0
0
0
s2smodern

Tishbi Estate, кашерно вино и сладко от смокини с каберне

Има много прекрасни страни на това да си еносиаст и несъмнено една от тях е, че получаваш подаръци под формата на вино от цял свят, изпратени с много любов и инструкцията непременно да ги опиташ.

Това е една история за семейна изба в Израел на име Тишби – Tishbi Estate и ако вече се питате къде точно отглеждат лозята си там и за какви традиции може да става дума, четете нататък.

В края на 19-ти век двойка литовски емигранти се заселили в земите, наричани Zichron Yaacov и били избрани от Baron Edmund de Rothschild (собственикът на известната изба Château Lafite-Rothschild в Бордо) да отглеждат и развиват лозя в региона. Те предали лозята на децата си, които наред с това се грижели за насаждения с маслинови дървета и продавали сирена и млечни продукти. Днес техните потомци се грижат за избата, продължават традициите и реализират нови идеи заедно, защото, както казват самите те, „семейството е всичко“.

Днес, освен с вината си, избата е известна и с брендито си, което печели награди и извън Израел, включително наградата за най-добро бренди на международното състезание Wine & Spirits (IWSC) в Лондон. Ние се сдобихме с бутилка каберне совиньон 2007 (93% каберне совиньон и 7% пти вердо), което ни изненада с ефирното си тяло и киселинността си, но беше изключително ароматно и с доста дълъг финал. Това вино се бутилира, без да се филтрира и отлежава във френски и американски дъб в продължение на 12 месеца.

В Израел, разбира се, трябва да се говори много внимателно за произхода на гроздето и дали то не е отгледано в окупираните територии. В този случай гроздето е от долната част на Галилея, наричана Kfar Tavor, на която вината дължат високата си концентрация на минерали, и от Юдейските хълмове, на които виното дължи своите плодови аромати и потенциала си за отлежаване.

На етикета можете да откриете един странен за нас надпис, гласящ “Vegan wine” и е нормално да се запитате за какво е необходим, след като във виното няма нищо с животински произход. Вече ви разказахме за био виното, а сега накратко ще поясним що е то “веган вино”. За да се премахнат утайките и да се избистри виното преди бутилирането му, се използват рафиниращи агенти. Често за това се използва бентонитова глина, но има и множество други агенти с животински произход, включително желатин, яйчен албумин и други. Много от тях се отстраняват след филтрирането, но надписът “Vegan” гарантира, че не са използвани рафиниращи агенти с животински произход. И, докато сме на тема Израел, да, има кашерно вино, което се подчинява на основни закони за „Кашрут” - трябва да е създадено под надзора и чевръстите ръце на религиозни евреи и също не позволява употребата на рафиниращи агенти с животински произход. Не всички вина там са кашерни, но по-големите производители имат сертификация и не трябва да се съобразяват с множество изисквания, свързани с празници и други културни и религиозни особености.

Обратно към избата. Tishbi Estate не е само чудесно място за винен туризъм. Е, да, имат си ресторант и дегустационна, където освен вино и бренди можете да дегустирате и шоколад на френската марка Valrhona (на подобни комбинация винаги реагираме с възможно най-хубавите си усмивки). Избата вече е и горд производител на гурме линия хранителни продукти под името: Fine Food by Oshra Tishbi.

Ние се сдобихме с едно бурканче – сладко от смокини с екстракт от каберне совиньон – странен продукт, към който подходихме внимателно, но откакто свърши, сме в търсене на местен заместител. Надяваме се скоро и наши изби да разширят портфолиото си с подобни продукти, блазнещи небцето и напомнящи за божествените комбинации между виното и неговите приятели.

Не забравяйте, че петък след обяд и събота са времето за почивка в Израел, затова заложете на нещо екстравагантно като вторник и ни пишете как ви се е сторило.

Други изби в Израел, които можете да посетите са Adir Winery, Avidan Winery, Binyamina Winery, Carmel Winery, Dalton Winery, Galil Mountain Winery, Golan Heights Winery (получила наградата Wine Star на списанието Wine Enthusiast в категорията изба на годината – Нов Свят), Margalit Winery, Teperberg 1870, Tzuba Winery, Tzora Vineyards, Vitkin Winery... Ако искате да усетите най-доброто от по-големите и бутиковите изби. По-изчерпателен списък можете да намерите тук или над 150 изби, а вие си мислехте, че Израел е малка държава. Ето още едно нещо, което можете да направите, ако не си падате по традиционните атракции.