0
0
0
s2smodern

Отлична причина да изберете българското

GPS координати
41° 28' 24" N
23° 23' 19" E

Вила Мелник (Villa Melnik) отдавна са в списъка ни с български изби, за които искаме да ви разкажем и сме изключително щастливи, че това време най-накрая дойде. Наскоро успяхме да ги посетим и да разгледаме изключително красив район, който, признаваме си, ни беше почти непознат.

Както подсказва името, Вила Мелник се намира изключително близо до гр. Мелник в посока друго известно с виното си населено място – село Хърсово. Гледката към и от избата са зашеметяващи и има опасност снимките да са крайно недостатъчни, за да пресъздадат 360-те градуса красота на местността.

От високата площадка на избата се виждат възвишението Кожух, планините Огражден, Беласица, Алиботуш (или Славянка) и Пирин с част от Мелнишките пирамиди. Дори и да не сте там заради виното, може да отнесете енергията на това място като скъп спомен и да спите спокойно, че в България все още е останала красива и запазена природа.

Пред избата погледът ни се плъзга върху близо 100 декара лозя, а зад нея плод дават още 200. От тези контролирани масиви Вила Мелник създават своите вина от сериите „Aplauz”, „Bergulé” и „Villa Melnik” като целта им е лицето на избата да е представено от местни, български сортове. Те съставят 50% от лозовите им масиви и включват сортовете Широка мелнишка лоза, Ранна мелнишка лоза, Руен, Мавруд (който е рядко срещан в региона), Сандански мискет и Тамянка.

За радост на гостите, до избата има засадени и 22 сорта десертно грозде, нарове, райски ябълки, смокини, бадеми, както и млада маслинова горичка. Засега тя не може да ви предложа сянка, но почакайте 200 години. Ние лично не бързаме.

Запътваме се към приемната, от която всичко тръгва на гравитачен принцип с цел минимално стресиране на сока. Ние също не изпитваме стрес в тази среда – температурата и влажността на въздуха са най-естествените за всеки верен Еносиаст.

Съдовете в избата са на Родина, Хасково като интересът ни беше привлечен от хоризонталните ротационни ферментатори (ротоферментатори), които се използват по време на тихата ферментация при червените и основно при ферментирането на белите вина – те се въртят бавно и по този начин се осъществява максимално извличане от благородната утайка. Звучи прекрасно!

За всеки сорт от избата се използва отделен съд до наближаване времето за създаване на бленд. От Вила Мелник разчитат на двама местни млади технолози - Румяна Стоилова и Костадин Кафенаров, като избата има и отделен лаборант. Виното не е само магия...

Винарната е вкопана в хълма, за да се възползва от температурните предимства. Показват ни новосъздадените и впечатляващи подземия, в които се вижда профила на почвата, върху която растат масивите на Вила Мелник. Скоро тези тунели ще се използват за отлежаването на бутилки. Пожелайте да ги видите, особено в горещите летни дни.

В рамките на концентрираното във времето ни общуване с екипа на Вила Мелник откакто обгрижваме блог за вино, те направиха сериозни крачки напред. Ако още не сте опитвали вината им, то няма какво да чакате. Двамата собственици на тази семейна изба - Любка и Никола Зикатанови - са винаги там, говорят с вас и живо се интересуват от мнението ви!

В нашата малка родина това е рядко срещан феномен и си заслужава лично да ги разпитате за всичко свързано с вината и производството им, когато ги видите в избата или на някое от следващите винени изложения. Винарната предлага различни пакети винени турове за посетители, които ще ви помогнат да се ориентирате в обстановката и да дегустирате избрани вина на Вила Мелник. Отворени са за посещение всеки ден между 9:00 и 18.00 ч.

Екипът на Вила Мелник е сред малкото, които си позволяват да експериментират с български дъб, като този опит може да е от полза на много винопроизводители, особено в процеса на напасване на ценностната система по скалата „наше“ – „чуждо“ (и с какво наше да впечатлим чуждото).

Въпреки критиките, с този български дъб Вила Мелник са спечелили 22 медала на различни изложения, като 4 от тях са от последното издание на BIWC, а най-голямото им постижение до момента е златен медал за Каберне совиньон, 2011 г., резерва от серията „Aplauz“ на Sélections Mondiales des vins, Канада. За да не предизвиква статуквото напълно, избата използва и бъчви от канадски дъб, като скоро екипът обмисля закупуването и на френски барици.

С огромното си желание за развитие, Вила Мелник успява да покрие високите ни изисквания по отношение на параметрите, които ни карат да се усмихваме:

  • Все по-добри вина;
  • Сърдечно общуване с любителите на виното;
  • Професионална визия на вината;
  • Отлична изба в красива местност;
  • Участие на значими винени събития.

С тези настройки сме сигурни, че постигането на нови върхове и международни отличия са въпрос на време, а ние ще се радваме да ги отразяваме и да ви ги показваме.

Към момента Вила Мелник не разполага с хотелска част, но очарователният Мелник е изключително близо. Заслужава си и да обиколите селцата Виногради, Хърсово, Капатово, Кромидово, Хотово, Левуново и Лозеница дори и само като извинение да не отбивате към Петрич, ако сте се запътили към Кулата.

Изобщо Долината на река Струма постепенно се превръща в един от силните ни винени региони като в близост до Вила Мелник можете да посетите Меди Валей, Златен Рожен, Дамяница, Strymon, новооткритата изба на Обелус и скоро - изба Рупел.

В този смисъл, нямате оправдание да не посетите Вила Мелник, а ако вече сте го направили – да не отидете отново и този път с повече приятели. Ние си тръгнахме с пълен кашон бутилки като открихме нови фаворити и се запасихме със стари от сериите „Aplauz“ и „Bergulé”.

Бяха ни казали, че няма нужда да ходим чак до Тоскана, за да намерим красив винен регион. Тогава не повярвахме, но сега сме с усещането, че сме по-близо до истината (и Средиземноморието), отколкото си мислим. :)