0
0
0
s2smodern

Since 1901

Били ли сте в огромна изба? Ако не сте, то определено можете да го добавите към списъка си с неща, които да направите преди следващия си юбилей – ще видите нещо интересно, работещо и с история зад гърба си. За тези, които са се прозявали в час по микроиномика, предприятия като Домейн Менада са чудесен пример за „икономия oт мащаба“ (economies of scale) или идеята за ценовите предимства, които следват от мащаба на едно производство. Трудно можете да намерите информация за Менада в интернет пространството, а виждате вината им всеки ден – затова запретнахме ръкави.

Посетихме Домейн Менада в Стара Загора, за да видим как се произвеждат индустриални количества вино, да отбележим разликите между бутиковите и големите играчи в индустрията и да си поговорим с главния енолог и директор на избата – г-жа Снежана Мутафчийска. Интервю с нея ще можете да прочетете съвсем скоро, а сега ще ви разкажем какво научихме за Домейн Менада и какво се е случило с производството на вино при тях от 1901 г. (о, да) насам.

История

Малко производства в страната ни са просъществували през годините по разбираеми причини, но Домейн Менада има интересна история с начало 1901 г., която сме се опитали да илюстрираме накратко на импровизираната скала на запазения комин от старата им парова станция:

В миналото, на мястото на настоящата административната сграда е имало цех за производство на вино и подсладени напитки. В началото на 20-ти век населението на Стара Загора е било близо 27 000 души, което поставя града на пето място по големина в страната. След 44-та година е започнало строителството на голямата изба, снабдена с бутилков цех, както и такъв за стабилизация. В момента е запазена старата каменна изба с 289 железобетонни резервоарa – нещо, което може да се види наистина рядко. Именно в тези резервоари преди години са се произвеждали червени вина по класическия способ.

Съвременната изба в Стара Загора е обновена през 2004-та по програма САПАРД. Капацитетът на Менада реално е в размер на милиони килограми грозде, но ето някои по-интересни и конкретни цифри. В момента се използва само новата част от избата, където се обработват 2000 тона бяло грозде и между 6000 и 8000 тона червено. Менада разполагат с 4000 декара собствени лозя, които се намират на 18 километра от Стара Загора. Отглеждат се сортовете шардоне, мускат, семийон, совиньон блан, мерло, малбек, каберне совиньон и каберне фран. Традициите в района са били насочени по-скоро към червените сортове, но с времето се налага и качественото отглеждане на бели.

В технологично отношение избата разполага с различни типове ферментатори - вертикални (с обливане на шапката) и хоризонтални.

Други впечатляващи факти за Менада: съдове с малки обеми се дефинират като такива от 10 и 15-тона, а големите са от 30, 60 и 100 тона. Бутилковият им цех е с капацитет 4000 бутилки на час.

Между 70% и 80% от производството на избата е предназначено за вътрешния пазар, като основните им клиенти са големите вериги магазини. Останалото количество се изнася в Полша, Чехия, Англия, и Германия (през годините и в САЩ и Швеция).

Екипът на избата е от 95 души и близо 60 отговарят за работата по лозята. Произвеждат се между 300 000 и 400 000 бокса на година и 5-6 милиона бутилки.

Един от малкото известни факти за Менада е, че са собственост на Белведере Груп България - дъщерна фирма на френския холдинг Belvedere Group. Белведере България се занимава с производство, търговия и дистрибуция на вина и алкохолни напитки.

Какво означава Менада?

Менади са били наричани жриците-виночерпки на бог Дионис. Няма да изпадаме в митологични подробности за тях, но точно една менада заема и централна част от логото на избата. В Регионалния исторически музей на Стара Загора се намира оригиналът на фиалата, която е изрисувана и в дегустационната на избата.

Вината на Домейн Менада

В момента избата произвежда 3 серии вина, позиционирани в 3 ценови категории.

Най-основната серия на Менада е Дамена (Damena), следвана от едноименната Менада (Menada) и Черга (TCHERGA), като в последните години се произвежда и младо вино от каберне совиньон.

Най-високият ценови клас вина на избата от серията Черга от реколта 2011 са:

  • Черга – червено вино: каберне совиньон, мерло и мавруд.
  • Черга – розе: каберне фран.
  • Черга – бяло вино: шардоне, червен мискет, совиньон блан.

  В хода на разговора научихме и за идеи за бъдещи по-ограничени серии вина на Менада, но за тях ще ви разкажем по-подробно в интервюто с г-жа Мутафчийска. Продуктите на избата участват на Винария, Августиада, Дефиле на младото вино и Винен индекс.

  В Менада ни очароваха с непринудено гостоприемство, за което им благодарим. Получихме достъп до почти всички производствени и административни помещения и си тръгнахме с по-дълбоко разбиране за производството на вино в големи мащаби. Стига да се обадите предварително, можете да ги посетите, да разгледате и да дегустирате вината им.

  Препоръчваме ви да посещавате различни по големина изби по всяко време от годината. Така ще можете да научите повече за виното във всички фази от развитието му. Контактът с енолозите и всички, които директно правят виното, експериментират с него и го обгрижват от лозето до бутилката, е безценен. Ние погледнахме на големите изби по-различно след посещението си в Домейн Менада. Те са прекалено различни от бутиковите, за да се правят сравнения и могат да ви предложат по-мащабна гледна точка за производството на вино.