0
0
0
s2smodern

Вълшебството на добрия екип

Напук на януарската неприветливост, вместо ски, нарамваме цялата си любознателност, един 100-килограмов фотоапарат, разни други чудеса на съвременната техника и потегляме към Рила и по-точно с. Смочéво (да, ударението пада върху “е”-то), където ни очаква винарска изба Меди Валей.

Докато се носим по небезизвестния и незаслужено набедения за “международен път” E79, се чудим какво да очакваме от хората зад вината от серията A Good Year и Incanto, от местоположението на Medi Vаlley и курса, по който избата е решила да поеме. Освен етикетите на серията Добра година, дело на Йордан Желев, The Labelmaker, избата е актуализирала и логото си, винаги добър знак в графа развитие.

В нормална пътна обстановка взимаме разстоянието София - отклонението за Бобошево и Смочево за час и половина, ако не броим задължителните за всички дами паузи от типа “кафе и още нещо”. Бележка за склонните към разсеяност: следете внимателно маркировката за винарната – веднага след слизането от детелината над главния път табелата за Меди Валей ще ви отклони вдясно (ако продължите направо ще сте обратно на „магистралата“, а това е един от случаите, в които вашата цел не е пътуването, а дестинацията).

Януарската мъгла се оказва предизвикателство за гледките край пътя към с. Смочево, изкачващ ни нагоре в полите на Рила. Иглолистните гори около нас не са природа, която задължително асоциираме с винопроизводството, но засилват чувството за уникалност.

Меди Валей е разположена в долината на река Струма, на 550 м. над морското равнище (макар че планинският пейзаж създава усещането за по-сериозна височина). Може би е редно да вмъкнем и малко история. Избата дължи името си на древното тракийско племе на медите, живели в региона още преди да се роди и първият читател на Еносиасти. Малко по-късно от Меди Валей ни шокират и с новината, че не кой да е, а самият Спартак е представител на медите. Ето това е една силна история.

Подминаваме леко призрачните в мъглата лозови масиви. Меди Валей разполага със собствени лозя от сортовете шардоне, мерло, каберне совиньон и траминер. Останалите сортове, използвани за производството на вина от серията A Good Year и Incanto са лично подбирани от енолога Стойчо Стоев – управител на Меди Валей и главния технолог г-ца Ивона Георгиева. Те са хората, които превръщат това… оттук до плюс безкрайност

в това:

Един остър завой по-късно виждаме Меди Валей. Избата е построена на входа на с. Смочево, така че няма как да я подминете.

Винарският комплекс се състои от административна сграда и отделна, изцяло покрита производствена част. Първият етаж на административната сграда разполага с голям винен бар, където са изложени вината на избата и спечелените медали.

Меди Валей се гордее с пет златни и три сребърни медала от Винария 2011. Като изключим сухите цифри, си мислим, че на избата тепърва ѝ предстоят подобни признания. Пожелаваме им чистосърдечно и тааайно се надяваме основното в работата им винаги да си остане виното.

Посреща ни енологът Стойчо Стоев - управител и главен виновник за съдържанието в бутилките на Меди Валей, и след кратък разговор за добре дошли, се отправяме на обиколка из производствените зони на избата. Наблюдаваме от първо лице процеса на капсулиране и опаковане на бутилките, готови за дистрибуция и смутили работното настроение в помещенията, продължаваме към ферментаторите. Меди Валей разполага с различни по големина ферментатори за целите на отделните винени серии.

Снимката от “птичи поглед” завърши благополучно за фотографа ни и придружаващия я екип от избата.

Обиколката нямаше да е пълна, без да посетим “дома” на бъчвите.

Приятно сме изненадани от дегустацията, подготвена от екипа.

Опитахме повечето вина от серията A Good Year и трите вина от серията Incanto на фона на интересен разговор за концепциите зад тях. Дегустирането на тези вина в компанията на техните създатели и историите им са съвсем различно изживяване. Настроението и обстановката оказват влияние както при създаване на виното, така и при консумирането му.

Научаваме, че Incanto Chardonnay Barrel Fermented (един от нашите фаворити) е рожба на младия талант и партньор в работата на Стойчо Стоев – г-ца Ивона Георгиева, чийто подпис на задната страна на бутилката гарантира пълната й ангажираност с качеството на виното. Тя е достатъчно скромна и приема представянето й от страна на г-н Стоев единствено с лека усмивка.

Постигането на подобни резултати отнема голяма част от времето й, но когато работиш с любов и желание, успехите ти неминуемо се забелязват.

Опитахме и Incanto Merlot 2010, златен медалист от Винария 2011, което г-н Стоев определя като лицето на избата за момента. В хода на разговора разбираме, че първото вино от реколта 2012, което ще може съвсем скоро да намерим в търговската мрежа, е розето от серията A Good Year – бленд между каберне совиньон и мерло от собствените лозови масиви на избата.

Мъглата се е вдигнала и, излизайки от дегустационната, успяваме да видим прекрасната заснежена Рила непосредствено зад избата. Чудесното разположение ни навежда на мисълта за развитие на винен туризъм и веднага питаме какви са плановете на Меди Валей в тази насока. С удоволствие научаваме, че са предприети стъпки за разширяване на винарския комплекс точно с тази цел. От избата се надяват тази година поетапно да прибавят към базата си ресторант и зала за групови дегустации. Самата Меди Валей се намира съвсем близо до новия път към Рилския манастир – допълнителна предпоставка за туристически интерес. Посетете ги, ако сте си оставили време да се запознаете с винения регион Долината на Струма или просто сте тръгнали „на юг“.

Въпреки янураския хлад, Меди Валей и хората там оставиха в нас топло чувство за чудесен екип, неподправена любов към виното, страст към работата и стремеж към постоянно усъвършенстване. Тръгваме си с обещанието да се върнем пак, за да се порадваме на още една добра година в очарователната компания на вината на Меди Валей и да ви информираме за промените в избата. Очаквайте и интервю с г-н Стойчо Стоев, който определено има какво да ни разкаже за света на виното.