0
0
0
s2smodern

Данксия и китайското вино

Ни хао! Днес ще ви разкажем за така наречените релефи „Данксия“ (Danxia landforms), както и малко повече за китайското вино, затова се подгответе да бъдете изненадани.

Ако терминът „петрографска геоморфология“ не ви говори нищо, знайте, че не сте сами и точно за това става дума. Да, може тези релефи да не са като нашите си Белоградчишки скали, но красотата им е безспорна. За наша радост, снимките казват повече от думите.

Поради факта, че не особено много хора избират за ваканционна дестинация точно Китай, в интернет пространството присъстват малко и повтарящи се снимки на този феномен, който се среща на няколко места в южен Китай. Името си дължи на връх Данксия, който е един от най-известните примери за структурите.

Тези червени на цвят пясъчни скали и конгломерати са често наричани и псевдокарстови образувания, тъй като по структура напомнят на варовикови скали. Молим геолозите да ни оставят да си мислим, че сме го обяснили добре.

От 2010-та година насам, релефите „Данксия“ са част от световното културно наследство (World Heritage Site) под общото име Китайска Данксия (“China Danxia”), което може само да ни радва.

За виното:

Добре, де! Китай може да е сред последните държави, които асоциирате с вино, но съвсем скоро страната ще стане най-големият пазар на вино в света и заслужава внимание. От осемдесетте години насам в Китай има производители на вино, обучени от самите французи, а от 2000-ната година насам и икономическия растеж на страната, местната консумация на вино нараства всяка година."В Китай има производители на вино, обучени от самите французи" Според Wikipedia, до 2005 година близо 90% от произвежданото там вино се консумира в Китай, а днес можете да видите китайски вина и в магазини в Калифорния и части от Канада.

Кратка история! Археологически разкопки показват, че вино в Китай е имало още преди 4600 години и то не само оризово, а и от грозде. Консумацията му била популярна в Брозновата епоха, но в древността била заменена от традиционно китайски алкохолни напитки от сорго, просо, ориз и плодове като личи и азиатски сливи. Вино започнало да се консумира отново по време на династията Хан, като се правело в централна Азия, а по време на династията Танг добило широка популярност.

В момента няколко основни производителя доминират пазара, включително Changyu Pioneer Wine, China Great Wall Wine Co., Ltd. и Dynasty Wine Ltd. Статистически погледнато, повечето консуматори са жени, които предпочитат виното пред бирата, консумирана главно от мъже. Близо 90% от виното произвеждано в Китай е червено, като то все повече се превръща и в показател за икономически статус. Най-големият производствен район с над 140 изби се нарича Yantai-Penglai и е отговорен за близо 40% от цялото производство. А сега на почти чист български и провинциите, в които също се отглеждат червени сортове, а именно Хубей, Съчуан, Дзилин и Шанси.

条例草案 请 (Сметката, моля... според Google Translate).