0
0
0
s2smodern

Тази седмица връщаме часовниците назад към поредното известно градче в Тоскана, което ни приюти в горещата си прегръдка за няколко часа преди да въздъхнем морно в също толкова популярната местна изба Avignonesi.

Монтепулчано няма да ви изненада с нищо нестандартно, но това едва ли е неочаквано на фона на дълбоките традиции, залегнали в тази част на Италия. Не забравяйте също, че едва на 40 км източно се намира и Монталчино, така че може бързо да спретнете игра от тип “Открий осемте разлики” и да си направите двойно по-винена разходка в един ден.

Къде без ИСТОРИЯ

Според легендата градът е основан от етруския крал Ларс Порсена от Киузи, а последни археологически данни показват, че селището води началото си от IV-III в. преди Христа. По време на Римската империя тук се е разполагал гарнизон, пазещ основните пътни артерии в областта.

След падането на Римската империя градът се развива като религиозен център, а през XII в. бива многократно нападан от Република Сиена. Монтепулчано е верен съюзник на Флоренция и тъне в разкош до средата на XVI в. Mamma mia!

По онова време Сиена бива завладяна от Флоренция и Монтепулчано губи стратегическото си значение, с което залязва и неговия блясък. Днес градът е туристическа атракция за чужденците и малко, каменно убежище за жителите си през останалото време.

Обиколката му няма да ви отнеме дълго, но препоръчваме да изберете по-ранните часове на деня, ако сте там през лятото, за да си спестите горещините по, разбира се, големите склонове на градчето. Освен ако не разполагате с нещо такова...

...или с малка жълта Vespa, но без да следвате сляпо пътните знаци...

А ето така изглежда Монтепулчано с помощта на съвременните технологии. Бърз 3D тур може да ви убеди да видите всичко наживо.

Вино

Специфичното за Монтепулчано вино носи благородното име Vino Nobile di Montepulciano – червено вино с контролирано и гарантирано наименование за произход, произведено от лозята около града. Преобладаващият сорт във виното е Санджовезе, купажирано с Канайоло неро (10%–20%) и малки количества други местни сортове като Мамоло. Подобно на Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano по закон трябва да отлежава 2 години в бъчви. Специалната “Riserva” отлежава 3 години.

Vino Nobile di Montepulciano е едно от най-старите италиански вина. Самото име “Vino Nobile di Montepulciano” е измислено едва през 1930 г. Преди това виното е носило официалното название “Vino rosso scelto di Montepulciano”.

Хапваме набързо по една Капрезе като пишман туристи и палим превозното средство към една от най-известните изби в региона, където освен дегустацията на Vino Nobile di Montepulciano ще си глътнем езика по най-невероятното Vin Santo досега.