0
0
0
s2smodern

Неподозиран чар

Въпреки прекрaсните български изби и подема на винения туризъм в България, хубаво е човек понякога да поглежда и извън удобната му паничка. Европа е пълна с винена култура и възможности за пълноценна почивка в контекста на любимата напитка. Днес се пренасяме на запад, към една недотам прочута винена дестинация, но комерсиалното така или иначе няма да избяга.


снимка: theglobalcellar.co.uk

Лангенлойс е известно с винопроизводството си градче в областта Камптал, Долна Австрия. Камптал е един от най-успешните винени региони в Австрия, в рамките на който се простират близо 4 000 хектара лозя. Винопроизводството е на изключително високо ниво, а продукцията - с отлично качество. Популярните сортове тук, използвани за направата на вина (подобно на Мозел, Германия), са белите грюнер велтлинер и ризлинг.


снимка: archdaily.com

На края на Лангенлойс, на час път западно от Виена, се намира Loisium. Loisium е комплекс, разположен на полегат южен склон с лозя, построен в чест на богатото местно наследство – историческа подземна система от винени изби, свързани помежду си чрез над 900-годишни каменни тунели.


снимка: cusoon.at

Kомплексът е съставен от три части – съществуващите изби, отворени за посетители, архитектурното бижу, което представлява виненият център, наречен още Куба,


снимка: archdaily.com

и хотел с ресторант, зали за конференции, спа и стаи за 82 гости.


снимка: archdaily.com


снимка: archdaily.com


снимка: mondial.at

Трите елемента са неразривно свързани чрез геометричното разположение на редовете лозя.


снимка: archdaily.com

Oсвен дълбоката релаксация, на която може да се отдадете в дизайнерския хотел, наслаждавайки се на отпускащи спа процедури, добра храна и най-вече незабравимо вино, почивката ви може да се окаже и образователна с обиколките на подземните изби, предлагани от винения център на комплекса.


снимка: cusoon.at

Турът на удивителния 900-годишен лабиринт от изби трае приблизително 90 минути, като в края му може да опитате 1 от местните вина на общата цена от 11,50 евро. Куба разполага и с магазин за вино и специален бар за пенливи вина, където може да довършите дегустацията си, ако имате желание и място. Винотеката в Куба предлага на вашето внимание над 200 вина от 8 винени региона в Долна Австрия на цени на избите.


снимка: archdaily.com

Ако все пак виното не ви се струва достатъчно активно занимание, Лангенлойс и околностите му предлагат допълнителни възможности за забавление – изкуство, замъци, музеи, градини в цялата им подредена австрийска прелест. Мармотите също трябва да са наблизо. Потърсете ги. Или бяха крави… Хм, в крайна сметка ей къде е и Швейцария!

Цената на престоя би излязла по-евтино (да не говорим за колко по-приятно) от почивка на българското Черноморие или Банско в натоварен сезон. Kласическата двойна стая струва 80 евро, а Престиж Делукс - 105 евро за вечер.


снимка: archdaily.com

И ако държите на дизайнерските изпълнения, избрали сте правилното място. Комплексът е дело на американския архитектурен екип на Steven Holl. Сaмият Стивън споделя за Loisium с трепет: "Това беше момент на незабавна идея, на незабавно вдъхновение".

Loisium e отворен целогодишно и след по-задълбочен прочит предлага много интересни туристически пакети. Хващайте музата си под мишница и дим да ви няма.

източници: stevenholl.com, archdaily.com