0
0
0
s2smodern

Най-добрият винен тур

За да започнем тази история както трябва, беше наложително да отворим бутилка Chianti Classico Riserva 2010 – Rocca Guicciarda – виното, което донесохме обратно специално за целта. Нито едно въведение не би могло да опише стойностно преживяванията ни в Barone Ricasoli, освен ако не е съпътвствано от точния вкус.

Винарната има зад гърба си изумителна история, произвежда отлични вина и предлага невероятен списък с винени турове, които се убедихме, че са сред най-добрите в Италия. Изборът ни да посетим точно тази изба беше лесен, но не очаквахме, че това щеше да бъде най-добрият винен тур от цялото ни пътуване. Нито един аспект от виненото ни преживяване там не може да бъде определен като по-малко важен от останалите, затова ви предлагаме една многостранна история за изба, гордо носеща знака на Kианти Класико (Chianti Classico) и името Barone Ricasoli.

Barone Ricasoli е най-старата, да, НАЙ-старата изба в Италия, вторият най-стар семеен бизнес във винената индустрия в световен мащаб и четвъртата най-стара компания в света. Точка. Трудно е да си представим, че не сте впечатлени, но за да придобиете по-ясна представа за влиянието на това семейство върху винената индустрия, ще ви разкажем малко за тях и барон Bettino Ricasoli (1809 г. – 1880 г.) – човекът, създал рецептата за Chianti Classico, популяризирал я и експериментирал с нея, така че днес да можем да оценим качествата на вината от този емблематичен регион.

Рикáзоли е стар флорентински род като първите документи за тях датират от 800 г. Членове на семейството започват да се занимават с вино с придобиването на замъка Brolio през 1141 г., а вината им се ескпортират от 1600 г. насам.

Така нареченият Classic Tour (Класически тур) на винарната започва с посещение на замъка Brolio, в рамките на който професионален гид ще ви покаже най-интересните за вас неща и ще се постарае да не ви изморява с прекалено много дати.

Първото, което виждате е укреплението. Това е единственият замък, устоял на нападенията срещу Сиена. Войните между Флоренция и Сиена заемат важна част от италианската история и макар замъкът да е съвсем близо до Сиена, то в миналото тези земи са принадлежали на Флоренция. Потъмнелите камъни в основата на укреплението са единствената част от оцелялата постройка, останала там от 11-ти век, тъй като замъкът е бил разрушаван два пъти.

В музея към замъка Brolio, разглеждайки всички притежания на най-известната фигура в семейството – Бетино Рикáзоли (Bettino Ricasoli) - изпитваме усещането, че независимо от свърхчовешките му постижения, той много прилича на любимия ви дядо – човек, който знае всичко и с който сте обожавали да прекарвате времето си. Мисълта, че хората вече не са такива ни натъжава, но би било грешно и да смятаме, че в миналото е имало много такива личности.

Барон Рикáзоли е бил истински ренесансов човек. Занимавал се е с наука и изкуство, но е известен с това, че е бил невероятен политик. Рикáзоли е бил поддръжник на непопулярната в миналото идея хората да имат правото да гласуват и е бил едно от най-важните фигури, участвали в Обединението на Италия (Il Risorgimento) – друга непопулярна за времето си идея. Той става вторият министър-председател на Италия през 1861 г., като е преизбран на същия пост и през 1865 г. Ако повече министър-председатели правеха прекрасно вино, светът нямаше ли да е значително по-добро място?!

Параклисът със семейната крипта в двора също е отворен за посетители.

След като приключите с посещението на музея, параклиса и криптата, преди да се отправите към частта от замъка, където се е извършвала истинската винификация, не пропускайте да прекарате известно време на терасата и да се насладите на пейзажа.

Разгледайте и красивата италианска ренесансова градина пред замъка, заобиколена от маслинови дървета, кедри и лозови масиви.

Моля?! Италианска градина ли казахте?

Да, обяснява нашия гид, макар че една от най-известните се намира във Версай. Тези градини имали за цел да пресъздадат „идеалното място“ – Райската градина – и набрали популярност още през 15-ти век. Тъй като гидът ни е от Германия, решаваме, че можем да се доверим на безпристрастността й и споделяме тази важна информация, която може да ви се окаже полезна в разгара на спор за качеството на френските спрямо италианските вина. Може да няма нищо общо с аргументацията по темата, но звучи достатъчно изненадващо, за да обърка опонента ви.

В момента замъкът е частна резиденция, което те кара да се замислиш защо ти не си наследил поне един замък в Италия като дете (въпросът тук не е „защо на мен“, а „защо не на мен“ и изниква съвсем спонтанно на тази тераса). Би било лесно да заключим, че притежанието на имот с такава стойност е песен, но предвид бюрокрацията в Италия, може би идеята не е чак толкова добра – би отнело поне няколко живота да направиш с него, каквото пожелаеш. И все пак, човек не би имал нищо против да се буди с тази гледка всеки ден.

Ако погледнете малко по-встрани, в далечината ще видите Сиена, настоящите сгради на избата Barone Ricasoli и най-страрият лот, принадлежащ на семейство Рикáзоли от векове.

В момента е засаден с Мерло и Шардоне, а най-старите лози са там от 1995 г. Стоим безмълвно с поглед към най-старата изба в Италия… и едно “WOW” никак не ни стига да опишем чувството!

Барон Рикáзоли имал желанието да създаде вино, което можело да отлежава добре в дърво и впоследствие експериментирал с различни видове дърво и бъчви, за да постигне желаните резултати. В началото баронът купувал дъбови бъчви (част от които френски барици за коняк) от доверени производители, поради липсата на качествени такива в Италия. По-късно започнал да произвежда собствени бъчви, носещи надписа “Fattoria Brolio”, което му позволило да контролира повечето аспекти на производството. Това се случва по времето на “изполицата” – феудална система, при която едрите земевладелци отдавали на селяните земя, която да обработват като в замяна те връщали 50% (така е било в Италия) от реколтата си и били длъжни винаги да са на разположение на господаря си. За да се осигури качеството на виното в тази система, процесът се контролирал от хора на барона, до момента, в който дамаджаните със сок не била внасяни в замъка за отлежаване. Малолактичната ферментация протичала в дървените бъчви и виното оставало там, за да може да бъде наблюдавано директно от Рикáзоли.

Бетино Рикáзоли е бил истински предприемач в областта на виното, член на семейство, което имало за цел да приравни качеството на италианското вино с това на френското. За щастие той успял да постигне тази цел приживе през 1867 г., когато първото вино от Brolio печели златен медал от изложението в Париж. Изглежда дори създаването на рецептата за Кианти Класико не е било толкова важно, колкото цялостната философия на Бетино Рикáзоли за винопроизводството и комуникирането й със всички хора, работещи на лозето. Още от началото на миналия век вината Brolio вече са добре познати и се изнасят в много части на всета, в това число Китай, Саудитска Арабия, Централна Америка, британските колонии в Африка и Южна Африка.

В наши дни Франческо Рикáзоли (Francesco Ricasoli) - 32-ят барон на Brolio - си е поставил за цел да възвърне славата на вината Brolio. В момента винарната е най-голямата в региона Кианти Класико и произвежда 2,5 милиона бутилки годишно. Експортът отговаря за 70-80% от продажбите всяка година като основни пазари за избата са Скандинавието, Германия, Белгия, САЩ и Канада.

Нашият тур продължава с посещение на производствените съоръжения, където се почуствахме у дома…

като най-вълнуваща ни се стори панорамната гледка към “винената катедрала” на Barone Ricasoli. Можехме да останем там с дни, но предстояха още интересни места в самата изба.

Основната сграда на винарната е много ненатрапчива и стилна прелюдия към това, което ви очаква вътре.

Вгледайте се добре, защото това е мястото, където ще откриете винения магазин. Не забравяйте и да се присъедините към “Il Club degli Amici” или “Приятелския клуб” на избата. Освен отстъпки от вината, които обичате, членството ви осигурява достъп до специални оферти, лимитирани серии вина и всички новини около Barone Ricasoli.

Прекъсваме програмата с важно предупреждение: всички пространства в избата са изключително уютни - от офисите за персонала,

през общите части,

до подземните нива,

които компанията използва за лекции, презентации и частни събития.

Атмосферата е гостоприемна - уникален бленд между старинно и модерно, нещо към което мениджмънтът им също се стреми да комуникира.

Турът продължава с дегустацията, която всички очакваме с нетърпение.

Време е да отворим виното! Щастиливи сме да споделим дегустацията си със слънчевата Олайа Лопес-Корона, “Експорт” мениджър, която подбра за нас четири от най-популярните вина на Barone Ricasoli, а именно:

  • Torricella – Toscana IGT – Chardonnay and Sauvignon Blanc, 2011
  • Brolio – Chianti Classico DOCG – Sangiovese, Merlot and Cabernet Sauvignon, 2011
  • Rocca Guicciarda – Chianti Classico Riserva DOCG – Sangiovese, Merlot and Cabernet Sauvignon, 2010
  • Castello di Brolio – Chianti Classico DOCG – Sangiovese, Merlot and Cabernet Sauvignon, 2010

Barone Ricasoli разполага с общо 12000 декара земя, 2300 от които са засадени с лозя. Най-доброто грозде от всички лотове се използват за производството на емблематичното Castello di Brolio - 80% Санджовезе, 15% Мерло и 5% Каберне Совиньон, отлежаващо 18 месеца в барици и нови бъчви. Това е виното символ на избата, така че задължително го опитайте по време на посещението си.

С Олайа си говорихме за значението на традицията в Италия и какви са местните предпочитания по отношение на италианските вина, как италианците избират вино за вечеря и какво пият, когато пътуват. Осъзнахме, че както с всичко останало в Италия, това също са сложни теми. Италианците предпочитат да пият местните си вина по региони и рядко експериментират. Истински традиционалисти са освен в случаите, когато изобщо не са. Разби-и-ира се! Общата площ на региона Кианти Класико е 700000 декара, като едва 70000 от тях са заети с лозя. При 1200 винарни, действащи на територията му, не е трудно да си представим колко трудно е за дадена изба да изпъкне пред конкуренцията.

Може да научите повече по въпроса, ако изберете Класическия тур (Classic Tour) на Рикáзоли, който вечер магически се превръща в Тур по залез (Sunset Tour) и то с екстрата, че в полунощ вълшебството не се разваля. Както обяснихме по-рано, няма да сбъркате с нито една от винените обиколки, предлагани от Barone Ricasoli. Думата “гостоприемство” в избата се приема съвсем буквално от туристическият отдел, който е фантастичен и лично допринася за незабравимите спомени на 50000 посетители годишно. Поставили си за цел да водят малки групи с туристи, което им позволява индивидуален подход към интересите на посетители и дава възможност на персонала да покаже истинската страст на Brolio към виното.

Barone Ricasoli предлага и Grand Cru тур – частен тур, фокусиран върху лозята, почвите и вината в компанията на персонален гид. Винарната отделя особено внимание на изследванията си на почвите, предопределящи приблизитено 150-те различни вида винификация на избата в момента. Отблизо може да се запознаете с 5-те основни типа почви под масивите на винарната, ако искате да научите повече за тях.

Други интригуващи турове включват Тероар тур (Terroir Tour) и Гурме тур (Gourmet Tour), но като едни непоправими романтици, ние останахме най-силно впечатлени от Пикник тура (Picnic Lunch Tour). Той включва специално приготвена за вас от майстор готвач кошница с 5 вида домашен хляб, традиционни тоскански ястия и бутилка вино, очакващи ви на красиво украсена маса сред живописните лозя на избата. Обядът никога не е звучал по-изкусителен! Веднага се влюбихме в идеята, но за съжаление местата за този тур бяха заети. Обясниха ни, че успехът на тура е бил изненада и за самата изба. Е, на нас ни остана само отново да си обещаем да не пропускаме това преживяване следващия път.

Още едно посещение? Да, моля! Туристическият отдел на Barone Ricasoli, оглавяван от Симона Брандини, работи върху нови турове всяка година, което гарантира, че няма как предложенията на избата да ви омръзнат. Разговаряхме със Симона и останахме убедени, че именно хора като нея са причината някои винарни да успяват да комуникират с любителите на виното много по-добре от други. Уебсайтът на Barone Ricasoli е напълно функционален и прави комуникацията с избата много достъпна. Всичко, което се изисква от вас е да се свържете с тях и да си запазите тур. Отличното обслужване оттам-нататък е гарантирано. Вашето преживяване е добре обмислено от паркинга, през залата за дегустации, до опциите за обяд или вечеря в остерията към избата. Това е една наистина модерна винарна от 21-ви век с 1000-годишна история зад гърба си, което личи във всичко, което правят.

Слоганът на Barone Ricasoli се превежда като “Истинската същност на Кианти Класико ”, което напълно отговаря на начина, по който те успяват да представят своя винен регион. Ето защо Barone Ricasoli е задължителна точка от вашeто пътешествие в Тоскана. Дори и да смятате, че историята им е даденост, не може да не се възхитите на философията на избата, свързана със създаването на вино, отношението й към служителите и гостите им, както и стойността, което всичко това добавя към вашата чаша вино… истинска класика от Кианти Класико!