръдка за няколко часа преди да въздъхнем морно в също толкова популярната местна изба Avignonesi.

Монтепулчано няма да ви изненада с нищо нестандартно, но това едва ли е неочаквано на фона на дълбоките традиции, залегнали в тази част на Италия. Не забравяйте също, че едва на 40 км източно се намира и Монталчино, така че може бързо да спретнете игра от тип “Открий осемте разлики” и да си направите двойно по-винена разходка в един ден.

Като истинска българка за мен влакът е синоним на зле поддържано транспортно средство, обвито в редуктивни аромати, което е по-ценно заради желязото си, отколкото заради функцията си. За развития свят влакът е удобство, бързина и качество на услугата. А защо не и романтика в това hi-tech съвремие?

Виненият влак на Напа Вали (Napa Valley Wine Train) попадна съвсем наскоро в полезрението ми и признавам, че веднага съжалих за моята птеромерханофобия, позната също като “страх от летене”, познато още като “причината, поради която Еносиасти още не са огрели подобаващо Щатите”. Но нека поне ви разкажа малко за влака, подрусвайки се ритмично на офисния стол.

Сърцето на Brunello di Montalcino

Винарна Camigliano (Камиляно) е една от онези изби, които няма как да посетиш, освен ако някой “навътре в нещата” не те е “светнал”. Oтсъствието им от българския пазар е тъжен факт, но в момента, в който се срещнахме с искрения и сърдечен Sergio Cantini (Серджо Кантини) – уайнмейкър на избата – и под приятелското му ръководство опитахме представители на известното Brunello di Montalcino, Camigliano зае онова топло кътче в сърцата ни, запазено за наистина специални места.

Ако досега не е станало ясно, нека повторим: пътуването из Тоскана предлага винени изкушения зад всеки завой. На два часа път от всяка точка в провинцията се намират хиляди изби, лозя и изобилстващи от история забележителности. Месецът на Еносиасти в Тоскана успя да ни докосне само до “върха на айсберга”, но нека не говорим за студ - и без това е зима. Вместо това скачайте на имагинерните си превозни средства за кратка визита до едно от най-известните с виното си градчета в провинцията – Монталчино, за да се наснимаме набързо като лидер на националистическа партия пред Айфеловата кула. За Монтепулчано ще си говорим друг път, освен ако не ги объркам и в този материал. Вие си имайте едно на ум...

Изкуство и вино

По Коледните празници ви поднасяме една от най-специалните за нас истории от пътуването ни до Тоскана тази година. Fattoria Nittardi беше космическо откритие за екипа ни.

Приятел на приятел (защото хубавите истории започват така от време на време) – очарователен млад сицилианец ни каза: “Ако отивате в Италия, за да дегустирате вина, трябва да отидете при моя приятел. Семейството му притежава малък замък и прекрасна винарна. Ще се влюбите. Ще му се обадя.” (Caro Mario, grazie mille!). Nittardi бе не само една от най-приятните и уединени изби, но също така и мястото, което избрахме за наш “дом” по време на цялото ни пътешествие из Кианти Класико. В този материал искаме да ви разкажем за техните вина, уайнмейкъри и невероятното имение, което няма да съжалявате, ако включите като следваща спирка от една незабравима ваканция в Тоскана!

Страстта зад супертосканските вина

GPS координати: +43° 36’ 43.30’’; +11°11’ 29.76’’

Marchesi Antinori! Вероятно сте чували това име, дегустирали сте някои от техните вина и вече имате формирано мнение. Antinori не могат да ви оставят безразлични, независимо от силната ви позиция в полза на глобализацията или традиционализма. Знаехме, че трябва да подходим към избата информирано, без очаквания, за да ви представим една реалистична история за Antinori и това, което стои зад името. Изчетохме много материали, представящи Antinori по-скоро като имерия, отколкото като семеен бизнес и пожелахме да научим повече за тях от първо лице.

Искахме да ви представим една наистина бутикова винарна, но думата “бутикова” носи със себе си опасността от излишни претенции, освен ако не обясним, че в тази история “бутикова” се използва в смисъла на “малка, автентична и искрена”. San Giusto a Rentennano (в миналото позната още като San Giusto alle Monache) е сред най-земните винарни, предлагащи първокласно вино без капка помпозност. Сан Джусто въплъщaват изисквания винопроизводител по техния много небрежно-елегантен, “I did it my way” начин. За съжаление подобни изби се откриват трудно и локирането на Сан Джусто изискваше задълбочено проучване от наша страна. Добрата новина е, че свършихме работата вместо вас и вече не трябва да я търсите.

Най-добрият винен тур

За да започнем тази история както трябва, беше наложително да отворим бутилка Chianti Classico Riserva 2010 – Rocca Guicciarda – виното, което донесохме обратно специално за целта. Нито едно въведение не би могло да опише стойностно преживяванията ни в Barone Ricasoli, освен ако не е съпътвствано от точния вкус.

Винарната има зад гърба си изумителна история, произвежда отлични вина и предлага невероятен списък с винени турове, които се убедихме, че са сред най-добрите в Италия.

От самото начало на подготовката ни за обиколка на Тоскана знаехме, че трябва да ви покажем място, предлагащо “agriturismo” (б. а. “селски туризъм“”). Агритуризмът набира все по-голяма популярност по света, но посещението на подобно място в земя, прочута с кулинарните си богатства е задължително, дори да смятате, че това не е точно вашата представа за почивка. Единственият риск, който поемате, е да срещнете невероятни хора, излъчващи спокойствие и грижещи се за земята си с огромно уважение, както и да запълните багажника на колата си догоре навръщане, защото сте се влюбили в предлаганите от тях продукти (обещавате си следващия път да носите по-малко плажни кърпи и готово). У дома запасите ви свършват бързо и се налага да си купите обикновени заместители от магазина. Внезапно осъзнавате, че прозаични продукти като мед, паста и зехтин вече нямат същия вкус. Само да можехте да се върнете във фермата и да си купите още от ИСТИНСКИТЕ неща.

Наистина е така! Всеки отговор на въпросите, които имахме за Италия или италианците започваше с израза “…сложно е…”.

Свикнахме с това нещата да са едновременно правилни и грешни, верни и неверни. Италианците са фанатици на тема “храна”, говорят повече, отколкото мозъците ни успяват да асимилират за ден и измерват големите суми пари във Ферарита. Само в Италия, дами и господа!

Скъпи amici felici,

Остава близо седмица, докато изпаднем в годишен отпуск и напуснем нашия любим полуостров в посока съседния изящен ботуш. За разлика от телевизионните предавания, които обещават да се завърнат през септември с ученическа чанта на гръб, ние поемаме отговорността да работим постоянно и отпуската ни да е изцяло посветена на нелеката задача да пием италианско вино, да опитваме италиански специалитети и да откриваме най-красивите пътища на Тоскана. Въпросът очевидно е „да се върши работа“.

Да, чували сте за Angelus. Обикновено те са сред избите, които предизвикват силни емоции в почитателите на виното и няма как да ви оставят безразлични, а всичко, което прави любителите емоционални, ни е безкрайно интересно.

Посещението ни в Анжелус Естейт ни накара да си припомним три неща:

  • Има изби, които мислят за бъдещето и са направени интелигентно, за да го посрещнат подобаващо;