Смисълът на семейството

Напускаме заоблената Горишка Брда и „Ščurek”. Както всеки път си мисля, че не може да намерим нищо по-хубаво, по-словенско и по-благо за душата. Даже съм на косъм да помоля да се прибираме, за да си допреживявам дегустацията в компанията на вината, които си купихме от „Щуреца”. Добре, че има и по-търпеливи от мен, които не ги е страх да ми се опълчат с „Продължаваме!”.

Симфония от вина

„Ščurek” („Щчурек” или в превод „щурец”) е следващата спирка от нашия тур на Словения. Тя бързо се превърна в любима ми семейна изба и тъй като вината им са невероятни, решихме да им дадем гласност и да споделим впечатленията си.

Вино и морски дарове сред хълмовете на Горишка Брда

Първото винено място, което посетихме по време на престоя си в Словения беше Bužinel - препоръчано от местните като най-добрия ресторант за морска храна в Горишка Брда.

Началото

O, dober dan, dober da-a-an iz Slovenije!

Словения несъмнено е бутиковa страна. Малко хора знаят нещичко за нея и я оценяват подобаващо. Преди три години за нас тя беше само граница, която трябваше да преминем по пътя ни към Италия, като признавам, че през по-голямата част от времето трябваше да си напомняме, че всъщност не сме в Словакия, а в „другото със С“. Сега Словения е място, което се е загнездило здраво в сърцата ни и правим всичко възможно да я посещаваме всяка година, да не говорим, че мечтая да поживея там някой ден... да си имам малко лозе и ... ами, една малка, добре оборудвана винарна към него няма да бъде толкова лоша идея в крайна сметка!.

ул. „Проф. Асен Златаров” 15
https://www.facebook.com/decanterwineanddelicacies
тел. 0876 167 080

Районът на улица „Оборище” е една кутия на спомените още от детските ми години. Обичам разходките по тихите му пресечки дори и сега. Усещам носталгично връщане към по-простичкото ежедневие и генерализирано чувство на уют. Чувствам се у дома си.

От pLOVEdiv с любов

Пловдив ми е слабост – то са знай! Неколкократно установявам, че всяко магазинче си има име, всеки магазинер - отношение, всеки ресторант – акценти, а персоналът разполага с искрено желание да обслужва, вместо да носи чинии от точка А до точка Б. Добре де, може би идеализирам преживяванията си в този град, но наскоро отново открих едно такова кътче и то със сериозно отношение към виното, което няма нужда от представяне за пловдивчани – ресторант АмстердамЪ. Нашенският АмстердамЪ е на ул. Константин Стоилов 10 и щом се окажете там, ще сте на крачка от повечето забележителности в града.

Виненият бар като стар приятел

Vino Culture е искрен винен бар без претенции за шик-гурме „уау” - уютно място в центъра на Пловдив, изпълняващо функцията, за която е създадено.

Vino Culture има няколко прости цели, които гони от своето създаване през 2014 г. – да развива отношение към виното, да го прави достъпно за любителите, да показва нови и непознати сортове и да информира и образова посетителя без капка назидателност. Тук основен играч е виното и желанието, с което то е селектирано - да разшири хоризонтите и заинтригува сетивата.

Небиолова история

Пиемонт е един най-красивите италиански региони, до които успяхме да се докоснем. Както Тоскана, така и Пиемонт се слави със световноизвестни вина, най-популярните от които са Бароло (Barolo) и Барбареско (Barbaresco), създадени от местния сорт Небиоло. Пиемонт е много зелен, заоблен и оставя дълъг послевкус. Ние успяхме да видим градчето Барбареско и заобикалящите го просълзяващопленителни хълмове, но ако имате тази възможност, моля, задължително обиколете повече!

Vino e Cucina

“Град като град” е любимата фраза на чепатата ми баба, да е жива и здрава, което често е и моето мнение за повечето масови туристически дестинации. От време на време обаче, изскача по някое и друго място, което изненадващо ме шляпва по челото и ми отваря очите за своите си уникални красоти.

Най-красивите места в Тоскана

ВНИМАНИЕ: Следващите изображения може да провокират у вас неконтролируемо желание незабавно да напуснете работата си и да се преместите в Тоскана. Въпреки че не са професионални, тези снимки са направени с цел да ви покажат едни от най-красивите гледки от сърцето на Италия. Те са нашият подарък за вас – най-добрите читатели, за които може да се сетим, наистина!

Легендата

Tenuta dell' Ornellaia (Тенута дел’Орнелая) е име, което предизвиква статуквото, че трябва да имаш много история зад гърба си, за да си легенда, особено в Италия.

Историята на Орнелая започва през 1981 г., когато семейство Антинори решават да инвестират в региона на Болгери, популярен по онова време най-вече с овошките, но определено не и с лозята си.

Дивия Запад на Италия

Продължаваме епичното пътуване из Ботуша. Всичко хубаво си има край, но нашият скоро не се вижда.

Ако сте в Италия и обичате виното, казват ни, задължително посетете Марема (Maremma). Дори любезните ни домакини от Fattoria Nittardi в сърцето на прословутата Тоскана насочват вниманието ни към Дивия италиански запад. Заслужава си, повтарят. Добре, съгласяваме се на път за поредната италианска афера!

White Story, Rose Story, Red Story… a personal story!

Варна, месец август, лятото на 2014-та.

Sunshine reggae… но си знаех, че в разгара на сезона посещението на морската ни столица ще е предизвикателство.

Хората ми се струват с доста небалансирани киселини и по-изнервени от всякога. Бръмчат хаотично из града и докато карат обратно на движението в еднопосочните улици, са си надули „покажи на тия хора…“ и им показват.

Отлична причина да изберете българското

GPS координати
41° 28' 24" N
23° 23' 19" E

Вила Мелник (Villa Melnik) отдавна са в списъка ни с български изби, за които искаме да ви разкажем и сме изключително щастливи, че това време най-накрая дойде. Наскоро успяхме да ги посетим и да разгледаме изключително красив район, който, признаваме си, ни беше почти непознат.

Новият дом на биовиното

О, добър ден, добър дееееееееен! :)

Пишем ви от място в България, където без особени усилия и със завидна небрежност успешно растат: смокини, бадеми, лимони, киви, нарове, маслини и… невероятно грозде. По-конкретно, пишем ви от Orbelus - първата българска изба със сертификат за производство и разпространение на биовино.