0
0
0
s2smodern

Рицарят с меки извивки

В Quixote Winery не се бият с вятърни мелници.

От самото зараждане на идеята, през нейното осъщeствяване, до гладкото й функциониране, избата и хората зад нея за убедени в своето начинание, знаят какво искат да постигнат и го правят добре.


снимка: Peter Menzel

Дизайнът

Почти загубили надежда, че винопроизводството все още може да представлява нещо различно и по-добро от просто едно абсурдно преследване на цели, екипът на Quixote Winery (в България избата би носила благозвучната транскрипция “Кихот”) среща съдбата в лицето на австрийския художник, архитект и философ Фриденсрайх Хундертвасер, който се наема да даде физически облик на избата.


снимка: Peter Menzel

След продължително (1988-1998 г.) и вдъхновяващо сътрудничество, на фона на красивите Stags Leap Palisades в долината Напа, Калифорния изниква уникалната Quixote Winery.


снимка: Peter Menzel

В процеса на създаване Хундертвасер се придържа към множество правила - ключ към празничната атмосфера на винарска изба Quixote:

• Изрична забрана върху правите линии
• Всички покриви са засадени с трева и дървета
• Всяка сграда е украсена със златна кула, която извежда усещането на човек за самия себе си на едно по-високо ниво
• Цветът е повелител


снимка: Peter Menzel


снимка: Peter Menzel

Филофосията на Хундертвасер за сливащи се с околния пейзаж структури се вписва изключително добре във винения регион Stags' Leap (“Скокът на елените” б. пр.). Линиите на сградите незабелязано се трансформират в местната флора и оставят усещане за естественост и спокойствие.


снимка: Jim Cross


снимка: Peter Menzel

Интересен факт е, че всички плочки, част от дизайна на Хундертвасер, са произведени по поръчка в Австрия, за да отговорят на високите му стандарти за качество и интензивно оцветяване. Ja, ja, das ist österreichische Qualität!


снимка: Peter Menzel

Избата е отворена за посетители с предварителна заявка (срещу $25 на човек), но ако така или иначе сте в Напа, ще е безотговорно да нямате вече изграден план.

Вината

Къде без нещо повече за вината на Quixote Winery?


снимка: whitemountainphotography.blogspot.com

Идеите на Хундертвасер се възприемат от екипа на изба Quixote дори по отношение на винопроизводството. Архитектът казва: “Вие сте гости на природата. Уважавайте я!” – принцип, който Quixote следват, като разчитат изцяло на органична продукция.


снимка: Peter Menzel

Масивите им са разделени на отделни “блокове”, всеки от които се бере и ферментира отделно. Берат се единствено изцяло узрелите гроздове, като технологията, гарантираща 100% узряване, позволява изкарването на едва два тона от акър - ein Boutique-Weingut, лейдис УНД джентълмен.

Избата се е посветила изцяло на производството на къси серии пти сира и каберне совиньон, носещи етикетите Quixote и Panza (годишно общо около 40 000 бутилки). Цялата продукция се отглежда на територията на семейните 28-акрови лозови масиви, засадени преди повече от 15 години (това за стандартите на САЩ е направо място с история).


снимка: Peter Menzel

Ако не сте отишли само да раглеждате (Някой прави ли така все още? Лоши еносиасти, лоши!), може да закупите бутилка пти сира за около $70. Quixote Winery ни обещава да усетим изключително наситено вино, съчетаващо немски шоколад (мамо, мамо, чии са тези небца!?) и плодов микс от горски плодове в комбинация с черен пипер и подправки. За десет долара отгоре може да дегустирате и каберне совиньон на избата с неговия елегантен, рубинен цвят, плътно тяло и богатство от тъмни горски плодове и нотки на земя. Очаква ви мекa текстура и забележителен финал.

Така отговорът на вечния въпрос “Свободата, Санчо, или салама?” всъщност си остава “Виното и удоволствието” – движещата сила зад Quixote Winery. Какви мелници, каква Дулсинея?!!