0
0
0
s2smodern

Дивия Запад на Италия

Продължаваме епичното пътуване из Ботуша. Всичко хубаво си има край, но нашият скоро не се вижда.

Ако сте в Италия и обичате виното, казват ни, задължително посетете Марема (Maremma). Дори любезните ни домакини от Fattoria Nittardi в сърцето на прословутата Тоскана насочват вниманието ни към Дивия италиански запад. Заслужава си, повтарят. Добре, съгласяваме се на път за поредната италианска афера!

Марема

Регионът Марема обхваща части от Югозападна Тоскана и Северно Лацио, граничейки с Лигурско и Тиренско море. За разлика от туристическте магнити в Тоскана, Марема е доста по-ексклузивен регион с много по-малък брой изби, отворени за широката публика. Марема е бижу за сериозните любители на виното, които искат да се срещнат с по-непознатата, но все така атрактивна Италия.

Често наричат Марема „Дивия Запад“ не само поради терена, но и заради винопроизводството й. Регионът остава див и блатист чак до популяризирането на лозарството през 19-ти век.

За вината на Марема обаче, светът научава едва през 80-те години на 20-ти век, благодарение на специфичния бленд на вина стил Бордо с типичното за Тоскана Санджовезе. Други сортове, отглеждани в Марема включват Каберне совиньон, Мерло, Шардоне, Каберне фран, Аликант Буше, Алеатико и Верментино.

Болгери

Колкото и да ни се иска да пребродим Марема надлъж и нашир, избираме едно от основните винени градчета в региона – Болгери (Bolgheri) и избата, имената на чиито вина се шепнат с благоговение – Орнелая (Ornellaia).

Там сте като в приказките сред 2000-те кипариса по пътя към Болгери. Броихме ги! Толкова са.

Градчето, а може би да кажем селцето, е съвсем малко и лесно обходимо пеш. Обгръща го типичният за всяко средновековно италианско селище каменен зид. Рано сутринта е, но влизаме през парадния вход. От кулата не изскачат мъже в доспехи и продължаваме необезпокоявани опознавателната обиколка.

Болгери е подредено, струва ми се почти музейно, селце. Освен виното, изглежда сувенирите са основен поминък наравно с малките тратории и кафенета.

Всъщност, Болгери се прочува по света едва след събитие, организирано от Decanter, на което една Сасикая (друг местен идол) печели с преднина пред различни вина от Бордо в своя клас. Преди това Болгери не се е славело с популярни производители и е давало на света основно обикновени бели вина и розета.

Вината

Особености на климата и тренираното око, което да ги забележи обаче, носят слава на Болгери през следващите години. Типичните почви и топлия, сух микро климат с умерен вятър са особено подходящи за отглеждане на винени сортове, характерни за Бордо като Каберне совиньон, Каберне фран и Пети Вердо, които в точните ръце водят до впечатляващи резултати, познати още като Супертоскански вина. На французите сигурно не им е леко…

Настоящият регламент, приложим към обозначението DOC (Denominazione di origine controllata) за червените вина на Болгери влиза в сила през 1994 г. Преди това Супертосканските вина са се разпространявали под обозначението Vino da tavola (крайно неподходящата категория „трапезно вино“) или IGT Toscana (Indicazione geografica tipica). Правилата гласят, че вината Bolgheri Rosso и Bolgheri Rosé може да съдържат до 70% Санджовезе. Вина със съдържание на този сорт над 70% носят обозначение IGT. За Каберне совиньон тези проценти са между 10 и 80%, за Мерло - до 80%, а за други местни сортове - до 30%. Bolgheri Rosso трябва да отлежава 24 месеца преди да се срещне с вас.

Болгери със сигурност не може да ви предложи “wow” ефекта на Флоренция или Сиена, но е основна стъпка към невероятните изби в близост. Пием едно отровно ristretto и разтреперани потегляме към Орнелая. Казват, там се крие едно вино известно, голямо, антично, като самата изба славно, безгранично...

източник: bolgheridoc.com