0
0
0
s2smodern

Виненият бар като стар приятел

Vino Culture е искрен винен бар без претенции за шик-гурме „уау” - уютно място в центъра на Пловдив, изпълняващо функцията, за която е създадено.

Vino Culture има няколко прости цели, които гони от своето създаване през 2014 г. – да развива отношение към виното, да го прави достъпно за любителите, да показва нови и непознати сортове и да информира и образова посетителя без капка назидателност. Тук основен играч е виното и желанието, с което то е селектирано - да разшири хоризонтите и заинтригува сетивата.

Vino Cultura се намира в Стария град на Пловдив, на ул. „Отец Паисий” 5 и ъгъла с „Рилски метох”, на две крачки от главната пешеходна улица, т.е. колата е излишна не само заради консумацията на алкохол. Фасадата на бара е дискретна и не се учудвайте от надписа над вратата, който гласи Le Petit Monde – това е тукашният „малък свят” на виното. Влизайте!

Ние избрахме Vino Culture като приятно и тематично пространство, в което да проведем разговор за виното, но заведението далеч не е единствено място за срещи. Зад всеки ъгъл дебнат малки, приятни изненади –детайлите, които придават характер. Vino Culture е като стар приятел, с когото винаги се радваш да се срещнеш.

В непринуден разговор с човека зад бара;) Борис Добрев разбираме, че Vino Culture е място за изкуство в много от неговите проявления. Докато си говорим на чаша десертно вино от Португалия, зад нас се инсталира изложба на фотографии, а впоследствие научаваме, че за малко сме изпуснали музика на живо – петъците обикновено са посветени на джаз/чил/акустични изпълнения на български музиканти. Е, нали трябва пак да дойдем!?!

Не знам как, но в разговора ни с Борис пак стигаме до положителните и недотам практики в бранша. Той е човек с твърдо мнение и е достигнал до своите изводи по трудния начин, от опит. Държи на доброто съхранение на вината, които предлага, и се старае да работи директно с избите. Стреми се постоянно да предлага нови сортове и стилове вина, като дава сцена за изява и на по-пренебрегнатите пенливи и подсилени вина.

Съгласяваме се, че колкото и на всички да ни се иска нещата да се променят или случват на минутата, трябва да сме търпеливи и най-вече да упорстваме в убежденията си. Vino Culture е израз на стремежа на екипа му да правят нещата както те ги разбират. И това им се получава.Барът набира популярност и въпреки скромното си представяне в общественото пространство има редовна клиентела, посещаваща мястото, за да се потопи в комфортна, приятелска и неангажираща атмосфера, в която хубавата чаша вино е гарантирана. Vino Culture организират и винени дегустации, залагайки на интересни сравнения между различни вина от еднакъв сорт, от една държава, от няколко съседни региона. За Борис е важно човек сам да открива характера на виното, неговите особености, без да се робува на описанията на етикета и препоръки. Казва, че дегустациите във Vino Culture следват тази максима.

Vino Culture може и да не импонира на по-тежките вкусове, но определено има много почитатели, които намират идеята и реализацията й за вдъхновяваща. Още преди да сме се срещнали с Борис, чуваме слухове за отварянето на Vino Culture в София. На въпроса ни дали това е истина получаваме многозначителна усмивка без конкретика. Аз имам слабост към пожелателното мислене и това ме оставя с чувството за „следва продължение”. За момента обаче, Vino Culture ви очаква за културен обмен между 9.00 и 23.00 ч. (с малко намигване) в красивата ни европейска столица Пловдив.