0
0
0
s2smodern

Ако досега не сме били достатъчно ясни – обичаме виното, обичаме и да пътуваме. Какво по-хубаво съчетание от почивка далеч от града, подкрепена с бутилка (или няколко) качествено вино или т. нар. “винен туризъм” .

И тъй като сме си българчета и всичко българско и родно любим, тачим и милеем, решихме да започнем рубрика за българските изби, които са ни на един… хвърлей разстояние. Това са места, които можем да посетим в рамките на уикенда, без излишна тежест за джоба, но пък за сметка на това, зареждайки ни с много позитивно настроение.

Единодушно сметнахме за необходимо да започнем с наш личен фаворит, посещаван нееднократно, а именно Винарска изба “Старосел” .

Комлексът разполага и с хотелска част, което означава, че спокойно можете да си вземете петък отпуска и да изкарате релаксираща 3-дневна винена почивка в полите на Средна гора.

Комплекс “Старосел” се намира на час и половина от София в посока Пловдив и като изключим тормоза на магистралa “Тракия”, пътят е сравнително добър, a на места дори нов. Благодарим ти, Европейски съюз!

Самият комплекс е изненадваща гледка след недотам угледното село Старосел. Уютен, с некрещяща архитектура, която според самите “староселци” наподобява манастир с вътрешен двор. В самия двор очаквайте много свободно движещи се животинки от рода на зайци, патици и пауни. Препоръчително е да не се пипат, така че ако сте с малки деца или кучета (да, още един плюс - в Старосел допускат домашни любимци), бъдете нащрек.

Хотелът разполага с общо 50 легла. Повечето са разположени в двойни стаи, обзаведени в много приятен, изчистен битов стил с всички екстри.

Хотел “Старосел” разполага и с 2 апартамента с камина, от които също останахме очаровани.

Полезен съвет: Правете резервации отрано, тъй като желаещите да почиват в “Старосел” са много.

Басейн също има, но е открит, така че, ако това е важна част от почивката ви, лятото е сезонът. На нас най-много ни хареса алкохолният бар точно до басейна, където може лекичко да си пийвате от местното вино, докато душата ви желае.

Ресторантът е на две нива, отново в битов стил. За повече интимност препоръчваме вечеря на втория етаж в едно от уединените сепарета, особено ако е по-хладно. Храната е в стил “българска национална кухня”, вкусно и в достатъчно големи порции.

За виното: Винените турове в комплекса са основна атракция, която като истински еносиасти, не бива да пропускате. След обяснителната разходка из цялата производствена част на избата ви се полага дегустация на избран от вас брoй вина “Старосел”. Най-високата цена, срещу която може да се поглезите с дегустация на 7 вина и специални хапки е 30 лв. на човек. Други пакети за дегустация можете да разгледате тук. Самата зала за дегустации е впечатляваща и отново стилно издържана. Носете си връхни дрехи – намира се под земята.

“Старосел” разполагат със собствени масиви, използвани за продукция на вино със същата марка. Самата винарска изба е с капацитет за преработка на 1000 тона грозде годишно. Червените сортове заемат около 700 декара от техните собствени лозя. Основни вина, които прозвеждат, са типичният за Тракийската низина мавруд, отскоро и сира, както и типичните за винарна Старосел мерло и каберне.

Ако все пак ви омръзне от вино и лозя (само не ни го споделяйте), винаги можете да се разходите до популярните тракийски храмове, разположени на не повече от километър нагоре в планината...

...или да пояздите едно от “паркираните” пред хотела кончета.

И все пак не забравяйте на тръгване да вземете с вас поне една бутилка вино!


©bgturist.net