0
0
0
s2smodern

В момента, в който температурите в столицата паднаха до – 21˚С тази зима (вие може и вече да сте забравили, но ние помним колко вино ни се наложи да изпием), си казахме "СТИГА!" и решихме да изпратим поне един кореспондент на ЕНОСИАСТИ да развее парео в Бали с образователна цел: да ни разкаже, както за острова, така и за виното там. Макар да бе нападната от маймуна заради сложната си мисия и искреното си нежелание да дари чантата си на балийските макаци, Богдана Нейкова героично се справи със задачата си на + 35 ˚ С, за кoето искрено ѝ благодарим. Не можем да не сме благодарни и за двете бутилки балийско вино, които грижливо беше донесла в багажа си, а на вас благодарим, че ни четете и се надяваме да прекарате добре на острова!

Наистина е невероятно изживяване да прекараш една седмица на 8 градуса южно от екватора по време на рекордните февруарски студове в София! Къде е възможно това?! Разбира се, на остров Бали, който е един от 17500-те острова на Индонезийския архипелаг.

Бали – "островът на хилядите храмове", прекрасните залези /най-вероятно и изгреви, но… кой ги е виждал...?! :)/, непрекъснатите празници и безбройните маймуни. Защо хиляди храмове?! Защото всяко по-заможно семейство има собствен храм в двора на къщата си с гробница на предците, които много почитат. Всеки ден извършват ритуали и принасят дарове на боговете.

Това е Elephant Cave Temple. Вътре в пещерата има 2 олтара: на Слона и на хиндуисткото триединство – Брахма, Вишну и Шива.

А това е Tanah Lot, едно от местата, на които се счита, че залезът е най-красив.

Другият храм, който си съперничи с него в категорията "най-красив залез", е Uluwato, който се радва на чудесна гледка към океана.

Храмът Ulun Danu Beratan е един от най-известните,

но, разбира се, и той има конкуренция в лицето на храмове като Pura Taman Ayun, което буквално се превежда като "красива градина".

Има и будистки храмове, както и смесени – хиндуистки и будистки на една обща територия.

Навсякъде в храмовете се извършват ритуали за здраве и успешен бизнес на посетителите.

Всеки ден пред ВСЯКА врата принасят дарове на боговете и палят ароматни свещи в специално ушити кошнички от палмови листа.

Освен с храмовете си, Бали е познат и като "скрития рай", "последния рай на земята", "утрото на света" и "острова на боговете", в което има не малка доза истина. Залезите са очаквано прекрасни, а "хеликоптерите" на снимките са просто ... водни кончета. Има стотици от тях на различни места из острова.

Имат си и два-три действащи вулкана. Единият е Batur в Kintamani и е активен. Имахме късмет, че след дъжда, мъглата и парата се поразнесоха и можахме да го зърнем. Другият се казва Gunung Agung, също е активен, макар да не е изригвал от началото на 60-те, но не успяхме да го видим... Има и трети – Merbuk - но за него не научихме преди да се завърнем.

Хората на острова са усмихнати и приветливи.

Философията им е, че трябва другият да е добре, за да могат те да са добре. (Коментар на еносиасти: Остава само и останалият свят да го осъзнае...)

Дори от охраната на хотелите знаеха за страната ни или по-точно за Стоичков и Бербатов! Спокойни са, въпреки напрегнатото ежедневие и непрекъснатия трафик. Отделните населени места почти навсякъде се сливат и не може да се разбере кога къде точно си... Не може да се развие голяма скорост, тъй като почти постоянно се шофира в населено място и шосетата не са много широки. Габаритите на острова са около 150 х 110 км. Разстоянията не са големи, но придвижването става бавничко... Истинско изпитание е да си шофьор – от всички страни се промушват мотористи и са натоварени с най-невероятни неща, които често правят моторите по-широки от кола. Често срещана гледка е: бащата кара мотора, на задната седалка майката държи малкото дете пред себе си, а голямото сяда пред баща си... Или пък тази:

Поминъкът на населението е земеделие, риболов и туризъм. Всичко за туристите е организирано по най-добрия начин.

Плажните ивици са дълги и широки, с чудесен пясък.

Какво ще кажете за такава гледка от терасата на стаята?!

Ако басейнът е скучен за вас, търговията и пазарлъците се вихрят с пълна сила по магазини, пазари, молове и дори на плажа.

Такива 4-5 годишни сладуранчета продават сувенири и картички, говорейки на разбираем и развеселяващ английски, без да са нахални.

Навсякъде е пълно с ресторанти и други заведения за хранене, но като че ли най-много са СПА центровете и студията за масаж. Масаж се прави и на плажа, и в луксозна обстановка в някой център, и на терасата до някой ресторант... Важното е всички да са доволни и да се чувстват добре!

Навсякъде погледа радва пищна субтропическа растителност – всичко е зелено, всичко цъфти или дава плодове... Най-разпространената земеделска култура, оризът, може да се види по едно и също време във всички етапи на развитие – от водни басейни с току-що засаден ориз до оризови тераси със земеделски работници, събиращи поредната узряла реколта.

Обясняват ни, че в Бали реколтата се събира на всеки 120 дни. Това важи и за ориза, и за кафето и какаото, и за другите плодове и зеленчуци, които се отглеждат на острова. За целта използват свой, балийски, календар.

Бали е основен производител на кафе от сортовете Arabica, Robusta и Bali Cаfe. Най-доброто и най-скъпото кафе в света се отглежда тук с помощта на едни животинки, подобни на съселчета, през стомашно-чревния и отделителния тракт на които преминават кафените зърна, а после работниците ги събират... Кафето носи името на животинчето, заради специалните му заслуги по обработката: Luwak. Забавно е, че балийците, както много индонезийци и азиатци, имат сериозен проблем с англииското "f" и го заместват с "p". Така "coffee" лесно става "kopi", "fish" е "pish" и, ако нещо е "fun", то определено за балийците си е "pun".

По "поръчка" на стопаните на enosiasti.bg ме интересуваше отглежда ли се грозде в Бали при тези климатични особености и прави ли се вино. Оказа се, че в североизточната част на острова в Сингараджа /Singaraja/ се отглеждат и бели, и червени винени сортове. Заблудиха ме, че виното се произвежда на съседния остров Ява, а всъщност фабриката и магазинът с възможност за дегустация на различните вина се намирали на 10-20 км от хотела ни; но, научих това твърде късно :(! (Коментар от еносиасти: Що за хора биха направили това!?!)

Гроздето в Бали расте върху богата на минерали вулканична почва, което допринася за доброто качество на гроздето и, следователно, на виното, което се произвежда от него. Поради наличието на 3 /три/ реколти годишно, в Бали вино се произвежда ЦЕЛОГОДИШНО. (Коментар от еносиасти: Кога тръгваме?) За да предпазят гроздовете от болести и вредители, балийците качват гроздето на перголи, така че то да има повече въздух и слънце, а берачите събират реколтата под сянката на листата... Полезно и приятно! Сортовете, които отглеждат, са местното Propolingo Biru, Alphonse-Lavalle и Belgia, което е от семейството на Муската.

Навсякъде из страната, във всеки хранителен магазин, се продават местни и чуждестранни вина и всякакви други силно и слабо алкохолни напитки /а преди да отпътуваме, се чудехме дали там не е сух режим....:)/. На острова основната религия е хиндуизъм, който не забранява алкохола. Има всякакви вина – и чилийски, и френски, и американски, и италиански и какви ли още не, но като че ли най-много от вносните са австралийските вина. Австралия съвсем не е далеч от Бали и австралийците често посещават острова, за да прекарат ваканцията си достъпно и приятно.

Дори има вино, което се прави от грозде, расло на по-хладен климат в Австралия. Гроздовият сок се изпраща в Бали и виното се произвежда в HATTEN Wines. Това вино се казва TWO Islands, което, приятно охладено, е еликсир в горещия и задушен от океанската влага ден.

Балийският производител на вина, HATTEN Wines, се намира в сърцето на град Санур. Фабриката е създадена през 1994 година. В нея се произвеждат: AGA червено, AGA бяло, розе, шампанизирано бяло и червено, Pino de Bali – бяло и червено и Alexandria – бяло вино от сорта Belgia.

Бяло охладено винце под жарките слънчеви лъчи на плажа... Кара ме да се чудя дали си имат дума за "кеф"... (Коментар от еносиасти: Вероятно в техния речник съществува като думата "кеп".)

Освен от грозде, в Бали се произвеждат кокосово /палмово/ и оризово вино Brem, които се наричат Балийски арак. Те ферментират за 10-ина дни и колкото по-дълго се държат, толкова повече се увеличава алкохолното им съдържание. Обикновено аракът е с 20-30% алкохолно съдържание. За мен по-скоро беше нещо между вино и ликьор... А може би не съм достатъчно добър дегустатор... (Коментар от еносиасти: Това изобщо не е вярно.)

Има и балийски ликьори от кокос, банан, ананас, кафе и др. Навсякъде по ресторантите и хотелите предлагат такива разхладителни и омайващи напитки.

В Бали се произвеждат и различни видове бира. Изобщо, опасенията ни, че в горещото лято на Бали "ще сме на сухо" за най-голяма наша радост не се сбъднаха!!! :) Коктейлите са с екзотичните имена: Bali Swing, Arak Madu, Bali Bagus, Bali Breeze, Nusa Duaun Sunset, Arak Illusions... Пресните сокове са най-различни. Не пропускайте да изпиете един фреш от гуава! Удоволствието е голямо!!!

Също толкова чудесно е във вечерната топлина да изпиеш една чаша добре охладено бяло вино и да замезиш с пълна гама морски дарове!

...и да не се забравя, че на бременни жени и лица под 21 години не се разрешава употребата на алкохол, което прилича на надпис върху цигарена кутия.

За да завърша разказа си, не мога да пропусна маймуните!

Живеят на свобода в горите. Хората ги хранят, а те не пропускат да си вземат всичко, което е лъскаво, клатещо се или просто им е интересно. А, според мен – всичко им е интересно.

Тази маймуна не можа да бъде подлъгана нито с банани, нито с фъстъци, за да върне джапанката! Поразгледа я, позахапа я и най-демонстративно я запрати в Индийския океан, докато разсеян турист продължи да куца на една джапанка!!! Друга открадна очилата на един японец. Често някое момиче припискваше, защото оставаше без шнола или ластик на косата....!!! Голям смях падна!!! Но, имаше и искрено вбесени хора!!!

Това ветрило вече никой няма да може да използва... освен маймуната...

Този ластик за коса много ѝ отива, нали?!

Имаше и ядосани маймуни. Затова, че на една приятелка /или приятел/ не позволих да ми вземе чантата, тя се ядоса, озъби ми се страховито и ме... ухапа по гърба, докато си правехме групова снимка! Цяла седмица ходих със синината – спомен от Гората на маймуните. :)

...,но подобно на тази маймуна и аз се чудя дали да не отида отново в Бали?! Мисля, че си заслужава!!! (Коментар на еносиасти: Не е истина с тези евтини джунджурии, които носят туристите как се живее!)

Още повече, че се чувствам ПОКАНЕНА!!!

Коментар на еносиасти: Ние също се чувстваме поканени! Още веднъж благодарим на кореспондентката ни и по повод на неѝн личен празник, на който сме поканени :) ѝ желаем още мнооооого разкази, които да можем да споделим с вас за виното и не само.

"Kopi, anyone?" :)