0
0
0
s2smodern

Луксозният винен туризъм и хотелът

След като ви разказахме за Калатрава и избата Bodegas Ysios, както ви обещахме, нашата импровизирана рубрика за винен туризъм и архитектура продължава с луксозния хотел Marqués de Riscal на Франк Гери / Frank Gehry. ', 'Той се намира на пътя на виното - Rioja Alavesa, Ла Риоха, Испания - и е открит през есента на 2006-та година в присъствието на Негово Величество Дон Хуан Карлос (ние трябва да сме имали други ангажименти тогава).


©marquesderiscal.com

Архитектът, както вече стана ясно, е Франк О. Гери, който не може да сбъркате, ако случааааааааааайно сте попаднали на нещо негово в Барселона, Билбао, Прага, Дюселдорф, Лос Анджелис или Сиатъл.


©marquesderiscal.com

Неговите сгради – скулптури определено те карат да усетиш какви са истинските измерения на движението и светлината в нещо, което е статично.


©marquesderiscal.com

Ако желаете да вдишате малко свеж въздух, мястото за отдих на терасата е точно за вас.


©marquesderiscal.com

И, да, там няма как да ви доскучае, ако решите да изследвате отражението си в блестящите плоскости.


©marquesderiscal.com

Макар и да изглежда малък, хотелът разполага с 43 стаи и апартаменти, като всеки от тях е с уникален дизайн. Гери избира автентично авангарден интериор, като мебелите са изработени ексклузивно за Marqués de Riscal.

n


©marquesderiscal.com

Определено стая с изглед към лозята би билa отличен избор.


©marquesderiscal.com

Според създателите му светът на виното и гастрономията се срещат в Marqués de Riscal. Ако желаете да опитате типична за Ла Риоха и района на баските кухня, защо да не се доверите на първия местен готвач, отличен със звезда Michelin - Франсис Паниего / Francis Paniego..., наслаждавайки се на лозята...


©marquesderiscal.com

...или в по-вечерна атмосфера.


©marquesderiscal.com

Хотелът разполага и с лежерен вино бар, който като усещане би бил сред любимите ни места (още няколко статии за La Rioja и вече няма кой да ни спре да стегнем багажа).


©marquesderiscal.com

В този случай, авангардният дизайн на 21 век се слива с една стара традиция на отглеждане на вино. Невероятните, асиметрични извивки на титаниевия покрив на сградата предлагат смел, но елегантен контраст на фона на изби от 1858 година (сътворени от Рикардо Бейсола / Ricardo Bellsola). Хотелът се намира в известните лозя, познати като "Vinos de los Herederos del Marques de Riscal", които са в сърцето на малкото, средновековно градче Елсиего.


©marquesderiscal.com

И ако има нещо, което не ви казахме за хотела, можете да откриете повече информация тук, докато си поговорим малко и за виното от избата към хотела с името Град на виното / City of Wine. Срещу 10 евро имате възможност да разгледате избата и да дегустирате две вина, като е препоръчително да си запазите място предварително.

В Marqués de Riscal произвеждат както вина от Ла Риоха, така и от Руеда и Кастилия и Леон. Тъй като си говорим за La Rioja, можете да очаквате вина, част от които могат да се намерят и у нас:

• Gehry Selection 2001
• Barón de Chirel 2005
• Finca Torrea 2007
• Marqués de Riscal 150 Aniversario
• Marqués de Riscal Gran Reserva 2004
• Marqués de Riscal Reserva 2006
• Marqués de Arienzo Crianza 2007
• Marqués de Riscal Rose Wine 2010

Както може да се очаква от асигнатура за произход „D.O. Ca Rioja“, става дума основно за сортовете Темпранийо / Tempranillo и Грасиано / Graciano. За да няма объркване, когато видите надписа „Crianza“ на испанска бутилка вино, знайте, че за червените вина това значи, че са отлежавали поне 2 години с поне 6-месечен престой в дъбови бъчви, а белите вина и розетата - поне 1 година с най-малко 6 месеца в дъбови бъчви.

Белите вина с марка Marqués de Riscal и асигнатура ”D.O. RUEDA” също не са за пренебрегване, като бихте могли да опитате както изискания Совиньон Блан / Sauvignon Blanc, така и типичния сорт за Руеда – Вердехо / Verdejo.


©marquesderiscal.com

Оставяме ви замечтани за една мааааааааааалка поточна линия за бутилиране в задния двор и обещание съвсем скоро да четете за още прекрасни места в enosiasti.bg!