0
0
0
s2smodern

Небиолова история

Пиемонт е един най-красивите италиански региони, до които успяхме да се докоснем. Както Тоскана, така и Пиемонт се слави със световноизвестни вина, най-популярните от които са Бароло (Barolo) и Барбареско (Barbaresco), създадени от местния сорт Небиоло. Пиемонт е много зелен, заоблен и оставя дълъг послевкус. Ние успяхме да видим градчето Барбареско и заобикалящите го просълзяващопленителни хълмове, но ако имате тази възможност, моля, задължително обиколете повече!

Барбареско

Барбареско е малко (650 жители), но очарователно градче, известно с едноименното вино Барбареско, наричано още „по-малкият брат на Бароло”. Подобно на много малки населени места в Южен Пиемонт, Барбареско е разположен в изключително живописна местност. Шофираме по криволичещ път, заобиколен от лозя и красиви гледки на 180°. Днес 55% от територията на общината е посветена на отглеждането на грозде, но освен на вината Барбареско, тук е и земята на Dolceto d'Alba, Barbera d'Alba, Langhe Chardonnay и Langhe Rosso.

Символът на града е неговата кула, построена още през 11-ти век, за да защитава селото от атаките на сарацините. По-късно, през 1695 г., на мястото на крепостта около кулата е издигната нова конструкция, която към момента е собственост на прословутата изба Gaja (Гайа), за която също ви подготвяме изненада - интервю с Gaia Gaja.

Сградата, която в миналото е приютявала църквата Сан Донато, сега е дом на Регионалната енотека на Барбареско (Enoteca Regionale del Barbaresco) - същински храм на виното, и по-специално на Барбареско. Под покрива му са събрани 120 местни етикета, което представлява 90% от общото местно производство. Енотеката е отлично място не само за дегустация и пазаруване на вина Барбареско, но и за различни винени събития. Сградата служи и като информационен туристически център, така че не я подминавайте с лека ръка.


изображение: lifeinitaly.com

Бароло

Разстоянието между Барбареско и Бароло е едва двайсетина километра, така че, ако сте в региона, си заслужава да видите и двете. Бароло също попада в графата с топ оценки за живописност, обграден от хълмове, покрити с лозя, от които се произвеждат едноименните вина. Семплостта на градчето е доминирана от строгия замък на фамилията Фалети (Faletti), построен през X век, който в момента помещава регионалната енотека на Бароло.


изображение: made-in-italy.com

Градчето предлага множество исторически и културни атракции и разнообразни и качествени ресторанти, където може да се опитат местни ястия, съчетани с подходящото вино.


изображение: lifeinitaly.com

Gaja

В Барбареско непринудено отскачаме и до емблематичната изба Gaja (Гайа), известна с уникалните си вина Барбареско и Бароло, а по-късно и с разнообразие от Брунело (Brunello) и Супертоскански вина. Gaja е основана през 1859 г. от Джовани Гайа, а през Втората световна война значително разширява производството си след закупуването на значителни площи с качествени лозя.

Настоящият ѝ собственик е харизматичният Анджело Гайа, който революционализира производството на вино в Италия и за когото в пространството се носят етикети като „безспорен цар на Барбареско” и „човекът, който завлече Пиемонт в съвременния свят”. С Анджело Гайа имахме честта да се срещнем на живо в рамките на изложението DiVino Taste 2014 на изключително информативна лекция за историята и вината на избата.


изображение: lidewensuppliers.com

Гайа има широко портфолио от вина, произведени от лозя на избата в Барбареско, Бароло, Монталчино и Болгери с общо годишно производство от приблизително 350 000 бутилки.

Вината Барбареско и Бароло

Макар че и двата вида вино се произвеждат от сорта Небиоло, отглеждан на съседни територии, Барбареско и Бароло се различават по своите характеристики. Основната разлика между Бароло и Барбареско започва от почвата. В Барбареско почвата е по-богата на хранителни вещества, което е предпоставка за ниското съдържание на танини, за разлика от вината Бароло.

The Wines of Barolo and Barbaresco от guildsomm

Разликите не приключват дотук. По закон вината Бароло изискват отлежаване в продължение на 3 години (Barolo Riserva – 5 год.) преди да бъдат пуснати на пазара, а Барбареско - само 2 (Barbaresco Riserva – 4 год.). Това вероятно се дължи на по-високите танини в Бароло, които налагат по-продължително отлежаване.

В исторически аспект производството на вината Бароло започва около 50 години по-рано от това на вината Барбареско, около 1850 г. В миналото стилът на Бароло е бил доста по-различен от характера му днес - наситено сладък и плодов.

Вината Барбареско се появяват за пръв път през 1894 г. и имат сходен стил с вината Бароло. И двата региона страдат сериозно от филоксера и по време на двете Световни войни произвеждат вина с ниско качество, след което (както вече споменахме) Гайа възвръщат качеството на вината Барбареско.

източници: belpiemonte.com, winefolly.com, bestsmalltownsitaly.com, wikipedia.org