0
0
0
s2smodern

...на чаша вино, дори и само онлайн.

От тази седмица започваме обратното броене от 100 до 1, като ще разгледаме някои от най-интересните кътчета на Земята. Започваме с уговорката, че изреждаме местата на произволен принцип и не сме се опитали да ги подредим по степен на забележителност. "Ако не усещате позитивните вибрации, значи се нуждаете от още една чаша"Преценката оставяме на вас и се надяваме, че тези статии ще ви допаднат.

На края на всеки от тези материали ще има и кратко описание на основните традиции в производството на вино в района на забележителността, както и какво можете да опитате, ако наистина решите да я видите наживо.

Кладенецът на Тор (Thor’s Well) – щата Орегон, САЩ

Кладенецът на Тор се намира на нос Перпетуа в щата Орегон, САЩ, като мястото е част от Национален парк или по-скоро гора с национално значениe, носеща благозвучното, но непонятно нам име Сиуслав. При отлив тази скална структура прилича на бездна, която поглъща вълните безвъзвратно. С умиление се сещаме за част от екипа и сходната връзка между устите им и хубавото вино...

Мястото е сравнително безизвестно и доста опасно, особено по време на прилив и зимна буря. Кадрите дължим на прекалено смели фотографи, а видеото е заснето от доста по-безопасна дистанция:

Във видеото са заснети и две други прилежащи забележителности, наричани от местните Devil’s Churn (нещо като “Дяволски кипеж”) и Spouting Horn (“Изригващ рог”). Този своеобразен соленоводен фонтан се задвижва от силата на приливите и отливите, като от време на време „изригва“ при сблъсъка на идващи и отиващи си вълни. Друго интересно място наблизо е Центърът за посетители на нос Перпетуа, който предлага невероятна гледка към Тихия океан и възможност за наблюдение на мигриращите сиви китове.

За виното:

Определено най-известен с виното си на източното крайбрежие на САЩ е Калифорния, но опитът показва, че щатите Орегон и Вашингтон (северно от Калифорния) съвсем не са изпускане. Kонкретно Орегон е освободен от прословутия данък добавена стойност, което го прави още по-примамливо място за пазаруване.

В момента в Орегон има над 300 винарни, поради което и виненият туризъм бързо набира сила. Петте най-популярни сорта за щата са Пино Ноар (Pinot Noir), Пино Гри (Pinot Gris), Шардоне (Chardonnay), Мерло (Merlot) и Ризлинг (Riesling).

Ето ТУК спокойно можете да планувате кои изби да посетите, като избирате по град, име или сорт вино, който ви интересува. Повечето изби се намират в долини в източната част на щата, по-близо до Тихия океан и несъмнено предлагат различен тероар дори за най-познатите сортове. Ако вече сте стегнали багажа, не пропускайте да посетите и Международния празник на Пино Ноар, който се провежда ежегодно в колежа Линфийлд. Там ще може да опитате вина от сорта Пино Ноар, произведени в различни части на света.