0
0
0
s2smodern

От pLOVEdiv с любов

Пловдив ми е слабост – то са знай! Неколкократно установявам, че всяко магазинче си има име, всеки магазинер - отношение, всеки ресторант – акценти, а персоналът разполага с искрено желание да обслужва, вместо да носи чинии от точка А до точка Б. Добре де, може би идеализирам преживяванията си в този град, но наскоро отново открих едно такова кътче и то със сериозно отношение към виното, което няма нужда от представяне за пловдивчани – ресторант АмстердамЪ. Нашенският АмстердамЪ е на ул. Константин Стоилов 10 и щом се окажете там, ще сте на крачка от повечето забележителности в града.

Докато пиехме кафе на бара, в случаен разговор с Петър Тачев от персонала (този персонал, който освен задълженията си избира да реализира идеите си, да се интересува от много теми и да се грижи за клиентите си), се оказа, че в АмстердамЪ често организират винени вечери, в в рамките на които се представят вината на определена изба. Старанието им е в тези специални дни е да направят едно сложно меню достатъчно достъпно, за да има смисъл да запазите мястото си до три седмици предварително. Сериозно!

Поканиха ни. Приехме!

Подранихме и успяхме да снимаме подготовката, но след петнайсетина минути ресторантът се изпълни с хора, които се упътиха в компании от по 4-6-8 към масите си. Не бях попадала в подобна атмосфера през последните 10… не, чакай, о-оу, по-точно 20 години. Всички тези стари приятели се бяха събрали да опитат петстепенното меню за вечерта на шеф Горчев, заедно с пет специално селектирани вина.

През февруари, на тази винена вечер, имахме удоволствието да дегустираме пет вина на Винарна Братанови (BRATANOV), а през март гости на ресторанта са били вината на Санта Мария (Santa Maria). Винените вечери в АмстердамЪ ще продължат през месец октомври, а в летния сезон ще заложат на различни световни кухни.

Всички от града, с които разговаряхме между Дефиле на младото вино 2014 и Винария 2015 с ле-е-ека тъга вмъкваха, че Пловдив не е като София, нямало достатъчно винена култура и интерес. Не съм съгласна или по-скоро се радвам, че Пловдив е толкова различен и, независимо, че винаги има какво да се желае, това е град, който е много по-близо до виното… не само от София. Let’s agree to disagree, в Пловдив си имат Vino Culture и огромен за мащабите ни брой изби в близост. Разбрахме, че се работи и по Винена карта, която да бъде реализирана със съдействието на общината… не мисля, че в Софийска община има подобен проект в дневния си ред, но едно по едно. Трудно е да си обективен оптимист, но никак не е трудно да оценяваш хубавите неща, които се случват. В Пловдив има все повече такива на тема „вино“.