0
0
0
s2smodern

Страстта зад супертосканските вина

GPS координати: +43° 36’ 43.30’’; +11°11’ 29.76’’

Marchesi Antinori! Вероятно сте чували това име, дегустирали сте някои от техните вина и вече имате формирано мнение. Antinori не могат да ви оставят безразлични, независимо от силната ви позиция в полза на глобализацията или традиционализма. Знаехме, че трябва да подходим към избата информирано, без очаквания, за да ви представим една реалистична история за Antinori и това, което стои зад името. Изчетохме много материали, представящи Antinori по-скоро като имерия, отколкото като семеен бизнес и пожелахме да научим повече за тях от първо лице.

Резервирахме дата за посещение, изпратихме имейл и пристигнахме на място, очаквайки обичайния тур, но вместо това бяхме посрещнати от Елена Капобианко, мениджър “Експорт” и Сара Ниеду от отдел “Комуникации”, които ни предоставиха цялата необходима информация. Имахме възможността да отговорим и на всички въпроси на Елена, която бе искрено заинтригувана от българския пазар. През цялото време си мислех за мащабите на Antinori и ролята, която този прословут български пазар би играла в техните планове – много малка вероятно, но ме възхити отношението и подхода на Antinori към нея. В течение на разговора планирахме и посещение на имението Tignanelo, част от Antinori, малко по-късно този ден. Ще имате възможността да ни придружите, така че останете с нас до края.

Ей така, от нищото, извендъж бяхме попитани дали желаем да разговаряме с Алегра Антинори – една от трите дъщери на Пиеро Антинори – и въпреки шока, имахме достатъчно подготвени въпроси. Бяха ли видели колко малък в действителност бе нашия блог? Със слизането си при нас Алегра ни попита: “С колко време разполагате?”. Би било крайно неуместно да изкрещим “Цялото време на света”, затова запазихме самообладание. Резултатите ще може да видите скоро във видео формат. Ядосах се на себе си колко шокирана бях от скромността, която повечето големи имена в индустрията демонстрират пред нас в личен разговор. Хванах се за пореден път да се размечтавам за такова ниво на професионализъм у нас при конкуренция от по-малко от 100 местни изби. Но, сега е време да поговорим за Antinori.

Семейството прави вино от 1385 г., а това е 26-тото поколение Antinori във винения бизнес. Да, точно така, повечето хора нямат никаква представа каво е правил пра-пра-пра… прадядо им по това време.

Marchesi Antinori притежават винарни от Калифорния до Румъния и произвеждат приблизително 20 милиона бутилки годишно при впечатляващо портфолио от 150 етикета. Казаха ни, че се възприемат като голяма група от малки винарни, но ние искахме да видим колко правдоподобно би звучало това на един средностатистически винен турист и отделихме време да разгледаме чисто новата изба Antinori nel Chianti Classico – забележително и незабравимо място от списъка със заглавие „Да видя задължително:…“.

Antinori nel Chianti Classico е първата изба на Marchesi Antinori, отворен за широката публика и ето къде искаме да ви заведем сега.

Винарната се намира в непосредствена близост до магистралата между Флоренция и Сиена (SR2). Antinori nel Chianti Classico и отвореността към любителите на виното са голяма стъпка за семейството, но можем да кажем, че са се справили отлично и са постигнали красиви резултати. Строежът е завършен през 2012 г., а винарната отваря врати за посетители през пролетта на 2013 г. Ако решите да ги посетите лично, може да запазите тур предварително. Това ще ви помогне да формирате лично мнение за един от най-важните световни производители на вино въз основа на лични преживявания. Цената на турът е €20. Не желаем да ви впечатляваме с повече цифри, като включително ще пропуснем да споменем и общата сума, изразходвана по проекта Antinori nel Chianti Classico. Вместо това ще повдигнем завесата пред това какво е чувството да се намираш в лоното на тази удивителна винарна – творба на арх. Marco Casamonti от Archea Associati Studio – флорентински архитект от флорентинско студио. Think local.

С приближаването си към винарната човек осъзнава, че тя не нарушава естествените контури на склона. Вместо това е “вградена” в него, а меките извивки и лъчи светлина показват пътя напред.

Екипът зад проекта е успял да издигне множество елементи от Кианти Класико на съвсем различно ниво, включително хилядите плочки теракота от близкото градче Импрунета, поставяни една по една, създавайки

въздушната, безтегловна структура на избата, вдъхновена от купола на Brunelleschi в Дуомото на Флоренция - Santa Maria del Fiore – и декоративните решетки „gelosie”, намигване към традиционната тосканска ферма.

Всички тези модерни елементи са поставени на правилното място с поклон пред местното наследство, но збучащи съвсем модерно в този уникален контекст. Съвременен шедьовър, вдъхновен от традицията. Примамва те да използваш прилагателни като “еклектично”, “грандиозно”, “сюреалистично”, но това би било подвеждащо, тъй като чувството в самата изба е изключително естествено, хармонично и спокойно.

Всичко там е посветено на виното!

Може да се насладите на гледката и атмосферата в този храм на виното от два специални моста, издигнати над основното ниво, които позволяват екстензивната въздушна циркулация, туширайки ефекта, който топлината, излъчвана от посетителите, може да окаже върху температурата в близост до самото вино.

Виното се съхранява в условия на умерена и естествена светлина, както и естествено контролирани температура и влажност на въздуха. Гравитачната ферментация и тройната селекция на гроздето не са нещо неочаквано, но изненадващият аспект на съоръжението е минималният му ефект върху околната среда. Дори ако може да предположите предимствата по отношение на температурата, които би имала една подземна сграда, не може да си представите колко малко енергия изразходва тази сграда на четири нива, приютила и по-голямата част от офисите на компанията.

Подобен бленд от архитектура и винопроизводство е типичен за Испания, но не и за Италия. Може би заради това местните имат разнопосочни мнения за избата, но това често се случва с Antinori.

Невъзможно е да не признаем смелостта и “скандалността” на семейство Antinori в многото случаи, когато решават да рискуват, правейки нещо изключително непопулярно. В крайна сметка тези експерименти остават в историята и им носят много позитиви. Ако по стечение на обстоятелствата не сте чували за Tignanelo (IGT), можем да кажем, че това е най-емблематичното вино на компанията, посмяло да предизвика всички концепции на италианците относно италианското вино. Не след дълго Tignanelo се превръща в първото супертосканско вино. Това е първото червено вино от Кианти, включващо нетрадиционни сортове за региона (като Каберне совиньон и Каберне фран) и изключващо напълно белите сортове от бленда. Ако някога сте посещавали Италия или сте говорили с италианска тъща, може би знаете колко е трудно да се надвият местните традиции.

Tignanello не е единственият експеримент на Аntinori. Подобен е бил и сценарият с Cervaro della Sala - първото бяло вино, предвидено да отлежава. Това било нещо нечувано и нелогично като подход в Италия по онова време, което било и причина за трудните му продажби в продължение на години.

Нестандартните решения създават новаторство, а семейство Antinori продължават съзнателно да избират да се развиват по този начин. В момента са се концентрирали върху няколко научни проекта в партньорство с местен университет, отнасящи се до температурния контрол на лозята в Castello della Salla като същевременно работят и върху проект за прецизно селско стопанство, минимизиращо количеството използвани химикали в лозята. Притежават и органична винарна като са създали устойчива система, в която също така се отглеждат плодове и зеленчуци с минимален ефект върху околната среда. Освен че могат да си го позволят, добрата новина за всички е, че резултатите от научните изследвания след приключването им стават обществено достояние – една наистина “колегиална” инвестиция. Antinori имат растящи интереси и в други категории от бързооборотните продукти като в момента разширяват и веригата си от ресторанти, затваряйки кръга на винопроизводството, фермерството и италианския начин на възприемане на храната.

Изкуството е неразделна част от виното. Antinori nel Chianti Classico се гордее и с музей, в който можете да видите изобретение на кой друг, ако не Леонардо да Винчи,

картини от Джорджо Моранди, Oтоне Розай и произведения на световноизвестни творци, включително Йона Фрийдман, Роза Барба и Жан-Батист Декавел. Изложено е и интересно писмо от Джакомо Пучини, в което пише: “Скъпи Пиеро, благодаря ти, че мислиш за мен и благодаря за виното”, семеен герб и макети на останалите изби на Аntinori в Тоскана. Можете да отделите и малко време да разгледате родословното дърво на Antinori, което напомня, че парите в Италия никога не са били по-важни от влиятелността. Това, което правиш, там винаги е имало по-голяма тежест от това, което имаш.

Виненият магазин на Antinori nel Chianti Classico е туристически рай, започвайки от винения бар и всички бели вина, които може да вземеш директно от хладилника и завършвайки с красиво декорирано търговско пространство, където да разгърнеш въображението си (и портфейла си) и да купиш подаръци за всички от сърце до достигане на лимита на кредитната ти карта.

Време е да се изкачим едно ниво нагоре до помещението посветено на зехтина.

Съвременното производство разчита на стоманени съдове, но тезии очарователни керамични съдове са там, за да напомнят за традициите на това производство с Италия като част от тях датират от далечната 1884 г.

Следва помещението за Вин Санто. Уви, нямаше кантучини, но имаше време за кратка разходка между бъчвите.

Ако сте наистина гладни, ресторантът на избата е чудесно място да се насладите на гледката към лозята и начина, по който винарната се слива с пейзажа.

При нашето посещение Rinuccio 1180 бе отворил врати едва преди няколко месеца, предлагайки традиционни тоскански блюда в комбинация с всички (точно така, ВСИЧКИ) вина на Antinori. Можете да посетите ресторанта, независимо дали сте се записали за винен тур или не.

В Antinori nel Chianti Classico се произвеждат 5 от етикетите на Antinori, в това число Villa Antinori, Marchese Antinori Chianti Classico Riserva, Vinsanto del Chianti Classico, Péppoli Chianti Classico и зехтин екстра върджин Péppoli.

Наложи се да направим съвсем кратка дегустация, тъй като времето летеше като италианец по магистрала след отминаването на камера за контрол на скоростта, а ни чакаше и посещение на избата Tignanello.

Разказаха ни, че илюстрираната сграда върху бутилката на Villa Antinori е разрушена, но за наше облекчение ще живее вечно върху този етикет. Е, няма нищо по-хубаво от една добра винена история …

Взехме си довиждане, погледнахме за последно новооткритото съкровище на Кианти Класико и се отправихме към изба Tignanello в търсене на лозята, даващи начало на две от най-известните супертоскански вина - Tignanello и друга легенда на Antinori – Solaia. Отне ни само 15 минути да стигнем там.

Парчетата мрамор в корените на лозите са лесно забалежими и са там,

за да гарантират, че всяко зърно, попаднало в Tignanello ще бъде максимално добре узряло. Главният уайнмейкър и изпълнителен директор на Marchesi Antinori Ренцо Котарела безспорно е отговорен за посоката, в която се развиват вината на Antinori през последните години. Независимо от общата им стратегия обаче всяка изба на Antinori има отделен уйанмейкър, мениджър и агроном. Така всяка изба се движи по свой собствен път. Не би могло да се създава толкова качествено вино без доверието в тероара и хората. Позволихме си да се резсеем за малко с гледката и да си отдъхнем за бъдещето на един продукт, в който сме безнадеждно влюбени.

За съжаление нямахме време да посетим лозята на Badia Passignano. Трите изби са много близо една до друга, а Badia Passignano всъщност е старо абатство, което функционира и до момента. Това ни накара да се замислим за щастливите монаси из имота, които се радват на тосканските пейзажи (и крайния продукт) всеки Божи ден. Това е също така и мястото, където може да откриете един от ресторантите на Antinori, отличен със звезда Michelin - Оsteria di Passignano. Там имате възможност да се запишете на курс по готварство или да разгледате енотеката, за да задоволите апетита си за тоскански преживявания.

Светът на Antinori е голям и вино дебне отвсякъде. Ако сте във Флоренция, може да се отбиете до Piazza Antinori в центъра на града и да разгледате Palazzo Antinori (просто един малък дворец, притежаван от семейството), потапяйки се във впечатляващата история на града. Ако сте гладни, разходете се и си запазете маса във флорентинският ресторант на Antinori. Не се притеснявайте, ако натоварената ви програма не го позволява. Винаги може да посетите ресторантите от веригата Antinori във Виена, Цюрих или Москва. Само си изберете.

Нашето посещение в Antinori nel Chianti Classico ни вдъхна оптимизъм за бъдещето на виното. Когато имаш досег с глобална компания се надяваш да видиш тази огромна власт съсредоточена в добри ръце, надяваш се това, което извличаш като усещане да е автентично и това, което разказваш на другите за тази среща да остави своя отпечатък. Ние вярваме, че всичките 26 поколения Antinori са носили огромна отговорност на плещите си и решенията, които са вземали, на този етап изглеждат правилни.

Искаме да ви разкажем повече за страстта на Antinori към техните вина директно от източника в интервю с Алегра Антинори, което скоро ще може да откриете в нашия блог.