0
0
0
s2smodern

Мидалидаре са едни от основните заподозрени в създаването на добро име на бутиковите изби у нас. Освен че правят страхотно вино, те знаят какво означават термини като „маркетинг“, „позициониране“ и „винен туризъм“ и ги използват по предназначение.

Предвид имиджа, който са си извоювали на българския пазар, беше естествено да ги посетим от първо лице!

Дестинация: Могилово

След кратък, но изпълнен с предизвикателства off-road experience по един от красивите ни родни пътища, минаващ през село Винарово (усмивки, всички!), пристигате в село Могилово. Вместо Google Maps ви съветваме да слезете от магистрала Тракия на отклонението за Чирпан и да тръгнете по стария път за Стара Загора. Село Могилово и Мидалидаре ще са ви съвсем близо, но имайте търпение в последните метри – някои дупки са с диаметър на бъчва, в която не искате да попаднете. Приемете го като част от чара на пътуването, но не забравяйте да проверите статуса и на резервната гума.

Комплексът

Започнахме обиколката си с новата изба на Мидалидаре. Точно така, в село Могилово вече има две изби, обработващи гроздета от различни лозя. Самите изби са конструирани в различен стил, като всяка притежава свой характерен облик. Дистанцията между двете е по-малко от 2 километра, затова, макар и да няма табели, няма как да се загубите. По средата между двете изби Мидалидаре са се заели със сериозната задача да построят и хотел със спа център, който би трябвало да е завършен най-късно в края на годината. Искрено се радваме, че в Могилово се работи усилено в посока развитие на регионалния винен туризъм.

В новата изба имате възможност да се разходите между административните и производствените сгради.

Там се намира и ресторантът/дегустационна зала на избата, който функционира по предварителна заявка.

Ако желаете да дегустирате, е важно да споменете предпочитанията си, за да ви предложат най-доброто. Предимство също е и да сте в група с други еносиасти.

За нас най-интересната част беше разговорът с технолозите на Мидалидаре – Александър Алексиев и Николай Катеров – и това, което те ни разказаха за визията си, реколта 2012 и новите проекти на Мидалидаре, които ще очакваме с нетърпение на пазара.

Технологията

За напредналите в материята новата изба разполага с 16 съда за ферментация с обеми от по 7000 литра.

След това, за повечето вина започва работа с 400-литрови бъчви. Запознахме се по-подробно с белите вина на Мидалидаре. Първоначално гроздето се охлажда с въглероден двуокис, след което бъчвите отиват в специалната, уютна хладилна камера. Там се помещава и бъдещото Шардоне Калиста (Barrel Fermented), ферментиращо само в чисто нови френски дъбови бъчви, специално произведени за ферментация на бели вина.

Тези впечатляващи бъчви предлагат технологията на ферментация, патентована от френската бъчварна Барон (Baron). Бъчвата стои върху специална количка с ролки и оросяването на шапката по време на ферментация става чрез въртене – едно въртене, препоръчано от Барон, е 3 пъти наляво и 3 пъти надясно, макар че ни увериха, че нищо няма да избухне, ако без да искаме, се объркаме при броенето. Познайте дали ни се прииска да прекараме деня във въртене на бъчви спрямо препоръките на производителя. Важното е, че в Мидалидаре не правят компромис с бъчвите, работят пряко с бъчварите и приемат препоръките им за различните видове вина, което е меко-казано, похвално.

Вината

От реколта 2012 опитахме вионие, което ще се купажира с шардоне. С известно страхопочитание дегустирахме и едно ексклузивно, да го наречем “double barrel” вионие. Оригинално решение на избата да създаде силно ограничено количество чисто вионие – едва две бъчви, чието бъдеще за момента се пази в тайна. Ако се чудите какъв е вкусът на привилегията, явно е нещо такова.

Дегустирахме и шардоне Memento, без никакъв дъб, от лозе с редуциран добив до 450 килограма от декар. Отделихме внимание и на совиньон блан, от който тази година са произведени близо 40 000 литра. За сравнение, в началото цялата продукция на избата от бели вина е била 30 000 литра. Последва розе от мурведр, което ще се появи като нов бранд, с нов етикет. От бъчвите опитахме и едно каберне фран, което нямаме търпение да видим в бутилка след няколко месеца.

И още малко цифри: общият капацитет на двете винарни Мидалидаре е 300 000 бутилки вино, като миналата година са произведени 208 000 бутилки.

Магазинът

Споменахме за цялостната и добре следена визия за развитие и растеж на Мидалидаре, нали? Е, като част от хващащия окото комплекс, може да посетите и кокетния магазин на избата.


Магазинът на Мидалидаре. На пода – пак внимание към детайла и “витрина” с бъчва.

Там се предлагат лимитирани серии, които не може да откриете и закупите другаде, а и защо да не се възползвате от цените в избата?! Ако имате нужда от помощ с избора, доверете се на препоръките на персонала. Не забравяйте да оставите и вашия автограф в книгата им за гости – така името ви ще се нареди наравно с много известни личности, посетили Мидалидаре.


Rock ‘N Rolla е представител на лимитираните серии на Мидалидаре и е инспирирано от едноименния филм.

Оригиналът

Доволни от приятно и детайлно поднесената информация, за нас беше време да се отправим към втората (но всъщност първа по ред) изба, където си обещахме да наблегнем на червените вина.

Мястото е изключително спокойно и красиво, в стил, коренно различен от този на новата изба, но все така с креативен размах.

Ние се насочихме към помещението с бъчвите, където се намира и част от АРТ колекцията на избата.

Опитахме сира, мерло и каберне фран от новата реколта – изкуство в течен вид. Интензивни, наситени, запомнящи се.

Впечатлени от цялостната визия, се постарахме да заснемем и най–интересното от еклектичния стил на избата

и да ви провокираме да ги посетите - самостоятелно или в компанията на вашите приятели на тема вино. Тази изба също разполага с дегустационна, в която, с вещите напътствия на специалист, може да опитате вината на Мидалидаре Естейт в приятна “неодзен” атмосфера.

Докато се разхождахме, ни се стори, че забелязахме забързан будистки монах с гребло да се упътва към каменната градина, за да създаде концентрични кръгове, наподобяващи вълни в чакъла около камъните.

В Япония наричат тези градини „Кaresansui“ или „Дзен градини“. Там те са част от идеята за осъзнаването на текущия момент и прозрението за същността на нещата, което се добива чрез личния опит. В Мидалидаре тези градини, заедно с цялата еклектична архитектура, те карат да се чувстваш странно уравновесен и спокоен, че всичко ще бъде наред. Можете да го усетите от личен опит. Следва звук от изваждане на тапа на бутилка вино и вече сте сигурни – да, всичко ще бъде наред.