0
0
0
s2smodern

Новият дом на биовиното

О, добър ден, добър дееееееееен! :)

Пишем ви от място в България, където без особени усилия и със завидна небрежност успешно растат: смокини, бадеми, лимони, киви, нарове, маслини и… невероятно грозде. По-конкретно, пишем ви от Orbelus - първата българска изба със сертификат за производство и разпространение на биовино.

Освен за тази здравословна иновация по нашите земи, ще си поговорим и за стратегията на винарната като производител на биовино, новата им изба и възможностите за винен туризъм, които Орбелус планират за своите посетители.

Биовино

Не за пръв път разглеждаме темата за отглеждането на органично грозде и разликите между биовино, вино, произведено от биогрозде и такова, следващо принципите на биодинамиката. Важно е да запомните, че биовиното се прави от лозя с ограничен добив като се избягва употребата на торове, пестициди и хербициди (изискване, което се оказва лесно благодарение тероара, върху който са разположени лозята на Орбелус) в граници определени от ЕС и следени от съответните сертифициращи органи (Балкан Биосерт за избата).

След като гроздето стигне до избата, основните изисквания за производството на биовино са свързани с условията за съдържание на сулфити - нива, значително по-ниски като количество в сравнение с останалите вина. Процесът на сертифициране отнема между 3 и 5 години, за да се гарантира качеството на почвите, насажденията и милион други фактори, които се следят постоянно от сертифициращите органи с ежегодни одити.

За първи път се сблъскахме с биолозарството в Италия, в рамките на посещението ни на най-големия производител на биовина в страната и осъзнахме, че разбирането за биовино като нещо със съмнителен цвят и вкусови качества отдааавна е мит.

За нас е интересно да проследим дали производителите на биовино изповядват природосъобразна философия и в останалите си дейности. Дотук изглежда, че Орбелус са направили точно това като се започне от архитектурата на новата им изба...

…и се стигне до заявките за клубно членство, изпечатани на рециклирана хартия.

Новият дом на Орбелус

На 31 май, 2014 г. новата винарна Орбелус отвори врати за посетители с кратка церемония по откриването, на която успяхме да разговаряме с екипа на избата.

Технологът на Орбелус Кирил Миладинов ни показа технологичната подготовка на избата за предстоящата реколта.

Избата произвежда собствени вина от 2009 г.,като до момента винифицирането се е осъществявало в Дамяница. Реколта 2014 обаче, ще бъде винифицирана изцяло в новата винарна.

Тя е оборудвaна включително с 10 ротиращи френски дъбови бъчви от 500 литра и 80 барика (френски дъб) от 225 литра. 2012 г. е първата, в която за Орбелус е било разрешено поставянето на етикет „биовино“ .

С обещание за последни цифри: капацитетът на избата е от 130 000 бутилки годишно, но целта им е скоро да достигнат производство от 70 000 - 80 000, като на етапа се произвеждат около 45 000. Лозята са разположени на общо 250 декара като 50 от тях са с нови насаждения и все още са в процес на сертифициране. Първите лозови масиви на Орбелус са засадени през 2006-та година.

Освен основните заподозрени френски сортове, избата е заложила и на българския Рубин, както на типичните местни Мелник 55 и Сандански мискет.

Бяхме приятно изненадани и от насажденията им с Асиртико - новооткрит и заинтригувал ни гръцки сорт, с който избата показва уважението си към региона и експериментира със сортовете, които се развиват добре там.

Винен туризъм

Следете табелите :) – има ги! Избата се намира в село Кромидово (GPS: 41.444402, 23.362628), недалеч от Мелник.

Плановете на избата включват изграждането на по-добра пътна инфраструктура и хотелска част, в която посетителите да могат да се насладят на гледката и виното за по-дълго.

Без, а и с панорамна снимка е невъзможно да бъдат обхванати седемте планини, които обграждат избата – трябва да ги видите лично. Позволяваме ви да въздъхнете патриотично.

На етапа избата е отворена за посещение с предварителна резервация и от предлагания винен тур може да научете повече за биовиното, тероара на четирите селища, до които се намират масивите на избата и, разбира се, вината Orbelus. Ние опитахме едно превъзходно розе Orbelus Paril и Orbelus Melnik,

но нямахме възможност да дегустираме цялото им портфолио – нещо, с което трябва да се заемем съвсем скоро.

За постиженията на избата говорят наградите им от специализираното международно изложение за биовино - Millesime Bio в Монпелие, Франция, ни обяснява г-н Благой Русев, управител на избата, като не малка част от продукцията се изнася основно на пазари, познаващи и търсещи биовина.

Повечето вина на избата са купажни – сериите Орелек, Прима и Гетика. Можете да ги намерите в специализираните магазини за вино, биохрани и в online магазина на избата.

Дафина Атанасова, част от екипа, ръководещ избата, ни разказва, че идеята и философията на Орбелус от самото началото включва производството на биовино и изграждането на изба в хармония с мястото, от което идва гроздето. Стратегията им е да се разрастват бавно и стабилно на базата на затвърдени пазари, преодолявайки по пътя си препятствията, с които се сблъскват всички нови и малки производители на вино. В положителен аспект винарната отчита подобрени условия на пазара и търсене на биовина в и извън България.

Ние също отчитаме поредното подобрениe в българския винен климат, желаем успешна година на Орбелус и заредени с положителни емоции се захващаме с новата седмица с порядъчен за човешкия вид биоентусиазъм.