0
0
0
s2smodern

Искахме да ви представим една наистина бутикова винарна, но думата “бутикова” носи със себе си опасността от излишни претенции, освен ако не обясним, че в тази история “бутикова” се използва в смисъла на “малка, автентична и искрена”. San Giusto a Rentennano (в миналото позната още като San Giusto alle Monache) е сред най-земните винарни, предлагащи първокласно вино без капка помпозност. Сан Джусто въплъщaват изисквания винопроизводител по техния много небрежно-елегантен, “I did it my way” начин. За съжаление подобни изби се откриват трудно и локирането на Сан Джусто изискваше задълбочено проучване от наша страна. Добрата новина е, че свършихме работата вместо вас и вече не трябва да я търсите.

Fattoria San Giusto a Rentennano се намира на едва 12 километра от Сиена – още една възможност да посетите историческия град, ако искате да разгледате забележителностите на Тоскана. Пристигнахме в избата по красивия път SP484 (което означава, че лесно може да комбинрате пътуването с отбивка до Barone Ricasoli, която се намира изключително близо).

GPS-ът ни отведе по тесен път, излизащ на малък, затревен площад, където може да направите обратен завой, но още недейте! Паркирайте под сенките на дърветата, където жегата и звукът на цикадите ще ви направят още по-нетърпеливи да стигнете до хладнината на избата, която трябва да е някъде наблизо. Табела липса, но винарната е точно зад ъгъла и скоро ще бъдете възнаградени.

Видяхме врата с надпис “Офис” и хайде вътре. Любезен мъж (който впоследствие оказа се бил един от двамата главни уайнмейкъри) ни инструктира да позвъним на звънеца на зелента врата в дясно…

...след като подминем още един старинен вход.

Абракадабра!

Няколко минути по-късно имаме удоволствието да се запознаем с Елизабета и сме готови да видим избата.

Минаваме покрай дегустационната,

…която въсщност е едно много скромно, но очарователно място, без допълнителни претенции от изначалното си предназначение.

Елизабета ни обяснява, че винарната е семеен бизнес. Избата е ситуирана на мястото на женски метох, който по-късно е трансформиран в крепост. Все още може да се видят останки от оригиналните стени. Замъкът е почти напълно разрушен по време на войните между Флоренция и Сиена, а настоящата вила е построена в края на 15-ти век. (Нищо изненадващо. Една по-нова постройка би будила подозрения по италианските стандарти).

Сан Джусто а Рентенано се управлява от семейство Мартини ди Чигала, като Лука, Франческо и Елизабета се грижат за избата. Двамата братя се занимават с производството на вино - Лука е винаги на лозето, докато Франческо е отговорен за избата. Елизабета, сестра им, им помага в менажирането на винарната. Според нея тайната на Сан Джусто се крие в традицията зад винопроизводството. Тя играе основна роля за постоянното качество, предлагано от винарната, успоредно с щипка от перфекционизма на Лука и крайната му стриктност по отношение на служителите. Разбираме съвсем точно какво има предвид Елизабета. Ние също сме благословени с братя и сме имали изтощителното удоволствие да работим с тях.

В тази зала има специална част за съхранение на старите реколти, като най-старата датира от 1985 г. В редки случаи уайнмейкърите организират вертикална дегустация, чиято цел е посетителите им да наблюдават от първо лице промените, през които преминава виното с времето (а в тази изба, голяма част от вината са създадени именно за дълго отлежаване в бутилка).

Оценките по Pobert Parker на вината, произвеждани от семейство Мартини ди Чигала варират от 92 (това е най-ниската) до 98 (като повече от едно вино има толкова висок рейтинг). На фона на тези впечатляващи оценки, допреди няколко години около 60% от продажбите на избата са се реализирали в Италия. В последните години, обаче, нещата са се променили съществено. Към момента Сан Джусто изнасят почти цялата си продукция извън страната, като пазарите им включват: САЩ, Япония, Германия, Белгия, Франция, Англия, Чехия и Русия.

Общата годишна продукция на избата е около 85 000 бутилки. Предвид високия рейтинг и постоянното качество на вината, не беше очудващо, че при нашето посещение през юли избата почти беше изерпала наличностите за продажба.

Портфолиото на избата включва пет етикета както и, разбира се, зехтин екстра върджин - микс от четири сорта маслини, в това число Франтойо, Лечино, Морайоло и Пендолино. Трябва да ви предупредим, че едно пътуване до Тоскана е сериозна причина да научите повече за зехтина. Различните сортове маслини предлагат разнообразие от вкусове и могат да се използват за приготвянето на различни ястия и при строго определени готварски техники. Рискувате да станете причина за странни погледи от италианците, ако говорит за зехтина прекалено общо, така че просто кимайте, докато не натруате достатъчно познания, с които да боравите.

Базовото Chianti Classico (DOCG) (Кианти Класико) на избата се състои от 95% Санджовезе и 5% Канайоло и обикновено отлежава в по-големи дъбови бъчви (ще ги наречем със скромното френско „Tonneaux“) за период от 10 до 12 месеца. Впоследствие виното отлежава още 6 месеца в бутилка.

Избата предлага и Chianti Classico Riserva (DOCG), наречено Le Baróncole (97% Санджовезе и 3% Канайоло), което подлежи на продължително отлежаване. Виното се съхранява основно в малки барици и няколко по-големи за период от 16 до 20 месеца в зависимост от реколтата, последвани от още 6 месеца в бутилка.

Percarlo (IGT) е най-добрата селекция на Сан Джусто от сорта Санджовезе. Percarlo 2011 (100% Санджовезе) отлежава 2 години във френски дъб и още 2 години в бутилка преди да бъде готово за продажба. Резултатът? Вино от Санджовезе, за което уайнмекърите твърдят, че може да отлежава до 20 години. Де да имахме такова търпение...

Винарната произвежда и ограничена серия La Ricolma (IGT), от 100% Мерло, която отлежава 20-22 месеца във френски дъб и после (да, точно така) прекарва още 6 месеца в бутилка. Не може да не се възхитим на дисциплинираното им постоянство, независимо от малките мащаби на производството им.

Винарната предлага и десертно вино – Vin San Giusto – едно vino dolce от 90% Малвазия и 10% Тербиано. Не забравяйте, че винарната се намира в най-южата част Кианти Класико, където качествените десертни вина са задължителни за дегустация.

Купихме си единствената бутилка, която успяхме. Когато посетихме избата през юли, всичко друго беше изчерпано. По стечение на обстоятелствата ни се падна Chianti Classico 2011, което да ни напомня за това очарователно пътешествие. Успяхме да го предпазим от 38-градусовите жеги навръщане - геройство, което включваме в списъка си с почти невъзможни, но успешни мисии. Готово!

Сан Джусто в няколко думи: висококачествено вино, разумни цени, автентичност, постоянно качество и ексклузивност по отношение на количествата. Защо да не опитате сами? San Giusto a Rentennano определено заслужава времето и вниманието ви. Очаквайте индивидуално изживяване, без тълпи от туристи. Само вие, вашия домакин, едно заспало куче, звукът на цикадите и отлично вино. Какъв живот!