0
0
0
s2smodern

С тази статия започваме един архитектурен цикъл, на който не му се вижда краят, затова се отпуснете, приберете кредитната си карта на недостъпно място и се присъединете към нас, докато разглеждаме най-архитектурно издържаните изби, зали за дегустация и вино барове в света. Надяваме се всеки да успее да открие по нещо за себе си и да го включи в някое следващо свое пътешествие.

Започваме с избата Bodegas Ysios в испанската мека на виното La Rioja и творението на Сантиаго Калатрава, което ни „накара да си говорим сами“ първия път, когато го видяхме. Това е едно доказателство, че виненият туризъм добива все по-широки и красиви, за наша радост, измерения и привлича както хора, които се интересуват от вино, така и такива, които са запалени по архитектурата. А ето и това, за което говорим:


©Flickr, javier1949

Сега е време да престанете да четете, ако сте със слаби сърца или имате респираторни проблеми, защото следват все повече кадри от това магическо място.

Всъщност, избата Ysios дължи името си на египетските божества Изида и Озирис, които според създателите ѝ, са тясно свързани със света на виното. Те поискали от Сантиаго Калатрава да създаде една уникална, авангардна изба, която да бъде възприемана като храм на виното, създаден изключително и само с цел производството на вина от най-високо качество под ръководството на експерти енолози. Повече информация можете да получите от извора тук: ysios.com, а ние продължаваме към една гледка, която показва как тази сграда се хармонизира с обграждащата я среда.


©Flickr, Wojtek Gurak

Става все по-трудно да не останеш очарован от структурата, когато се загледаш в детайлите. Няма да ви заливаме с епитети, защото е очевидно, че сме пристрастни, но ще кажем следното: независимо дали става дума за осветление или водни огледала, Калатрава винаги ни показва какво значи внимание към детайла.


©buildipedia.com

А отвътре? Да, отвътре е още по-пленително с огромни, светли пространства и основната причина мнозина да се озоват там – бъчви/барици, съхраняващи душата на избата в течна форма. Тъй като на този етап не знаем дали нашите сърца и дробове ще издържат, спираме дотук.


©buildipedia.com

Лошото за нас, или по-скоро за работното ни време е, че когато пишем такива неща вече мислено стягаме по един куфар, мятаме по едни сандалки и оставяме „шефовете“ да се оправят сами. Ако всичко мине добре, няма да сме на разположение поне 2 седмици, но обещаваме, че ще пишем.

Очаквайте скоро и творението на Франк Гери/Frank Gehry, отново в La Rioja, което изглежда така:


©seductionkills.blogspot.com