0
0
0
s2smodern

Изкуство и вино

По Коледните празници ви поднасяме една от най-специалните за нас истории от пътуването ни до Тоскана тази година. Fattoria Nittardi беше космическо откритие за екипа ни.

Приятел на приятел (защото хубавите истории започват така от време на време) – очарователен млад сицилианец ни каза: “Ако отивате в Италия, за да дегустирате вина, трябва да отидете при моя приятел. Семейството му притежава малък замък и прекрасна винарна. Ще се влюбите. Ще му се обадя.” (Caro Mario, grazie mille!). Nittardi бе не само една от най-приятните и уединени изби, но също така и мястото, което избрахме за наш “дом” по време на цялото ни пътешествие из Кианти Класико. В този материал искаме да ви разкажем за техните вина, уайнмейкъри и невероятното имение, което няма да съжалявате, ако включите като следваща спирка от една незабравима ваканция в Тоскана!

След няколко часа, прекарани в път, задължителните снимки и попиване на пейзажите, се срещаме с уайнмейкърите Антонио Спурио и Роберто Джелони за тур на имението, посещение на лозята и избата в комбинация с една много специална дегустация на вина в тази прелестна сграда.

Историята на имението датира от 12-ти век, когато то влиза в ролята на дефанзивна кула на границата между провинциите Сиена и Флоренция, оставайки в историята с името “Nectar Dei“ (Нектар на боговете). По-късно, през 16-ти век, имението бива обградено от дъбови гори, обхващащи района между хълмовете, където в наши дни се издигат градчетата Panzano, Castellina in Chianti и San Donato. Собствеността принадлежала на, сигурна съм ще се съгласите, един много специален мъж, наречен Микеланджело Буонароти, който всъщност се занимавал и с производство на вино (аха, не сте знаели, знаехме си!). Дори по онова време виното било с качество, достойно да бъде представено на Папата в Рим.

Верни на здравословната си недоверчивост питаме за доказателства, че Микеланджело действително е живял в кулата на това имение, произвеждал е вина и ги е изпращал на Папата. Разбира се, в Nittardi разполагат с копия на документите, макар че ако държите да видите оригиналите, ще трябва да си направите разходка до Държавния архив във Флоренция. Документирано е, че Микеланджело изпращал определени количества на Папата или лично ги носел в Рим, докато рисувал Сикстинската капела (едно вероятно обяснение за извора на вдъхновение и търпение при изрисуването на подобно произведение). Традицията е запазена и в наши дни – вината на Nittardi все още се изпращат до Папата – като секретариатът на Негово Светейшество не пропуска в замяна да изпрати своите писмени благодарности.

Аз лично предпочитам да не бързаме да стигаме до Флоренция все още – за нея ще ви разкажем малко по-късно, а сега ще се насладим на изключителната изба Fattoria Nittardi и техните чудесни вина!

Артистичният елемент в имението е запазен и доразвит от настоящите собственици Петер Фемферт - галерист и издател от Франкфурт и Стефания Канали - историк от Венеция и причината за всички скулптури на лъвове, на които ще се натъкнете в Nittardi (те са не само символ на Венеция, но и чудесно се вписват в царствената гледка, която се открива пред посетителите).

Семейството поема управлението на имението в началото на 80-те години и насочва усилията си към презасаждане на лозята и изграждането на модерна изба.

Това е магическо място, далеч от основните пътища на провинцията, където съвсем изненадващо се натъквате на произведения на изкуството от световноизвестни творци.

Оставете въображението си да се рее и не се колебайте да зададете въпроса, когато определен познат експонат улови погледа ви. Това наистина ли е оригинална творба на Хундертвасер?

Да, така е! Това е нещо, което не очаквате да откриете скрито между хълмовете на Кианти Класико, освен ако не сте наясно, че Fattoria Nittardi е място, пълно с изненади.

Nittardi се гордее също така с бутиковото си производство на зехтин от три различни сорта маслини – Морайоло, Кореджоло и Франтойо. Може да ви се стори странно, че основната част от стволовете на повечето маслинови дръвчета в региона липсва. Това е често срещано в Кианти Класико и е следствие от суровата зима през 1985 г., когато маслиновите дръвчета измръзват и се налага да бъдат отсечени, както ни обяснява Антонио Спурио. Новите маслини израстват от старите корени, а ние виждаме грижата и уважението на собствениците към дърветата, всяко от които носи специална табелка с имената на гости, отсядали във Fattoria Nittardi. Както неведнъж досега споменавахме, зехтинът е основен продукт за Италия и всяка изба има и свое собствено производство. Местните имат поговорка, или по-скоро шега, която гласи, че хората в Тоскана използват зехтина за всичко… дори добавят малко и в кафето си. Не звучи особено вкусно, но помага да разберете защо в портфолиата на тосканските изби наред с винените етикети намирате и такива на зехтини.

Нека обаче говорим за вино. Първата година на производство за Fattoria Nittardi е 1981. Тогава се поставя началото и на традицията, запазена вече повече от 30 години – всеки етикет на лимитирана серия от тяхното Кианти Класико е дело на специално поканен художник.

През 1981 г. първият художник, автор на етикета е Бруно Бруни, а 30 години по-късно Ким Чанг Йеул е създал картината за етикета на реколта 2011. Етикетите са пазени в тайна преди пускането на виното на пазара, като достъп до тази серия имат основно познавачи и приятели на имението по света.

Fattoria Nittardi разполага с малка галерия, където са изложени творбите, използвани за всички 30 етикета както и няколко други платна. Ако не ви се отдаде шанс да посетите избата, може да разгледате етикетите и да прочетете историите, които са ги вдъхновили на новия сайт на Fattoria Nittardi.

През годините семейство Канали-Фемферт закупува още лозя в региона на Кианти Класико и Марема, запазвайки по-голямата част от горите около имението в Кианти Класико. Общата площ, собственост на Nittardi е 45 хектара, 30 от които са гори и само 4 са лозови масиви. В Тоскана са засадени само 3 сорта грозде - Санджовезе, Мерло и Канайоло неро. Гроздето от Марема също се обработва тук, в новата изба. Вината от Марема носят обозначението IGP (т.е. вина със защитен географски произход), а сортовете включват Каберне совиньон, Мерло, Сира, Каберне фран, Пети вердо и Верментино.

Общият капацитет на избата е приблизително 100 000 бутилки годишно, с изключение на реколти 2011 и 2012, когато производството спада с 25%, поради прекалено сухите лета.

Започваме дегустацията си в избата, където имаме удоволствието да опитаме две различни вина от Каберне совиньон 2012 от 500-литрови бъчви с различно изпичане на един и същ производител, за да разберем вариантите, с които уайнмейкърите разполагат при определяне на финалния бленд. Дегустираме и няколко проби от Пети вердо, използвайки шанса да поговорим за повишения интерес на италианците към експериментирането с преобладаващо френски дъбови бъчви с различни изпичания. Научаваме, че обученията на енолозите в момента често са концентрирани именно върху това и се организират множество дегустации и срещи с производители, в рамките на които се споделя опит и се дегустират проби от много различни съдове като капацитет, изпичане и пори на материала.

Винарната използва и външен консултант. Името Карло Ферини (един от най-добрите уайнмейкъри в Италия) може да ви учуди предвид малките мащаби на Nittardi, но всичко си идва на мястото, когато опитате вината им.

В момента етикетите от портфолиото на Fattoria Nittardi включват:

  • BEN, 2012, Toscana IGT – 100% Верментино
  • Casanuova di Nittardi, 2010, Chianti Classico DOCG – 97% Санджовезе, 3% Канайоло неро – етикетът за тази ограничена серия е създаден от Дарио Фо
  • Nittardi Riserva Selezionata, Chianti Classico DOCG – 95% Санджовезе, 5% Мерло
  • Ad Astra, 2011, I.G.T. Maremma Toscana – 30% Каберне, 30% Санджовезе, 20% Мерло и 20% Сира
  • Nectar Dei, 2009, I.G.T. Maremma Toscana – 40% Каберне, 30% Мерло, 20% Сира и 10% Пети вердо

Виненият магазин към избата е отворен за посетители, но ако сте гост на имението, всичко което трябва да направите, е да слезете до долу, да си изберете вино, да го впишете в книгата на рафта и да го отнесете в стаята си. Плащате, едва когато си тръгвате – изключително удобна опция, която ви кара да се чувствате като собственик на малка изба – много приятно чувство по време на престоя ви в Тоскана.

Fattoria Nittardi предлага и два вида грапа, произведена в сертифицирана спиртоварна в Северна Италия – Distilleria Pilzer:

  • NITTARDI Riserva Selezionata Chianti Classico DOCG, направена от 95% Санджовезе и 5% Мерло. Тази грапа се произвежда само от отлични реколти като, например, 2009.
  • Vinaccia di Nittardi Grappa Riserva – дестилирана от прясно пресовано помаче от Санджовезе.

И двете грапи се произвеждат в ограничени серии между 500 и 1300 бутилки, така че ако сте любител на тази напитка и се влюбите в грапата на Nittardi, трябва внимателно да планирате поръчката си.

Имахме възможността да опитаме повечето от вината на избата и двете грапи. Впечатленията ни дори от базовото Кианти Класико бяха достатъчно добри, че да го включим в избраните тоскански вина, които занесохме обратно в България. Дегустирахме вината в контекста на прекрасен лек обяд с популярната местна салата Панцанела, прошуто с пъпеш и, най-вече, в чудесната компания на уайнмейкърите на избата. Поговорихме за предизвикателствата пред избите в Италия и натиска, който толкова много история оказва върху креативния процес на производство на вълнуващи вина. Научихме много и искаме да използваме възможността да благодарим на Антонио и Роберто още веднъж за тяхното внимание и съвети на тема „какво си заслужава да се види в Тоскана“. Сега е моментът да добавим и отличните си впечатления от персонала на Fattoria Nittardi, чието професионално отношение прави препоръката ни по отношение на това уникално място като хотел и винена дестинация изключително лесна.

В края на дегустацията е време да се връщаме обратно в нашия кът от имението – апартамент в Casanuova, красива реновирана вила от 15-ти век…

…с басейн и невероятна гледка към Панцано. От едната страна са лозята , а от другата - маслиновите градини. Животът наистина е прекрасен на подобно място.

Всеки апартамент разполага с отделен вход, модерно обзаведена кухня и, в нашия случай, огромна камина.

Ако тези снимки не са достатъчно убедителни, нека ви уверя, че в действителност мястото е далеч по-красиво. Fattoria Nittardi ви омагьосва и дори по това време на годината ме кара да се чудя как би изглеждало имението с разпалена камина в компанията на чаша Nittardi Riserva Selezionata, Chianti Classico. Смятам, че определено би си заслужавало! Весели празници!