0
0
0
s2smodern

Тероарът говори. Те наистина слушат!

GPS координати: +43° 10’ 23’’ N; +11°55’ ’’59 E

Avignonesi е една от онези винарни, които не се страхуват да предизвикат статуквото в държава с традиции. Избрахме ги като винарната, която да ви покажем в региона на Монтепулчано, за да ви разкажем за отличните вина, които предлагат и невероятното им отношение към клиентите дори в очите на най-претенциозните винени туристи.

Докато проучвахме избата беше невъзможно да пренебрегнем забележителните оценки, присъдени на Avignonesi от сайтове като Trip Advisor и пожелахме да видим за себе си доколко може да ни впечатлят както с винения си тур, така и с вината си. Това, което трябва да знаете предварително е, че избата очаква скоро да се превърне в най-големия италиански производител на био вина благодарение на биодинамичния им подход и множеството усилия в тази насока. Оставяме най-доброто за десерт, така че поглезете се с тази радваща небцето приказка.

Историята

Започваме историята си пътувайки по този обграден с кипариси път, водещ до имението. Подобен път означава точно две неща. Едно - трябва да се намирате в Тоскана и две – очаква ви наистина интересно изживяване.

Винарната носи името на семейство Avignonesi, основало имението и успешно превърнало бранда Avignonesi в един от символите на тероара в Монтепулчано. През 2009 г. имението е закупено от Виржeни Сeврис, която решава да въведе био фермерството като начин на обработка на всички 140 хектара на винарната. Възстановяването на биоразнообразието в региона успоредно с винопроизводството отнема огромни усилия, отдаденост и професионализъм както от страна на собственика, така и от страна на целия екип. Етиката на този подход е видима във всичко, което Avignonesi правят.

Лозята

Понастоящем Avignonesi разполага с общо 10 имота - 8 от тях се намират в региона около Монтепулчано, а 2 са в обастта Кортона с обща площ от 200 хектара или 490 акра.

Веднага щом видите лозов масив, принадлежащ на Avignonesi, ще забележите че той е различен. Лозята са засадени в хексагони с отстояние от 1,2 метра между две съседни растения във всяка посока – система, използвана от римляните в миналото за лозя и овощни дръвчета. В наши дни това позволява свободното преминаване на трактори между лозите при гъстота от 5,000 лози на хектар. Колкото по-голяма е гъстотата, толкова по-силно лозите се конкурират една с друга. Така корените им растат по-надълбоко в почвата, за да мофат растенията да се сдобият с необходимите им хранителни вещества.

Тази концепция е резултат от експеримент, проведен през 1990 г. с помощта на аграрния факултет към Университета във Флоренция. В един от имотите е било засадено кръгло лозе с различни разстояния между отделни лози, чиято цел е да се открие най-подходящата за местния тероар гъстота. Гроздето се бере в кръг на всеки отделен пръстен, а резултатите са били изненадващи за всички. По онова време обичайната гъстота на засаждане в региона била 3000 лози на хектар, но експериментът стигнал до заключението, че гъстота от 7000 растения би дала по-добра реколта – методология, достойна за възхищение.

Пътят към био винарството

В момента всички имоти на Avignonesi са в процес на преход, тъй като почвата се регенерира и съществуват още куп други изисквания към производителите на био вина, на които избата трябва да отговоря. Това включва пръскането на лозите с билкови чайове и извеждането на този биодинамичен подход чак до финалния прдукт в бутилката. Ако всичко върви по план, Avignonesi ще получат сертификата си до края на 2014 г – цел, отнела им 5 години упорит труд. Когато това се случаи, Avignonesi ще се превърнат в най-големия производител на био вина в Италия.

Пътят към вио винарството може да звучи като примамлива, нова тенденция, но Италия не гледа с добро око на новото. Много потребители все още асоциират био вината със странен цвят и вкус, а промяната и правилното й въвеждане отнема време.

Тур и гостоприемство

Виненият тур е ограничен по отношение на броя посетители - предпоставка за едно по-лично преживяване. Най-добре е да направите предварителна резервация, използвайки специалната форма на сайта на Avignonesi, тък като те не допускат компромиси с качеството. В противен случай може да се наложи да изчакате следващ тур или вместо това да изберете обяд с подхоящото вино в тяхната Foresteria.

Гидовете са приятелски настоени и търпеливи, така че не се притеснявайте да зададете всичките си въпроси.

Турът ни отвежда към лозята, а после към старите сгради (част от тях построени още през 1882),

където може да се полюбувате на бъчвите от славонски дъб.

Тъй като са по-големи от входната врата, всички те се сглобяват на място вътре. Бъчвите се почистват веднъж годишно и се ремонтират, когато е необходимо. Полезният им живот е около 40 години, а най-големите побират 15 000 литра или 20 000 бутилки.

Ще имате и уникалната възможност да видите бъчвите, които италианците наричат “tino”. Те са наистина скъпи и, разбира се, редки. Използват се за Vino Nobile di Montepulciano, 80% от което отлежава в тях в продължение на 18 месеца преди да прекара още 6 месеца в бутилка.

Време е за бариците от фрнски дъб.

Избата Avignonesi наистина е красива. Тук се помещава и малка колекционерска изба със стари бутилирани регионални вина, както и първата реколта Vino Nobile от 1978 г.

Avignonesi работят с различни изпичания на бъчвите като обикновено използват такива с леко или умерено изпичане за направата на фини и запомнящи се вина.

Това е част от програмата на обикновения винен тур, завършващ с дегустация, но вие може да се присъедините този с обяд, който ще ви разкаже повече за съчетаването на вината с местните кулинарни вълшебства.

Ако разполагате с повече време, може да се запишете на готварските курсове, предлагани от Avignonesi или да участвате в Семинара по дегустиране на Санджовезе. Те ще ви позволят да се потопите в микрокосмоса на Монтепулчано и да почувствате колко истински са хората и вината там.

Няколко думи с мениджъра по експорта

Успяхме за малко да "откраднем" мениджъра по експорта на избата Алесио Гуиди, който ни информира, че Avignonesi изнасят между 65% и 70% от продукцията си основно в САЩ, Германия, Австрия и Швейцария, достигайки общо 35 чуждестранни пазари. По негови думи в момента скандинавските държави и в частност Норвегия преоткриват италианските вина. Това важи и за Русия, като няма нужда да споменаваме, че китайския пазар също демонстрира интересите си, макар това да е дългосрочен проект за винарната. Най-важният аспект от управлението на местния пазар остава взаимодействието с надеждни дистрибутори и партньори. За наша радост повечето от вината от портфолиото на Avignonesi могат да бъдат намерени и в магазините на веригата Vinello благодарение на Vayk Wines.

Дегустацията и вината на Avignonesi

Ако сте решили да посетите Монтепулчано, със сигурност ще трябва да се оглеждате за супергероя на региона - Vino Nobile di Montepulciano DOCG, така че започваме с червените вина на Avignonesi:

 • Vino Nobile di Montepulciano DOCG - произведено от 85% Санджовезе (познато и като Пруньоло джентиле), 10% Канайоло неро и 5% Мамоло. Реколта 2010 заема 58 място в престижната класация Wine Spectator’s Top 100 Wines за 2013 г. Виното може спокойно да отлежава до 15 години;
 • Riserva Grandi Annate Vino Nobile di Montepulciano DOCG – произведено от 85% Санджовезе и 15% Каберне совиньон; това вино прекарва цели 30 месеца в нови френски барици, следвани от 9 месеца в бутилка до пускането му на пазара. Не е изненадващо, че това вино има потенциал да отлежава до 30 години (ако имате желание да чакате, за да се насладите на чаша вино с внуците си, които по всяка вероятност дотогава ще имат навършена законна възраст за консумация на алкохол);
 • Rosso di Montepulciano DOC – това чисто Санджовезе прекарва 6 месеца в славонски дъб;
 • 50&50 Toscana IGT – вино, направено от 50% Мерло от имението Selva и 50% Санджовезе от имението Capanelle. По време на тура ще научите интересна история за сътрудничеството по създаването на това вино. Записките ми казват “свежи киселини и атрактивен финал” (очаравателно е колко малко информация дава това). Един от фаворитите ни;
 • Desiderio Merlot Cortona DOC – купаж от Мерло и Каберне совиньон. Един от бестселърите на избата;
 • Cantaloro Toscana IGT – купаж от Каберне совиньон, Мерло, Чилиегжоло и Санджовезе, и
 • Grifi IGT di Toscana – купаж от Санджовезе и Каберне, който може да отлежава между 15 и 18 години.

и белите:

 • Il Marzocco Chardonnay Cortona DOC – сочно Шардоне, отлежавало 5 месеца в нови френски барици и чудесно начало на винената дегустация, и
 • Vignola Toscana IGT – Совиньон блан от имението Lombarda, собственост на Avignonesi.

Уайнмейкърите, отговорни за тези изключителни вина са Ашли Сиймур (от Австралия) и Матео Джустиниани. Консултант на избата е Джампаоло Киетини. Професионална опора в битката с предизвикателствата на био производството Avignionesi намират в лицето на Адриано Дзаго – консултант по биодинамика.

Avignonesi, естествено, предлагат и два вида грапа, както и зехтин, но предпочитаме да ви разкажем повече за дегустацията и кулминацията на историята ни - вълшебното Vin Santo de Montepulciano DOC.

Надзъртайки в бележките по дегустацията трябва да кажа, че не беше лесно да излъчим победители, но запомнете, че дори дегустацията единствено на Вин Сантото е достатъчна причина да посетите Avignonesi.

Вин Санто като никое друго

Нека започнем с това, че Avignonesi имат не едно, а цели две невероятни Вин Санто, които ни оставиха безмълвни:

 • Vin Santo di Montepulciano DOC, 1999 – произведено от Малвазия и Требиано тоскано, и
 • Occhio di Pernice Vin Santo di Montepulciano DOC, 1999 – произведено от Санджовезе. Нещо нетипично, несравнимо и невероятно.

Бъчвите, в които Вин Санто отлежава също са направени от славонски дъб. Те се наричат “caratelli”, имат капацитет от 50 литра и могат да бъдат използвани в продължение на 25 години. Всяка бъчва е пълна с 43 литра мъст и 2 литра дрожди, което означава, че не се оставят за отлежаване пълни догоре. След 10 години отлежаване в бъчвата остават около 20-24 литра чисто злато. Очевидно процест трябва да се нарече Алхимия!

Алкохолното съдържание в тези красавци е 12,5% и след като ги отворите може да си позволите да ги консумирате в рамките на цяла година, тъй като те са били в контакт в кислород достатъчно в миналото си. По закон Вин Санто отлежава три години в caratelli. Поради това, технически и концептуално, не гозорим за обикновено Вин Санто, а отделен клас вино. То е много по-плътно и има изключително богат вкус, който дори няма да се опитвам да описвам. Трябва да го опитате! Тези вина са оценени съответно с 96/100 и 97/100 точки, което ги приближава до съвършенството.

А това… е свещенната стая, но не заради светлината в края на тунела, а защото това е мястото, където гроздето за Вин Санто се суши в подължение на 5 месеца.

След това стафидиралото грозде преминава през мека преса и се поставя в съдове от неръждаема стомата. Avignonesi използват дрожди, останали от предишния собственик, което е още един пример за магическата приемственост в избата.

Имаме невероятния шанс да дегустираме и двете Вин Санто – истинска привилегия предвид ограничената серия от четири хиляди бутилки от 375 ml и цена от 340 евро за бутилка.

И двете Вин Санто са божествени, изтънчени и интензивни. Убедена съм, че ако имаха собствена Facebook страница, щяха да са събрали милиарди последователи. За нас Вин Сантото на Avignonesi със сигурност се превърна в марка на любовта. Често се оказваме в ситуации, в които разговаряйки за десертно вино незабелязано се връщаме в мислите си към тази дегустация. Това е странно, тъй като в България десертното вино не е традиционна част от процеса на хранене, но се просълзявам всеки път при мисълта за Вин Сантото на Avignonesi, осъзнавайки, че съвсем спокойно бих могла да се насладя на няколко глътки по специални поводи. Ето и една идея за всички наши приятели, четящи блога… Avignonesi правят международни доставки, така че нека да създадем една красива ежегодна традиция, избягвайки необходимостта да ни питате всеки път какво искаме за Коледа, рожденни дни и пр. … става, нали?

Шегата настрана, като блогър към блогър искаме да поздравим Avignonesi и за чудесния им винен блог (“Our Stories”), чрез който лесно може да следите какво се случва в избата и да откривате вълнуваща информация на различни винени теми.

В края на тура и дегустацията може да разгледате цялото портфолио на Avignonesi във винения магазин и да закупите най-любимите си продукти.

Като теглим чертата

Avignonesi винаги са били пионери в региона на Монтепулчано, не само защото са сред първите местни изби, но също така защото новите собственици са запазили най-доброто от миналото, извеждайки го на едно по-високо ниво. Avignonesi е една биодинамична изба, ангажирана със създаването на нещо уникално от тероарите, с които разполага.

Напускайки Avignonesi искаме да обясним защо туровете, които те предлагат са толкова забележителни и получават отлична оценка от хиляди туристи, любители на виното и познавачи всяка година, но смятаме, че Уна Странски, управителят на имението разполага с най-подходящото определение: “Вниманието, което отделяме на качеството на тура, дегустациите, обяда и всичко, свързано с имението е просто отражение на вниманието, грижата и ангажираността, с които се отнасяме към винопроизводството. Ние сме фонът, виното винаги е на преден план. Никога не забравяме това.“

Няма как да забравим Avignonesi!