0
0
0
s2smodern

Като истинска българка за мен влакът е синоним на зле поддържано транспортно средство, обвито в редуктивни аромати, което е по-ценно заради желязото си, отколкото заради функцията си. За развития свят влакът е удобство, бързина и качество на услугата. А защо не и романтика в това hi-tech съвремие?

Виненият влак на Напа Вали (Napa Valley Wine Train) попадна съвсем наскоро в полезрението ми и признавам, че веднага съжалих за моята птеромерханофобия, позната също като “страх от летене”, познато още като “причината, поради която Еносиасти още не са огрели подобаващо Щатите”. Но нека поне ви разкажа малко за влака, подрусвайки се ритмично на офисния стол.


изображение: thestar.com

Napa Valley Wine Train ни отвежда на отпускащо тричасово, 60-километрово, двупосочно пътешествие от историческото градче Напа през една от най-известните винени долини в света с последна точка очарователното ретро селце Сейнт Хелена (St. Helena).


Маршрутът на Napa Valley Wine Train

История

Историята на Napa Valley Wine Train е стара почти колкото тази на щата Калифорния. Релсите са построени от първия милионер на Сан Франциско, Самюъл Бранан, за транспортиране на посетители до неговия спа курорт Калистога. Както се случва с всички милионери оттам-нататък, разводът на Бранан го принуждава да продаде голяма част от имуществото си (най-вероятно в полза на алчната бивша) и железницата става собственост на компанията California Pacific Railroad, а впоследствие сменя и още един притежател. В последните години на 19-ти век този маршрут играе основна роля в икономическото и селскостопанско развитие на долината Напа.


изображение: winewithatwist.blogspot.com

Следват обичайните “а-у” и технологичният напредък, за който говорих по-рано почти взима в жертва жп линията. Отнякъде, за щастие, се явяват добри хора, които искат да запазят железницата и така създават идеята за Napa Valley Wine Train.

През 80-те години на 20 в. друг богат калифорниец – ДеДоменико - се влюбва в концепцията за винен влак и оттогава следват само цветя и рози, а влаковата линия остава семеен бизнес и до ден днешен.

Маршрутът

Въпреки че релсите до Калистога вече не съществуват, останалата част от маршрута на Napa Valley Wine Train остава непроменен. Той пресича сърцето на един от най-популярните и красиви винени региони и в рамките на тричасовото пътуване гостите може да видят пет градчета - Напа, Йонтвил, Оуквил, Ръдерфорд и Сейнт Хелена, както и множество винарни и техните живописни лозови масиви.

Виненият влак започва пътешествието си от гарата McKinstry Street Station в Напа и пътува на север до крайната си дестинация. Към момента влакът спира на различни места в зависимост от деня от седмицата, а гостите могат да слизат, ако са решили да се възползват от пакетните предложения за винени турове на местни изби.


Castle Winery, Напа е част от предлаганите винени турове. Изображение: winetrain.com

Вино

Гостите могат да избират своите места от 10 уникални вагона, всеки от които предлага различни пакети “удоволствия” за любителите на виното.


изображение: winetrain.com

Помислено е както за почитателите на гурме храната, които освен традиционната консумация на изискани блюда могат директно да присъстват по време на приготвянето на храната им в един от трите вагон-кухни, така и за тези, избрали винения влак заради гледката и доброто вино в панорамния вагон, неслучайно наречен "Vista Dome".


изображение: winetrain.com

Виненият влак нямаше да е “винен”, ако не предлагаше богата листа с отлични местни вина, които може да се опитат в специалния дегустационен бар на влака.


изображение: www.theworldofdeej.com

Извън релси

Бизнесът си е бизнес и собствениците на Napa Valley Wine Train са се постарали да запълнят повечето ниши, предлагайки на гостите си винени турове в местни изби, частни турове, гурме обеди и вечери, че дори и едноседмични винени почивки с разнообразна тематична програма.


изображение: www.theworldofdeej.com

На този етап вече всички мислим за цените. Е, виненият влак предлага учудващо достъпни пакети, започващи от скромните $119 на човек. Бохемите и хедонистите може да се възползват и от останалите възможности за ваканционни пакети, пък после ще мислим как да избутаме месеца…

Общо взето мнението ми е, че ако си бил в Калифорния и не си се возил на винения влак и Папата да видиш след това, не е голяма работа! Молбата ми е да не забравяте кой ви каза за Napa Valley Wine Train. Приемам gift сертификати и внимателно с чашите, че подрусва.