0
0
0
s2smodern

Ако свързвате Чехия само с бира и разкрепостени туристки от нашето соц минало, помислете отново.

Тъй като в Еносиасти не се славим с уседналост и мислене в кутийки, откриваме сезон 2014 на път за Централна Европа в търсене на некомерсиалното винено приключение.

След изключително турбулентния ни магистрален преход Прага ни посреща с много история, коспомополитни тълпи и, за наше удоволствие, интересни винени предложения.

Винени региони

... и история в два реда

Винарството по тези земи е наследство от Римската империя, като в течение на годините е развивано от местните държавници и монаси. Множество винени академии, обучаващи специалисти-енолози, са основани още в средата на 19ти век, а към момента винената индустрия се регулира от европейското законодателство… без изненади.

По отношение на винопроизводството Чехия условно се разделя на два региона – Бохемия и Моравия, в която на практика се отглеждат 96% от чешките лозови масиви.

Бохемия от своя страна е дом на относително малко лозя, които са сред едни от най-северно разположените масиви в Европа.

Поради по-хладния си климат Чехия е отлично място за производство на ароматни бели вина от сортове като Совиньон блан, Гевюрцтраминер и Ризлинг, а други основни винени сортове, отглеждани в страната включват Мюлер-Тургао, Сен Лоран, Блау португизер и Пино ноар.

Франковка

Преди дори да сме попитали какво по-уникално има да ни покаже Чехия по отношение на вината, навсякъде ни предлагат да опитаме местния сорт Франковка (известно по света още като Блауфренкиш или Гамé в България).

Наричана “Пино ноара на Изтока”, Франковка е къснозреен червен сорт, силно застъпен в Централна Европа. Вината от сорта са богати на танини, с изявен нос на подправки, зрели череши, черни (и в този случай „чешки“ горски плодове) и висока киселинност. Специалистите съветват да комбинираме с агнешко и печени меса, точно като за празниците!

Винена Прага

Макар лозята около столицата да не са значими като площ, Прага е сборният пункт на най-добрата селекция от чешки вина.

Ако сте любители на туристическите обиколки и стръмните изкачвания, определено ви съветваме да покорите хълма, на който е разположено Президентството.

Освен панорамни снимки на Прага и сменящата се стража, ако сте достатъчно внимателни, на слизане ще може да се насладите на историческата Вила Рихтер (Villa Richter) и лозята Свети Вацлав (Svatý Václav).

Вила Рихтер е сред най-скъпите ресторанти в Прага, но преживяването може би си заслужава предвид гледката, ако имате специален повод...

или ако сте избрали тайния път надолу по хълма, който остава непознат за туристите,

докато ви дава възможност да се насладите на млади и грижливо оформени лозя в сърцето на Прага. Такава възможност винаги улеснява избора ни на маршрут.

Ако сте като част от нас и предпочитате по-равните терени и непринудената обстановка, задължително посетете винения бар Red Pif в центъра на града. За нас моментът банално казано беше “сбъдната мечта”, започнала с препоръка от приятел, преминала през ревю от разстояние и впоследствие превърнала се в истина.

Ура за реализираните мечти!

Red Pif е всичко, което може да искаме от един винен бар - модерна концепция и изпълнение, богат избор от местни органични вина, добре подбрано, задължителното гурме меню и качествено обслужване.

Препоръчваме горещо божествения телешки стек. Вината може да дегустирате преди да изберете какво ще консумирате на чаша или в бутилка.

Ние опитахме органичен чешки Ризлинг и младо Пино ноар, които не разочароваха.

Прага за пореден път ни доказа, че излишното робуване на стереотипи ограничава очарованието, които може да поднесе новото и неизвестното. В столицата можете да откриете не малко посветени специално на виното местенца.

Ако търсите малко познати винени дестинации и обичате изненадите, обмислете потенциала на Чехия.

Можете да разнообразите и с интересни предложения като Музея на комунизма, освен ако нямате чувството, че и без това живеете в такъв (вход свободен и всички екстри).

Друго предложение е да се опитате да конвертирате крони на ум във валута по избор или да наемете някое е от по-екстравагантните водни колела във форма на лебед или ретро автомобил – какво толкова, веднъж се живее, а всеки се излага според възможностите си! Това, разбира се, е план Б, който да приложите в случай, че не сте заети да се движите със скорост от около 200 селфита в час.

Последно (но в никакъв случай не на последно място), ако сте с голяма компания, можете да изберете безумното бирено колело – единственото ви ограничение ще са пътните знаци (ако се сблъскате челно с тях) и собственото ви въображение.

Колкото до нас, решили да затвърдим сентенцията “колкото повече, толкова повече”, в следващия материал отскачаме до Будапеща за бърза разходка из винените й дебри.