0
0
0
s2smodern

Ако досега не е станало ясно, нека повторим: пътуването из Тоскана предлага винени изкушения зад всеки завой. На два часа път от всяка точка в провинцията се намират хиляди изби, лозя и изобилстващи от история забележителности. Месецът на Еносиасти в Тоскана успя да ни докосне само до “върха на айсберга”, но нека не говорим за студ - и без това е зима. Вместо това скачайте на имагинерните си превозни средства за кратка визита до едно от най-известните с виното си градчета в провинцията – Монталчино, за да се наснимаме набързо като лидер на националистическа партия пред Айфеловата кула. За Монтепулчано ще си говорим друг път, освен ако не ги объркам и в този материал. Вие си имайте едно на ум...

Монталчино бе спирка от посещението ни в изба Camigliano – един от най-големите производители на свръхизвестното Brunello di Montalcino (Брунело ди Монталчино) в региона. Монталчино само по себе си е типично тосканско градче с каменни къщи и удивителни гледки към една от най-красивите местности в Тоскана – Val d’Orcia.

Малко история

Основан още от етруските, Монталчино има бурно минало като сателитен град на Сиена (която се намира само на някакви си 42 км). Той играе основна роля в конфликтите между Сиена и Флоренция през XIV и XV в. След налагането на Флоренция над Сиена по времето на Медичите през 1555 г., Монталчино удържа своите позиции чак до 1559 г., но впоследствие пада под властта на Флоренция и остава под неин контрол до Обединението на Италия през 1861 г.

Повече забележителности

Разположено на върха на хълм, склоновете на който през горещите лета ви карат да се чудите какво са си мислили етруските, Монталчино разстила каменните си улици надолу от своята основна събирателна точка – катедралата или т. нар. Duomo.

От мен да знаете: ако сте намерили “храма”, значи сте покорили най-високата точка на всеки средновековен италиански град. Бог високо, както е казал народът...

Няколкостотин метра по равното откриваме и друга забележителност, пред която задължително правим няколко фотоса – крепостта. Построена през 13-ти век крепостта никога не е била превземана, въпреки многократното покоряване на самия Монталчино от различни армии, разчитащи на значителна военна сила.

Отметнали задължението си на туристи, решаваме, че е време за нещо по-така по темата. Пътят от крепостта води към кокетния Монталчино...

в който има поне по една енотека за всеки винен любител, живял някога на света.

Щеше да е чудно, ако беше обратното. Монталчино е сърцето на региона, известен с производството на червеното италианско вино Brunello di Montalcino.

Вино, естествено

Брунело (Brunello) е умалително на мъжкото италианско име Бруно. Гроздето, носещо това наименование, първоначално е смятано за отделен сорт, отглеждан в Монталчино. През 1879 г. съответната експертна комисия постановява, че Санджовезе и Брунело са един и същи сорт. Впоследствие Брунело се превръща в наименование за произход на вино, произвеждано от 100% Санджовезе в рамките на региона около Монталчино – едно от най-скъпите и популярни вина по света. През 1980 г. Монталчино става първият италиански регион, произвеждащ вина с контролиран и гарантиран произход (Denominazione di Origine Controllata e Garantita, DOCG). В началото на 21-ви век производителите на Brunello di Montalcino в Монталчино наброяват над 200, повечето от които дребни фермери и фамилни имения с общ капацитет от почти 330 000 каси годишно.

И тъй като разходката ни в Монталчино минава през изба Camigliano, където освен Brunello di Montalcino ще опитаме и по-непретенциозния му побратим Rosso di Montalcino, ситуацията повелява да кажем и няколко думи за него.

Rosso di Montalcino се произвежда от 100% Санджовезе, отгледано в същия регион като гроздето, използвано за Brunello di Montalcino. Разликата се състои в законовите изисквания относно периода на отлежаване, които позволяват Rosso di Montalcino да прекара само 6 месеца в дъб с общо отлежаване от 1 година преди пускането му на пазара. По закон Brunello di Montalcino трябва да отлежава минимум 2 години в дъб и още поне 4 месеца в бутилка. Rosso di Montalcino е по-леко, по-свежо и по-достъпно вино, a цената му е едва ½ или 1/3 от тази на Brunello di Montalcino.

И един добросърдечен съвет от патилите... Богатият избор на вина е сериозна предпоставка да попаднете в подобна ситуация:

Не забравяйте, че най-добрият начин да излезете от нея е да се допитате до местните. Те не само познават, но и много се гордеят със своето Брунело ди Монталчино. Ако дегустирате и ви попитат дали сте пили по-хубаво вино някога (“like eveeeeeeeeeeer” по думите на американски туристи - очевидци), препоръчваме правилен отговор „Не, никога!“ Бъдете категорични и всичко ще бъде наред. След това ще ви е изключително лесно да се смесите с местните и да си побъбрите за Берлускони, данъците, сладоледа и други съществени теми.

Следващата ни история ще засяга един от основните производители на Brunello di Montalcino – избата Camigliano, където ще си поговорим с един от най-очарователните енолози в света (доказано е) и ще посетим едно от най-малките селца в света (също доказано). Следете ни!