0
0
0
s2smodern

Най-красивите места в Тоскана

ВНИМАНИЕ: Следващите изображения може да провокират у вас неконтролируемо желание незабавно да напуснете работата си и да се преместите в Тоскана. Въпреки че не са професионални, тези снимки са направени с цел да ви покажат едни от най-красивите гледки от сърцето на Италия. Те са нашият подарък за вас – най-добрите читатели, за които може да се сетим, наистина!

Искаме да ви отведем на една запомняща се виртуална разходка и да ви дадем точни GPS координати, в случай, че възнамерявате сами да посетите тези места. Много от невероятните забележителности, които виждате на картички от Тоскана са изключително трудни за откриване, освен ако нямате някой любим винен блог, който да ви удари едно рамо.

Val D’Orcia

Няма по-добро начало от Вал д’Орча! Val d’Orcia – част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО – е малък регион на юг от Сиена, приютил много от красотите и символичните за Тоскана пейзажи. Един тях е тази мини кипарисова горичка (Boschetto dei Cipressi).

Това е едно от най-фотографираните места на пощенските картички, календари, гидове и други от Тоскана, но освен ако не го забележите от пътя, местоположението му не е част от туристическите наръчници (поне тези, с които разполагахме ние и прилежно изчетохме "от - до"). Тук не изглежда точно като на картичката по-горе, тъй като денят беше облачен, но това добави желаната „драма” в небето.

Всъщност, от противоположната страна на шосето има друг, също толкова впечатляващ пейзаж, в случай, че сте градски чеда и земеделската земя е нещо, което не срещате често в ежедневието си. Това е шосе SR2.

GPS координати: +43° 03’ 45.58’ N’; +11°33’ 32.49’ E’

Предупреждаваме ви, че няма паркинг, нито знак, който да предизвестява тази Мека на туристическата фотография. Използвайте GPS-а си и се оглеждайте внимателно, за да откриете подходящо за спиране място, което не е нито лесно, нито особено законно. След това тръгнете към горичката или просто стойте мирно и въздишайте, с благодарности към вселената, че сте стигнали до там.

Cappella della Madonna di Vitaleta

GPS координати: +43° 04’ 15.06’’ N; +11°38’ 4.52’’ E

Следващата ни спирка е Cappella della Madonna di Vitaleta, известна още като Cappella di Vitaleta, която се намира точно до градчето San Quirico d'Orcia в посока Пиенца (Pienza). Може да забележите малкия параклис от път SP 146, но ви е необходим обектив с голямо оптично увеличение, за да хванете нещо по-различно от точка на хоризонта. План Б е да се опитате да се приближите.

Параклисът със сигурност вече е съществувал през 1590 г., реконструиран е няколко пъти и понастоящем също е част от Културното наследство на ЮНЕСКО. До параклиса има изоставена ферма с кладенец. Мястото е трудно достъпно и не е особено отворено за туристи. Ако сте достатъчно упорити и поемете по черния път, водещ натам, ще достигнете заключена порта, след която може да продължите пеш на своя отговорност. И тук няма знаци, но пък тишината е оглушителна, а гледките по пътя до параклиса са уникални. Рискът от това да се срещнете с въоръжен италианец, разярено куче или насекоми с рамерите на средноголяма птица ви помага да оцените стойността на тази разходка по пътеката след портата. Самата сграда е заключена и около нея липсват каквито и да било табели (дори и на италиански), разказващи какво точно стои пред вас.

Все пак успяваме да станем свидетели на приближаващата над хълмовете буря и решаваме да се завърнем към средновековната цивилизавия на някое от близките населени места (все пак, ако попаднем на "електрически искров разряд в атмосферата" или така наречената "мълния", няма да има какво да ви разкажем).

Избираме красивата Пиенца, най-известна със сиренето си и също така под защитата на ЮНЕСКО (изобщо, ако сте в Италия и нещо под защитата на ЮНЕСКО, мястото вероятно си заслужава, но не разчитайте на табели). Шофирането дотам трябваше да е кратко, но ни отне повече от очакваното. Безбройните гледки като тази и вътрешната потребност да снимате през 100 метра бързо ви превръщат в основен дразнител за италианските шофьори. Независимо от това го направете! Ще видите, че не сте сами. Може и да отнесете някой и друг клаксон, но пътуването ви в Италия без този магически звук в комбинация с най-дивите жестикулации в огледалото ви за задно виждане би било скучно и лишено от автентичност.

Аааааах!

Pienza

Към Пиенца пътуваме по път SP 146. Започваме да разпознаваме очертанията на класически италиански ренесансов град.

Отгоре, гледките към долината може да ви оставят без дъх, ако не внимавате.

Вероятно най-добрата опция е да пресечете градчето по цялата му дължина, което няма да ви отнеме повече от двайсетина минути,

да се насладите на улиците,

сградите

и романтичната атмосфера.

Едва след това може да изберете любимото си място и да опитате местни сирена с още по-местно вино. Усетете лекотата и я оставете да ви обгърне – освен ако не живеете в Италия, вероятно няма да може да се насладите на тези гледки скоро, а ако сте сред щастливците, човешката природата вероятно скоро ще тушира това изострено очарование.

Тръгваме в преследване на друга дестинация от картичките:

La Foce Panorama

GPS координати: +43° 01’ 41.20’’ N; +11°46’ 29.00’’ E

Трябва да се съглася, че фотографските ми способности също са средновековни, което вероятно е част от причината толкова да обичам Италия, градовете и пейзажите й. Тези кадри не дават добра представа защо този малък път в далечината е специален и по-красив от средностатистическия тоскански път. Има и друга причина.

На мен лично не ми се стори толкова впечатляващ и няма да виня дъжда, а всички невероятни и непознати пътчета в Тоскана, които открихме по време на нашето пътуване. Те никога не са се появявали на картичка… като например тази гледка от шосе SP 118, точно под градчето Panzano.

Най-хубавото е сами да откривате тези забележителни пътища и пейзажи, освен ако още не сте убедени и не искате първо и на всяка цена да видите Belvedere.

Belvedere

GPS координати: +43° 03’ 39.10’’ N; +11°36’ 24.47’’ E

Тази къща е причината много хора (включително аз) да мечтаят за пътешествие из Италия и да обмислят възможността да се откажат от градския живот и да заживеят във ферма, която изглежда и дава усещането за малък замък в компанията на едва дузина прислужници - ей така, за компания, когато решите да търсите трюфели из имението рано сутрин.

Ето го. Belvedere!

Един от най-вълнуващите имоти в света, обявен за продажба неотдавна само за няколко милиона евро (помня, че беше под 10, но не и други болезнени подробности).

Никой, обаче, не ти казва, че тази къща е невероятно трудна за откриване, както и че има съседи. О, да, да! Снимките ви показват само къщата с пейзажите отзад, но за да стигнете до там, задължително трябва да преминете през двора на една семейна ферма с всички екстри на селския живот – миризма на тор и жизнерадостни, хаотично преминаващи патици, прасета и крави, както и не толкова жизнерадостни кучета, лаещи по колата, които ви навеждат на мисълта, че вероятно не сте единствените туристи, преминаващи през частния имот на тези хора с глупава усмивка на уста и 3-4 фотоапарата около врата.

Въпреки всичко усещам момента като специален. Грабвам възможността да направя няколко невпечатляващи снимки (по нищо неприличащи на тези на Jim Nilsen) и да си напомня, че картичките може би остават добър вариант за подарък.

Друго, което не виждате на снимките с Belvedere са гледките отстрани,

които също са доста… красиви!

Продължаваме към една забележителност, която чудесно се слива с пейзажа наоколо.

Abbazia di San Galgano

GPS координати: +43° 08’ 58.00’’ N; +11°09’ 19.39’’ E

Абатството се намира на път SP441. Това е първата готическа църква, посторена в Тоскана между 1218 и 1288 година от цистерианските монаси. Това не означава, че не може да посетите мястото на вашия „кон” от 21-ви век.

От пътя се вижда това,

а приближавайки се, ще забележите, че

тази забележителна сграда няма покрив.

Гръм удря камбанарията през 1786 г. и тя се срива върху покрива на сградата.

Тази особеност превръща абатството в един от най-уникалните божии домове с изненадваща близост до небето (както се полага).

Невероятно е да разглеждате архитектура, незащитена от слънцето и дъжда в продължение на мнооого, много време.

В единия край на абатството има малка покрита зала, в която може да разгледате изложба срещу билета ви за вход на стойност 2 евро.

Осъзнавам, че допирът до тази история струва по-малко от един сладолед и това ме кара да се усмихвам дори и сега. Има надежда.

Нагоре по хълма, в близост до абатството се намира малка кръгла църква, построена около меч, забит в камък от 12-ти век. Познато ви е? Някои историци смятат, че легендата за крал Артур, Екскалибур и Светия Граал има много повече общо с този меч, отколкото с каквото и да е в Корнуол, но ние едва ли някога ще разберем със сигурност. Ако се окаже така обаче, пътуването ви нагоре по хълма съвсем ще си е заслужавало.

Firenze

Казват, че човек се влюбва само веднъж, а аз обикновено не си падам по места, където броят на туристите превишава този на местните, НО с удоволствие правя изключение за Флоренция, защото тя е ИЗКЛЮЧИТЕЛНА.

Този К-Р-А-С-И-В град определено заслужава отделна статия в блога, която ще доставим с най-голямо удоволствие съвсем скоро.

След като ви показахме известния Ponte Vecchio, следващия път ще се постараем да ви разкажем за някои не толкова популярни аспекти на града.

Siena

Сиена и катедралата й (Duomo di Siena) също са невероятни, но ви молим да не прекарвате по-голяма част от времето си на едно място. Някои от най-красивите забележителности се намират на 10-30 километра от тук и не трябва да ги пропускате. По-голямата част от тях са причината Сиена да води битки с Флоренция за влияние, земя и слава, а сега са на няколко минути път с кола или мотопед, ако не ви интересува как ще изглежда косата ви след това.

Други чудеса

Единствената лоша новина е, че този списък не може да обхване всички красиви неща в Тоскана. Зад всеки завой се крие приказка, като например този скришен проход в градчето Castellina in Chianti

или този хълм, близо до селцето Lajatico - родно място на Андреа Бочели,

или тази къща в близост до Montepulciano, която отново ни навява на мисълта за пощенска картичка.

Благодарим ви, че бяхте с нас обратно в Тоскана. Има и още!