0
0
0
s2smodern

Легендата

Tenuta dell' Ornellaia (Тенута дел’Орнелая) е име, което предизвиква статуквото, че трябва да имаш много история зад гърба си, за да си легенда, особено в Италия.

Историята на Орнелая започва през 1981 г., когато семейство Антинори решават да инвестират в региона на Болгери, популярен по онова време най-вече с овошките, но определено не и с лозята си.

Първото лозе е засадено през 1982 г., последвано от друго голямо такова едва 10 години по-късно. Сортът Мерло е въведен в региона от Tenuta dell’Ornellaia и ако сте чували за винарната, най-вероятно това е заради известния им супертосканец: Masseto.

Какво правим тук?

Започваме посещението си с тур на лозята, продължаваме с производствените съоръжения и завършваме с фантастична дегустация, като ви каним да се присъедините за едно много специално изживяване.

Tenuta dell’Ornellaia е млада изба по местните стандарти, но част от вината им вече се считат за италианска класика. Младият дух е типичен за целия регион на Болгери, що се отнася до производството на червени вина.

Турът

Ако искате да посетите Орнелая, необходимо е да си направите предварителна резервация. В туристическия сезон избата организира 5-6 посещения дневно – всички те са от частен характер, с ваш личен гид и обикновено са с голяма продължителност от 1,5 до 3 часа. Всичко това си заслужава, така че се настанете удобно.

От 2005 г. винарната е собственост на семейство Фрескобалди, след като е било частично притежание на Робърт Мондави през 2002 г. Въпреки промените мениджмънтът остава почти в същия състав, гарантирайки последователност в стратегията и историята на производството.

Имаме да пообиколим доста преди дегустацията на вината на Орнелая, така че потегляме.

На път към лозята, минаваме през маслиновите градини на Орнелая (събрали в себе си невероятните 2300 дървета, някои от които на възраст над 300 години) и разбираме, че избата произвежда около 10 000 бутилки зехтин годишно – бленд от 15 различни сорта.

Зехтинът изобщо не ни отклонява от темата. Производството му е от стратегическо значение за избата, позволявайки им да запазят работниците си през цялата година, вместо да наемат сезонни такива, губейки ценно време в обучение. Работниците в Орнелая знаят как да подхождат към всеки отделен парцел и тъй като повечето процеси се извършват на ръка (с изключение на обработката на почвата и част от зарязването), това, изглежда, е отлично планиране. …както и тези малки превозни средства, позволяващи на работниците да се концентрират върху всяко отделно растение без особени предизвикателства за здравето.

Тъй като сме в Марема, близостта на морето гарантира приятен бриз и достатъчна влажност без необходимост от напояване. Лозята са подредени в различни конфигурации, взимащи под внимание склоновете и позицията на слънцето. Когато то залязва на запад, морето отразява лъчите му като огледало и лозята се радват на дълги дни с умерена светлина и топина. Гроздоберът обикновено започва в края на август и завършва през втората седмица на октомври.

Има и друг елемент, който прави тероара тук специфичен. Планинската верига от противоположната на морето страна създава амфитеатрална защита за лозята срещу студения северен вятър, известен като „Tramontane”. В тази връзка и за да останете с романтична представа за Тоскана, от опит ви съветваме винаги да си носите връхна дреха в региона, защото вечерите могат да бъдат много студени.

Орнелая разполага с общо около 10 км лозя между морето и хълмовете с много специфичен тероар, както и нчколко много различни почвени профили в общо 85 отделни парцела. Това е причината всяка година избата да разполага с 80-85 различни базови вина – достатъчно, за да предизвика главоболие у всеки уайнмейкър. Гъстотата на засаждане варира между отделните парцели от 400 до 800 растения на декар, обработвани с различни култивационни техники.

При така съществуващото разнообразие от парцели планирането на гроздобера отнема много време и внимание. За щастие уайнмейкърът на Орнелая, Алекс Хайнц, който работи с избата от 2000 г., има забележителен професионален опит. Към момента Орнелая ползват услугите на консултант единствено при купажирането на вината си и това не е някой друг, а самият Мишел Ролан (който е и учител на Хайнц). Интересен е фактът, че в миналото Мишел Ролан е бил основен уайнмейкър на избата, но ние се опитваме да погледнем отвъд имената на големите и да открием кои са факторите, които правят Орнелая легенда.

Продължаваме тура около лозята, а нашият гид ни разказва забавна история, свързана с местната кухня. Тя започва с обяснението, че дивите глигани (cinghiale) изобилстват в Тоскана и особено в района на Марема. Според местния опит, глиганите обожават грозде и са се превърнали в един вид „сомелиери”, тъй като често навлизат в лозята и изяждат най-добрите грозда. Глиганското месо също така играе значителна роля в местната кулинарна традиция, отразена в ястия като le pappardelle al cinghiale (парпаделе с глиганско) и il cinghiale in umido (яхния с глиганско месо). Други месни специалитети включват морски дарове като cacciucco (рибена яхния), всеки от които, естествено, се съчетава перфектно с местните вина. Mamma mia! Идеята за месо от див глиган не въздейства особено на сетивата ми, но споменаването на морски дарове оказа сериозен ефект върху стомаха ми. Някой трябваше да ми напомни, че все още не е време за обяд.

Достигането на обещания екстраспециален парцел, от който води началото си едно истинско супертосканско вино отне няколко минути с кола от изходната ни точка - избата. Търпението ни бе възнаградено. Пристигнахме!

Masseto

Тези 70 декара са отредени специално за сорта Мерло, от което се произвежда епичното за Орнелая Masetto. Известният енолог и почитател на сорта Андрей Челищев пръв ззабелязва потенциала за отглеждане на Мерло върху този парцел в началото на 80-те години на 20-ти век. Той установил, че единствено на този парцел почвата се състояла от специфична сивкава глина, която му напомня за синята глина на Château Petrus. Така създал идеята за това специално Мерло и благодарение на последователната стратегия на Орнелая тази визия все още е жива.

Не можехме просто да стоим и да гледаме, това трябваше да се докосне. Глината е изключително плътна, на допир е камениста и трудна за разтрошаване. Слоят е с дълбочина около 8 метра, спомагайки за укрепването на кореновата система на растенията и извличането на различни минерали, отразени във вкуса на Masseto.

Парцелът е разделен на 3 различни части. Гроздоберът започва от върха на хълма, наречен Masseto Alto, продължава в подножието му (Masseto Junior) и завършва по средата на парцела - частта, известна още като Masseto Centrale. От Орнелая твърдят, че Masseto Junior е отговорна за свежестта на виното, Masseto Centrale – за тялото, а Masseto Alto - частта, изложена на най-много слънце – му придава букета от аромати. Така, в зависимост от реколтата, финалният бленд на прославеното Masseto съдържа различни количества от трите части на парцела. Брането на трите отделни части може да се провежда с разлика от до 10 дни помежду им. Ако се нуждаете от допълнителна информация, не се колебайте да посетите специалния сайт на Masseto, докато ние щракаме наоколо.

Сградата на върха на хълма е била тухларна, която в миналото е използвала глинестата почва за своята продукция. Понастоящем екипът на Орнелая работи върху проект, който да я трансформира в изба, отредена единствено за Masseto. Крайният срок за изпълнението му е трудно определим заради тежката бюрокрация в Италия, но плановете са одобрени, така че има голям шанс в близко бъдеще да можете да я посетите. Ние се отправяме към съществуващата вече изба, където в момента се извършва винификацията на всички вина на Орнелая.

Избата

Избата и офисите на Tenuta dell'Ornellaia са създадени с идеята за минимализиране на ефекта върху околната среда. Сградата е построена през 1986 г. и за времето си била първата изба с подобна иновативна архитектура. Казват, че точно Орнелая провокирала много други изби в Италия да обмислят начини за постигане на температурен контрол, достъп до естествена светлина и други полезни ефекри чрез архитектурата.

В близост до входа на избата забелязваме впечатляваща инсталация. Тя е част от проект, наречен Vendemmia d'Artista (Гроздоберът на артиста), чието начало е поставено през 2006 г. Целта на проекта е да отбележи и въплъти уникалния характер на всяка нова реколта от серията Ornellaia - емблематичното вино на избата. Така всяка година екипът избира дума, която най-добре описва реколтата и възлага изразяването й чрез изкуството на международно признати художници.

Инсталацията пред избата датира от 2007 г., реколта, описана с думата L’Armonia’ (Хармонията) и възложена на Гада Амер и Реза Фархонде, които решават да пресъздадат значението й с кръгла градина, изписваща фразата „Happily Ever After” (б. р. „Щастливо до края на дните си”).

В самата изба виждаме и други предмети на изкуството като стоманената скулптура на Конфуций, наречена „Questioning Confucius” (б. р. „Питащия Конфуций”) - дело на Занг Хуан от Китай. Думата, която я е вдъхновила? L’Equilibrio (Равновесие).

Идеята, разбира се, е много по-дълбока от излагането на арт колекция в избата. Всяка година лимитирана серия вина се продава на търг, като набраните средства се даряват на културни програми в подкрепа на изкуството по цял свят – добър начин да се демонстрира глобално мислене. За мислещите локално и присъстващи тук, би било интересно да се направи вертикална дегустация на реколтите от серията Ornellaia между всички предмети на изкуството, които са били вдъхновени от тях. Това би било чудесен начин концепцията и нейния израз да се усетят по-задълбочено.

Намираме се на нивото, където се произвежда виното и говорим за съоръженията, които, напълно очаквано, са свръхмодерни и мнооого-мноооого скъпи. Колко скъпи, ако не е тайна? Ами, казват ни, една от пресите например струва около 5 Ферарита… Да, точно така! Изчисляват цените във Ферарита. Така никога не можеш да забравиш, че си в Италия.

Към момента капацитетът на избата е приблизително 900 000 бутилки: 500 000 от Le Volte dell’Ornellaia (Toscana IGT), 200 000 от Le Serre Nuove dell’Ornellaia (Bolgheri DOC Rosso) и 150 000 от Ornellaia (Bolgheri DOC Superiore). Бялото им вино Poggio alle Gazze dell’Ornellaia (Toscana IGT Bianco) и Masseto наброяват още 50 000 бутилки.

Първото помещение за отлежаване, до което се докосваме е предназанчено за Ornellaia - виното, което отлежава 18 месеца в дъб преди купажиране, още 6 месеца в дъб след това, последавни от допълнителни 12 месеца в бутилка (общо 2,5 години преди да бъде пуснато за продажба). Ако тук е моментът, в който случайно сте се зачудили, веднага отговаряме - за това вино се използват около 70% нови френски бъчви.

Метри по-надолу достигаме „яслата” на Masseto, както галено наричат помещението в Орнелая. Това е сърцето на избата, защото тук отлежава не само Masseto, но и колекция от всички реколти на Ornellaia и Le Serre Nuove. Лошата новина е, че влизането е забранено – хубавото вино изисква покой и тишина, така че продължаваме нататък.

Отлежаването на Masseto отнема 1 година в барици преди блендирането, още 1 година в дъб след това, последвана от година в бутилка. След три години една от тях струва около 500 евро в магазинчетата на Болгери. А ако искате да си я поръчате в ресторант? Кой знае, възможностите са неограничени, но е добре да имате голям овърдрафт.

Говорим си с още числа. В производството на тези 900 000 бутилки участват 80 души на лозята, 40 в избата и 30 като административен персонал. Орнелая изнасят приблизително 40% от продукцията си в 85 държави, а останалите 60% се пласират на местно ниво. Време ли е вече за дегустация, питам?

Дегустацията

Винарната произвежда малки количества бяло вино, наречено Poggio alle Gazze dell’Ornellaia - купаж от 90% Совиньон блан и 10% Вионие, но днес залагаме на печелившото червено.

Започваме дегустацията с базовото вино Le Volte dell’ Ornellaia, 2011. То е купаж от 30% Санджовезе, 50% Мерло и 20% Каберне совиньон, което е доста плодово и свежо – нелоша сделка за 15 евро на бутилка.

Опитваме и Le Serre Nuove dell’Ornellaia, 2010. Производството на серията започва през 1997 г. Виното е купаж от 45% Мерло, 41% Каберне совиньон, 5% Каберне фран и 9% Пети вердо с много повече комплексност. Процентното съдържани в купажа се мени с всяка реколта. Цената е 35 евро, а според производителя виното може да бъде съхранявано до 15 години.

Ornellaia, 2010! Това е специална реколта за серията, отбелязвайки 25-та годишнина на избата. Купажът се състои от 53% Кабере совиньон, 39% Мерло, 4% Каберне фран и 4% Пети вердо на цена от 150 евро за бутилка. Изключително вино с много добавена стойност. Може да бъде съхранявано до 25 години.

А опитахме ли загадъчното Masseto?

Не… но го добавяме в онзи списък с неща, които да направим, когато порастнем.

Приятната изненада

Нашият прекрасен гид Силвия Гирели е оставила нещо много хубаво за накрая.

През 2010 г. винарната произвежда специално вино, което се продава само на място в избата на посетители като комплимент. Представяме ви Variazioni in Rosso dell’Ornellaia, 2010 (Toscana IGT). В съотвествие с името си, всяка година виното представлява различен купаж, а ние може да потвърдим, че „вариациите” от 2010 са изключително свежи.

Странно, но политиката на Tenuta dell' Ornellaia гласи, че избата не продава вината си на място, за да не конкурира местните дистрибутори. Всяка година през Орнелая минават около 4 000 посетители, които могат да закупят от там единствено Variazioni in Rosso, грапа или зехтин, който също дегустирахме не без известни колебания (оказва се, че поглъщането на пълна супена лъжица чист зехтин може да се окаже предизвикателство).

При дегустацията на зехтин, освен ако не знаете достатъчно за него, е добре да се доверите на вашия гид. Силвия ни казва да обърнем внимание на цвета, който трябва да е наситен и и зелен, да търсим пикантен аромат. Обчснява ни, че зехтинът е идеален за овкусяване на препечен, безсолен хляб и салати, но би било срамота да се използва за готвене, освен ако не можеш да си го позволиш, защото резултатът би бил превъзходен.

Големият финал

Добавената стойност на Ornellaia, 2010 (Bolgheri DOC Superiore), за която говрихме по-рано, всъщност е красотата. Реколта 2010 бележи 25-та годишнина на избата и Орнелая са избрали да отбележат събитието с помощта на известния италиански художник Микеланджело Пистолето. Тази година бутилката била произведение на изкуството.

В рамките на това пътуване искахме да открием това, което прави Орнелая специална и я отличава в съзнанието и спомените ни.

Вкъщи отварям предоставените ни от Орнелая материали за пресата и се взирам в тях дълго време. Правя го не толкова с цел намиране на информация (и без това разполагам с тричасов запис), колкото поради факта, че не мога да откъсна очи от тях. Те са… красиви: типографията, хартията, опаковката… Изведнъж разбирам! Това е специалното на Орнелая! Можеш да усетиш вниманието към детайла и красотата в техните вина на клетъчно ниво. Там е неразривната връзка с изкуството. Взаимствам думите на типографа Робърт Брингхърст: “[типографията] е изкуството да даряваш човешкия език с трайна визуална форма”, защото в Орнелая правенето на вино се е превърнало в изкуство, което му дарява по-висша цел, помага му да предисвика всичките ни сетива и допринася за създаването на културно наследство, което да устои на изпитанията на времето.