0
0
0
s2smodern

Наистина е така! Всеки отговор на въпросите, които имахме за Италия или италианците започваше с израза “…сложно е…”.

Свикнахме с това нещата да са едновременно правилни и грешни, верни и неверни. Италианците са фанатици на тема “храна”, говорят повече, отколкото мозъците ни успяват да асимилират за ден и измерват големите суми пари във Ферарита. Само в Италия, дами и господа!

Много италианци могат ясно да проследят семейната си история назад до 15 век или дори по-рано и понякога поставят под съмнение собствения си разум заради италианската политическа обстановка в момента, която им дава избор между Берлускони и един комедиант. Това вероятно прави ситуацията не много по-различна от тази в България. От друга страна мащабите на винената индустрия в Италия са огромни и задълбоченото й изследване може да отнеме цял човешки живот, но ние не успяхме да се въздържим да опитаме!

Три седмици по-късно най-накрая се завърнахме и се готвим да ви покажем всички места и винарни, които успяхме да посетим. Дегустирахме някои от-лич-ни вина, срещнахме невероятни хора и се насладихме на наистина спиращи дъха природни и градски пейзажи.

Животът действително е тежък, но някой трябва да го живее… всичко за нашите читатели! Междувременно част от вас ни изпращаха гневни имейли относно невъзможността ни да пишем, докато пътуваме. Благодарим ви, вие също ни липсвахте, но качествената интернет връзка посредата на лозе, заобиколено от маслинова горичка, се оказа химера и ако трябва да сме абсолютно честни… навън беше прекалено красиво, за да прекарваме време зад лаптопите.

Избрахме да шофираме из Италия и това само по себе си беше изключително приключение. Италианците карат по техен си “много италиански” начин и придвижването из тази свръхнаселена страна, залята от туристи, особено през лятото, е сериозно предизвикателство. Затова решението да се радвате на пътуването независимо какво се случва около вас е ключов елемент от приятното изкарване, ако изберете да се придвижвате с кола. Любезна дама в една от избите, които посетихме, предложи да ни закара до забележителност, част от винения им тур. Съгласихме се, но поискахме да вземем собствената си кола, за да не я притесняваме. “Не се тревожете”, каза тя, “не всички италианци сме еднакви. Не всички караме като откачалки”. Дааа, сложно е!

Може да ви се наложи да прочетете някоя и друга книга, различна от туристически пътеводител, за да разберете по-добре италинците, като например “La Bella Lingua” на Даян Хейлс, а пътуването ви може да е окаже най-подходящият начин да ги наблюдавате отблизо.

Ако решите да вземете с вас домашния си любимец, Италия е една от най-дружелюбните държави в света в това отношение. В действителност, ако пътувате с куче, хората автоматично започват да се отнасят по-добре с вас – кучета се допускат почти навсякъде, а в ресторантите директно им се сервира купичка с вода. Внимание! Разхождането на куче по улиците е неопровержима причина да бъдете спрени и ентусиазирано заговорени от приятелски настроени италианци, които продължават да говорят дори след като осъзнаят, че не ги разбирате. Ако се усмихнете, разбира се става по-лошо, но определено не може да спрете да го правите, защото те просто са изключително позитивни и винаги имат какво да ви кажат. Случайни минувачи със сигурност ще се присъединят към разговора и за отрицателно време ще се озовете сред тълпа щастливи италианци, обсъждащи нещо наистина забавно.

Ние успяхме да посетим Венеция, Флоренция, Сиена, Сан Джиминяно, Волтера, Монталчино, Монтепулчано, Пиенца, Болгери, Лука, Пиза, Ла Специя, Чинкуе Тере, Портофино, Барбареско и Милано. Ще ви покажем снимки и видеа от едни от най-невероятните места в Тоскана (включително Вал д’Орча), Лигурия и Пиемонт и ще ви дадем насоки какво да търсите, ако планирате подобно пътешествие. Получавате всичко това абсолютно безплатно и, ако поръчате сега, получавате бонус от изключително забавни моменти, стига да обещаете да отделите време, в което да се насладите на Италия в нашата компания. Благодарим ви, че избрахте да пътувате с Еносиасти Травъл, затегнете коланите!

Винарните, които избрахме да ви покажем се различават една от друга по отношение на мащаби, стратегия и производство. Повечето от тях се намират в Тоскана, където ще обиколим Кианти Класико, Монталчино, Монтепулчано, Болгери (Марема). След това се отправяме към лозята на Чинкуе Терре в Лигурия.

По-късно ще се отклоним до селцето Барбареско – сърцето на Пиемонт, където Небиоло е цар. През следващите седмици обещаваме да ви отведем на вълнуващо пътешествие до следните дестинации, като ви разкажем за самата изба, дегустацията на вина и приятния разговор с мениджмънта или уайнмейкъра.

@ Fattoria Poggio Alloro ще ви разкажем за същината на т. нар “agriturisimo” и как този вид туризъм работи в контекста на винарната.

@ Barone Ricasoli ще посетим ПЪРВАТА (да, правилно прочетохте!) винарна в Италия и четвъртия най-стар семеен бизнес в света.

@ San Giusto ще разгледаме една наистна бутикова изба с вина, които рядко са получвали по-ниски оценки от 93 от Паркър.

@ Antinori nel Chianti Classico ще се отдадем на оригиналното супертосканско преживяване и ще вземем интервю от Алегра Антинори в една изба, която по нищо не напомня на типичните такива за италианката винена индустрия.

@ Fattoria Nittardi ще се запознаем с вината от Кианти Класико и Марема и ще открием едно уникално място за престой в Тоскана.

@ Camigliano ще опитаме Брунело ди Монталчино и Росо ди Монталчино в компанията на очарователния Серджо Кантини, който, без съмнение, е едно “tesoro”.

@ Avignonesi ще се “гмурнем” в тероара на Монтепулчано и ще опитаме божествено Вин Санто, което не е като другите.

@ Ornellaia ще въздишаме по дъбовите бъчви, търпелово пазещи предстоящата реколта Masseto.

@ Gaja ще се опитаме да разберем както е направило Барбареско по-популярно от Бароло и ще открием тайните зад производството на едно от най-добрите вина в света.

Ако желаете да посетите винарни в Италия, най-подходящото време от годината е през май, юни и дори юли, ако сте способни да издържите жегата и големия брой туристи. Август е месец за почивка, персоналът във винарните е ограничен и може да срещнете трудности с уговарянето на посещения. Подобни проблеми може да срещете и по време на подготовката и реалния гроздобер, разтягащ се във времето между септември до (понякога) ноември. През зимата и ранната пролет е важно да си помислите дали искате да видите лозята без красивите им листа, които определено променят пейзажа.

Извън разказите за винарни, ще ви подшушнем за един невероятен винен бар във Флоренция на име “Gusta Vino”, както и за едно от най-приятните винени изживявания, които може да получите в сърцето на Чинкуе Терре, Лигурия, в селцето Корнилия и по-точно в сгряващата сърцето енотека/винен бар “Terra Rossa”, която освен всичко предлага удивителна гледка към морето и склоновете с лозя.

Най-накрая ще се завърнем като горди собственици на дамаджана, като хора, използващи думата “чао” прекалено често и завинаги влюбени в италинското вино и храна.

За тези от вас, които ни изпратиха плашещи имейли и отправиха заплашителни обаждания сме подготвили хладилник пълен с Aperol, лимончело, босилеков ликьор (който е наистина… „специален” и „не за всеки“), сирене пекорино и паста „Пичи” (е, добре, това вече не го държим в хладилника) в случай, че решите да дойдете за вечеря. Всичко това успя да ни се случи между два концерта на Андреа Бочели и Роби Уилиамс… перфектното оправдание. И ако никога не сте споделяли събитие със 70 000 души, определено си го запишете като нещо, което да направите преди да… е, знаете.

В заключение: Италия, ти си сложна, красива и истински очарователна страна. Ще се върнем отново, а сега на работа!